MENU

03:02
Озимий ріпак ДЕКАЛБ: Під Уманню вивчають гібриди, які здатні рости від Заходу до Сходу

Ще півтора десятиліття тому озимий ріпак не вважали перспективною культурою для вирощування в Україні

Через відсутність добре адаптованих зимостійких гібридів цю високорентабельну культуру сіяли лише у західних областях. Проте сьогодні в Україні з’явилися гібриди ріпаку, які дозволяють заробити на ньому і компаніям, що працюють на землі по лівому берегу Дніпра ― аж до кордону з Росією. Цьому спряла активна та копітка праця селекціонерів від компанії «Монсанто»


Свою роботу над виведенням «покращеного» до місцевих умов ріпаку «Монсанто Україна» розпочала з відкриття Селекційної станції в місті Умань на Черкащині. Співробітники Станції випробовують тисячі нових експериментальних гібридів, проводять селекційну роботу та готові представити фермерам 17 адаптованих гібридів озимого ріпаку, що можуть рости в Україні від Заходу до Сходу, від Півночі до Півдня. У 2014 році вони презентують ще 8 гібридів, 5 з яких придатні до вирощування з використанням виробничої системи Clearfield.

Базове науково-дослідне поле Станції знаходиться поблизу Умані. На площі 6 гектарів висіяно більше 800 нових експериментальних зразків.

Ірина Задорожня, науковий співробітник, відповідальна за селекцію озимого ріпаку

«З метою отримання нових високоврожайних комбінацій генів ми використовуємо метод схрещування на ріпаку. Таким способом ми перехрещуємо матеріал, отриманий, наприклад, з далекої Європи з нашим місцевим матеріалом, чим самим ми можемо поєднати рослини з цінною ознакою, такою як стійкість до осипання, із, наприклад, посухостійкістю, що дуже важливо в Україні.»

Щороку у Франції створюється близько 4000 експериментальних гібридів озимого ріпаку, з яких близько 800 попередньо досліджених зразків надходить на уманську Станцію. Селекціонери висівають насіння у 10-11 пунктах у трьох агрокліматичних зонах країни ― у Степу, Лісостепу та на Поліссі. Мета сортовипробувань ― відібрати найкращі експериментальні гібриди для реєстрації в Україні. У трьох пунктах посів і збір ріпаку проводять власною технікою.

Для посіву використовують трактор Goldoni Star потужністю 85 кінських сил та порційну селекційну сівалку Wintersteiger Plotseed S. Робоча ширина агрегату ― один метр. Відстань між сошниками ― 25 сантиметрів. Сівба відбувається одночасно в п’ять рядків. Збирають озимий ріпак за допомогою селекційного комбайну Wintersteiger Delta. При цьому, після обмолоту кожної дослідної ділянки, програмне забезпечення комбайну одночасно фіксує її номер, вагу насіння та вологість. Робоча ширина жатки ― півтора метра.

Богдан Коцюба, польовий технік, відповідальний за проведення сортовипробувань озимого ріпаку

«В осінній період після посіву після отримання сходів проводимо аналіз, вносимо дані перед зимою, оцінюємо розвиток перед входом в зиму, оцінюємо густоту. Після зими також оцінюємо густоту, початок цвітіння, ранні стадії розвитку, висоту рослини і пошкодженість хворобами.»

Для ефективного селекційної роботи з виведення покращеного вихідного матеріалу, ми використовуємо інфрачервоний аналізатор Perten 7200. Без фізічного знищення насіння у лабораторних умовах ми визначаємо олійність, білковість, вміст олеїнової кислоти і глюкозинолатів тощо. Зразки, що не відповідають високим стандартам «Монсанто», вибраковуються.

Гібриди озимого ріпаку «Монсанто» з підвищеною зимостійкістю і стійкістю до розтріскування у поєднанні з високою врожайністю відрізняються від продуктів інших компаній. Завдяки цим характеристикам, ареал вирощування цієї культури розширився. До традиційних зон ріпакосіяння, а це Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Кіровоградська, Одеська області, долучились Миколаївська, Запорізька, Харківська, Дніпропетровська, Сумська, Чернігівська і Луганська.

З прицілом на майбутнє, селекціонери відбирають гібриди з високою стресостійкістю. Це актуально, враховуючи зміни клімату в Україні. Новим напрямом є створення гібридів озимого ріпаку, стійких до виробничої системи Clearfield.

Руслан Кривулько, керівник відділу селекції та сортовипробуваня озимого ріпаку в Україні

«Потенціал вирощування олійного озимого ріпаку в Україні ― близько 2 мільйонів гектар.І для того, щоб досягти такої площі, потрібно впроваджувати у виробництво покращені гібриди. З такими значними інвестиціями у наукові розробки разом з інтенсивною селекційною роботою ми маємо можливість створити та відібрати тільки найкращі гібриди та рекомендувати їх виробничникам.»

Сьогодні ріпак ― високотехнологічна культура, до вирощування якої підходять тільки аграрії-професіонали. Принцип «посіяв та забув» ріпакові не підходить. Щоб реалізувати потенціал нових високопродуктивних гібридів, важливо суворо дотримуватись усіх агротехнічних заходів - вчасно захищати посіви від шкідників, хвороб та бур’янів. Жаростійкість, посухостійкість і холодостійкість ― пріоритети для селекції ріпаку в Україні. Завдяки великим обсягам схрещування і значній мережі сортовипробування, компанія «Монсанто Україна» здатна забезпечити вітчизняних фермерів високоврожайними і адаптованими до стресових умов гібридами озимого ріпаку.

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 643 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar