MENU

15:13
В Криму зупинились вітрові та сонячні електростанції
 
sonyachny_elektrostancy_krim.jpg (58.59 Kb)Окупований Крим, який і без цього має проблеми з електропостачанням, позбувається альтернативних енергоджерел. На сьогодні у Республіці Крим зупинилися всі вітрові та сонячні електростанції. Зупинку роботи СЕС на півострові з 1 квітня підтвердив найбільший девелопер проектів.

Кримські електростанції на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) зупинено: українське ДП "Енергоринок" розірвало договори з генерацією на півострові. Про це заявив представник самопроголошеної влади - заступник голови комітету Криму з палива, інноваційної політики та енергетики Сергій Бедрик.

Зупинку роботи СЕС на півострові з 1 квітня підтвердив найбільший девелопер проектів ВДЕ в Криму австрійська Activ Solar. "Це пов'язане з невизначеною ситуацією в регуляторної бази щодо об'єктів енергетики в Криму: не визначено покупці і тарифи", - пояснюють в компанії. Заморожене і будівництво станцій. Для розвитку ВДЕ в Криму потрібні поправки до закону про електроенергетику, що вводять зелений тариф для ізольованої системи з регульованими тарифами, каже Сергій Бедрык.

Кримська генерація до анексії Росією Криму працювала на українському енергоринку, розрахунки йшли за встановленими для кожної станції тарифами через ДП "Енергоринок", що продавало електроенергію для збутових компаній. Коли "Енергоринок" відмовився працювати з Кримом, генерація позбулася доходів, оскільки прямих договорів із споживачами у неї не було. Але основні платежі кримчан, як і раніше йдуть через ДТЕК "Крименерго" (займається передачею і збутом електроенергії) українським компаніям: регіон отримує з України 1 тис. МВт за чотирма ЛЕП за старими тарифами. Власної генерації в Криму залишилося 47 МВт, каже Сергій Бедрык.

Інвесторам в ВДЕ Україна гарантувала підвищений тариф на електроенергію з 2009 року. Ця міра привертала іноземних інвесторів в Крим, де великий енергодефіцит і висока сонячна активність. Activ Solar каже, що побудувала в Криму шість СЕС потужністю понад 400 МВт на гроші держкорпорацій КНР і європейських інституційних інвесторів, чотири підключені до мережі, ще дві - на стадії пусконалагоджування. Загальний обсяг вкладень оцінюється в $1,8 млрд. Але нова сепаратистська влада Криму почала перевірку прокуратури щодо Activ Solar, звинувативши її в шахрайстві, захоплення земель і незаконному отриманні пільг, заявив у середу в. о. голови самопроголошеної республіки Сергій Аксьонов.
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 607 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar