MENU

16:38
Відділ механізації ІСГКР пропонує основні напрямки технічної політики в АПК України на період до 2020 року
В ситуації, що склалася в аграрному секторі, основними напрямками технічної політики на період до 2020 року мали б бути наступні:
 
1. Забезпечення робото здатного стану наявної сільськогосподарської техніки за рахунок її модернізації шляхом відновлювальних ремонтів, з використанням для цього нових або  реставрованих  запасних частин, вузлів і агрегатів, забезпечення якими може здійснюватися переважно на умовах лізингу, а також  за рахунок вільних коштів економічно сильних господарств.
2. Поступове оновлення машинно-тракторного парку господарств за рахунок придбання нової більш продуктивної сільськогосподарської техніки  За рахунок коштів державної підтримки АПК стимулюється придбання нових сільськогосподарських машин ( лізинг, часткова компенсація вартості і т.п.) При цьому, враховуючи забезпеченість АПК тракторами, стимулювати придбання нових тракторів на першому етапі недоцільно, адже більшість марок тракторів, що знаходяться в експлуатації, випускаються до сьогодні, а тому завжди економічно вигідно, особливо в умовах браку коштів, модернізувати наявну машину , ніж придбати нову. Модернізація та відновлення робото здатності тракторів на першому етапі повинні всіляко стимулюватися державою.
3. Стимулювання ефективного використання техніки. Що знаходиться у власності фізичних осіб. В зв’язку з тим, що майже 70 відсотків наявних  тракторів знаходиться у власності фізичних осіб і її технічний стан не гірший ніж тих, що експлуатуються в господарствах, а також  низький рівень їх використання  через відсутність відповідних начіпних та причіпних сільськогосподарських машин, необхідно розробити ряд заходів, які б стимулювали ефективність їх використання. А саме:
- звільнити від оподаткування тих власників машин, які об’єдналися, створили виробничі структури з правом юридичної особи.
- стимулювати придбання такими структурами (лізинг, часткова компенсації вартості і т. п) нових сільськогосподарських машин.
4. Застосування нових організаційних форм використання сільськогосподарської техніки, зокрема кооперації. Започаткувати створення кооперативних форм використання машин повинна допомогти держава, шляхом стимулювання їх придбання на умовах кооперації. Особливо це стосується  придбання таких машин, як обприскувачі  обпилювачі. Адже використовувати таку машину на 100 га землі економічно невигідно, тому сьогодні технологічні операції по внесенню засобів захисту в переважній більшості проводяться машинами, які далеко не відповідають техніко-технологічним вимогам. В зв’язку з цим  власникам, які вирішили придбати таку машину на умовах кооперації необхідно частково компенсувати її вартість, або надати інші пільги.
5. Розвиток ринків сільськогосподарської техніки, енергетичних ресурсів та послуг.
6. Застосування технологій, спрямованих на енергозбереження та використання нетрадиційних поновлювальних джерел енергії.
7. Відновлення безперервної системи навчання та підвищення кваліфікації всіх користувачів сільськогосподарської техніки. Це повинно бути  однією з вимог до суб’єктів підприємницької діяльності, що займаються реалізацією техніки.
        8. Широке залучення до вирішення проблем в сфері інженерно технічного забезпечення АПК громадських організацій, зокрема Асоціації аграрних інженерів. Уже сьогодні їй необхідно надати право приймати участь у формуванні резерву інженерних кадрів, навчальних програм у відповідних навчальних закладах. Долучати її до розробки певних нормативних актів. Сприяти її фінансуванню, шляхом створення нею відповідних виробничих структур. Вивести Асоціацію аграрних інженерів зі складу НАК «Украгролізинг». Залучити до членства в ній широке коло інженерних та наукових кадрів.



Детальна інформація:
http://wbm.at.ua/publ/osnovni_naprjamki_tekhnichnoji_politiki_v_apk_ukrajini_na_period_do_2020_roku/3-1-0-23

 
Категорія: Новини відділу | Переглядів: 574 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar