MENU

15:44
Надійний захист кукурудзи - запорука високих урожаїв
А. П. ЛУК'ЯНЧЕНКОканд. с.-г. наук, технічний партнер з розвитку кукурудзи
компанія "Сингента"
Сучасний захист кукурудзи від шкідників, хвороб і бур'янів базується на своєчасному і якісному виконанні комплексу організаційно-господарських, агротехнічних і хімічних заходів. 

 

Незважаючи на те, що хімічні заходи, в зв'язку з їх можливим негативним впливом на довкілля, ставляться на останнє місце серед всіх існуючих, вони посідають одне з основних місць у системі. 
 
Це пов'язано перш за все з високою економічною віддачею у порівнянні з іншими заходами, а також зі швидким результатом.
 
На кукурудзі виявлено більш ніж 400 видів шкідників. При цьому в окремі періоди розвитку кукурудзи економічне значення мають різні їх види. Так, у період сходів найбільшу загрозу молодим рослинам створюють дротяники, несправжні дротяники, личинки хрущів, гусениці підгризаючих совок, у фазі цвітіння - бавовникова совка, стебловий (кукурудзяний) метелик. Із хвороб у період сходів найвищу небезпеку становлять фузаріози, гельмінтоспоріози, пліснявіння насіння, а також слід пам'ятати, що саме в цей період відбувається інфікування молодих рослин летючою сажкою. Великої шкоди сходам кукурудзи завдають птахи, які видзьобують молоді паростки, що може спричинити зрідження посівів на 10–15 %.
 
altЗважаючи на вищесказане, в системі захисту кукурудзи особливу увагу сільгоспвиробникам варто звернути на обробку насіння. За умови посіву в ранні строки існує дуже висока ймовірність пліснявіння насіння, ураження фузаріозом, тому слід використовувати комплексний протруйник Максим ХL 035 FS, т. к.с., який здатен контролювати збудників хвороб, як пліснявіння, так і фузаріозів. Крім захворювань та зменшення темпів проростання, ранні посіви більше пошкоджуються ґрунтовими шкідниками (дротяники, несправжні дротяники, личинки хрущів, озима совка). Цьому можна запобігти, обробивши насіння інсектицидним протруйником Форс Зеа 280 FS, т. к.с., який знищує також і шкідників сходів, зокрема шведську муху, попелиць та інших. Крім того, це єдиний інсектицидний протруйник, який має репелентну дію на птахів і здатний відлякувати гав, граків й інших, не шкодячи як сходам, так і самим птахам. Наявність у складі препарату тіаметоксаму дає ще одну важливу перевагу для покращення умов проростання - стимулюючу дію на кореневу систему. При обробці Форс Зеа проростки мають значно сильніше розвинену кореневу систему, яка швидше проростає, а це важливий фактор для протистояння негативним наслідкам при швидкому висиханні верхнього шару ґрунту. Корені мають значно більше шансів потрапити у більш зволожений нижній прошарок ґрунту. Щільність кукурудзи на період збирання повинна відповідати регіону, в якому її вирощують. Група стиглості також впливатиме на густоту стояння. Так, наприклад, у зоні достатнього зволоження густота може становити 80–90 тис. рослин/га, у зоні недостатнього зволоження - від 40–70 тис. рослин/га. Щільність рослин повинна обов'язково відповідати рівню вологи в ґрунті протягом вегетації. Слід враховувати, що збільшення густоти стояння буде виправдане і позитивно вплине на урожайність тільки за наявності відповідної кількості вологи. Застосування Форс Зеа дасть змогу більш точно розрахувати густоту стояння рослин на період збирання, захистивши їх від шкідників сходів.
 
Найбільш розповсюдженим у посівах кукурудзи є змішаний тип забур'яненості, який представлений у всіх ґрунтово-кліматичних зонах однорічними злаковими (просо куряче, мишії сизий та зелений) та дводольними бур'янами (лобода біла, щириці біла, звичайна та жминдовидна, дескуренія Софії, хрінниця крупкоподібна, гірчиця польова, редька дика, гірчак березкоподібний, падалиця соняшнику, амброзія полинолиста, осоти рожевий, жовтий, берізка польова, молочай верболистий, ваточник сирійський, гречка татарська, паслін чорний, дурман звичайний). Саме тому правильне застосування на посівах кукурудзи високоефективних гербіцидів ґрунтової та післясходової дії дає змогу відмовитися від механічних заходів догляду за посівами, що дозволяє зекономити кошти на паливно-мастильні матеріали, а також запобігти додатковим втратам вологи у верхніх шарах ґрунту.
 
Необхідно пам'ятати, що під час закладання зародкових елементів продуктивності критичними періодами у формуванні високого врожаю кукурудзи є фаза 2–3 листків (ВВСН 12–13), під час якої відбувається диференціація зачаткового стебла, та фаза 5–6 листків (ВВСН 15–16), коли закладається потенційна продуктивність зародкового качана. Тому добір та використання гербіцидів треба здійснювати саме з урахуванням цих особливостей біології кукурудзи.
 
Найкращий старт без бур'янів забезпечить ґрунтовий гербіцид Примекстра Голд 720 SC, к. с. або Примекстра TZ Голд 500 SC, к. с.. Особливістю цих гербіцидів є те, що вони не токсичні щодо культури, і це дає змогу зберегти потенціал рослин. Ще однією їх перевагою є можливість застосування не тільки до сходів кукурудзи, а й після їх появи, до фази 5 листків (ВВСН 15). При використанні ґрунтових препаратів необхідно звертати увагу на ґрунтову вологу, через нестачу якої їх дія може бути недостатньою.
 
Окремо слід виділити препарат Люмакс 537,5 SE, с. е., який може застосовуватися і до сходів, і в ранньопіслясходовий період. Це вже трикомпонентний гербіцид, до складу якого входять S-метолахлор, тербутилазин, мезотріон. Завдяки такому складу спектр контрольованих бур'янів стає ще ширшим, покращується ефективність їх знищення, а захисна дія зберігається протягом 70–80 днів і є найдовшою серед ґрунтових гербіцидів. Але головною перевагою препарату є те, що за допомогою гербіциду Люмакс знищуються вже пророслі бур'яни (Люмакс діє як страховий гербіцид), а після знищення бур'янів що вегетують - наступні хвилі рослин, що проростають (діє як ґрунтовий гербіцид) протягом 12 тижнів. Найкращим орієнтиром для внесення цього препарату є фаза 2 листочків у злакових бур'янів. Саме такі властивості цього гербіциду дозволяють визнати його незамінним при вирощуванні кукурудзи за вологозберігаючими технологіями no-till, stripe-till та mini-till. Варто зазначити, що наявність мезотріону дозволяє контролювати такі небезпечні бур'яни, як падалиця соняшнику та нетреба звичайна, залишаючи міжряддя чистими навіть до періоду збирання врожаю. Ця особливість дає можливість кукурудзі не конкурувати з бур'янами за поживні речовини, вологу, світло як на початкових етапах її розвитку, так і в більш пізні фази.
 
altДля захисту кукурудзи від бур'янів у післясходовий період асортимент гербіцидів досить широкий, що дає змогу підібрати найбільш безпечний і ефективний продукт залежно від виду забур'яненості та фази розвитку культури. Безумовно, першим представником цієї групи препаратів є Мілагро 240 SC, к. с. - базовий страховий післясходовий гербіцид із найширшим вікном застосування (3–10 листків культури), який здатний контролювати, в основному, однорічні та багаторічні злакові бур'яни. Для підсилення дії Мілагро проти дводольних бур'янів, залежно від фази розвитку культури та виду шкідливої рослини, можуть застосовуватися бакові суміші з гербіцидами Пріма 911 SE, с. е., Естерон 600 ЕС, к. е., Пік 75 WG, в. г., Ланцелот 450 WG, в. г. та Каллісто 480 SC, к. с.
 
Для ефективного контролю чисельності осотів компанія «Сингента» пропонує ще більш потужний гербіцид Ланцелот, який знищує кореневу систему на значно більшу глибину, ніж Діален Супер, або Банвел. Ланцелот також дієво знищує падалицю ріпаку та соняшнику, у тому числі стійку до дії сульфонілсечовин або євролайтінгу (так званих ALS-стійких гібридів).
 
Естерон 600 ЕС, к. е. контролює багато видів однорічних дводольних бур'янів. Візуальний ефект від дії цього препарату миттєвий, і вже через кілька годин можна побачити покручені під впливом епінастії рослини бур'янів із втраченим тургором.
 
Застосування суміші Мілагро + Каллісто добре зарекомендувало себе протягом останніх кількох років. На базі цього поєднання було розроблено новий гербіцид Елюміс 105 OD, о. д.
 
Елюміс - це комплексний двокомпонентний препарат з широким спектром захисту проти однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур'янів. Завдяки збалансованому поєднанню двох діючих речовин, Елюміс здатний контро-лювати слабочутливі або стійкі до інших гербіцидів дводольні бур'яни, наприклад ваточник сірійський, який на сьогодні практично не контролюється жодними хімічними засобами захисту рослин і зустрічається в посівах кукурудзи дедалі частіше.
 
Елюміс добре контролює хрестоцвіті, види щириці, лободи, дурман звичайний, паслін чорний, падалицю соняшнику та ріпаку, галінсогу, осоти (жовтий, рожевий, городній), види фіалок, портулак городній, нетребу звичайну та багато інших. Серед злакових бур'янів Елюміс має високу ефективність проти багаторічних видів пирію, гумаю, а також цілого ряду однорічних злакових бур'янів, а саме: видів мишію, курячого проса, лисохвосту, пальчатки кровоспиняючої.
 
Безперечною перевагою цього препарату є найширше серед післясходових гербіцидів вікно застосування та потужна ґрунтова дія за рахунок мезотріону, тобто здатність контро-лювати декілька можливих наступних хвиль дводольних бур'янів, які можуть виникнути на полі, особливо після опадів. Відсутність фітотоксичності дає змогу застосовувати препарат у більш пізню фазу, 2–8 (10) листків культури, коли внесення будь-яких інших гербіцидів може спричинити негативну дію на культуру, що в подальшому вплине на урожай.
 
Для боротьби зі шкідниками кукурудзи (бавовникова совка та стебловий (кукурудзяний) метелик) в період від цвітіння до дозрівання застосовуються новітній інсектицид Ампліго 150 ZC, ф. к. або суміші інсектицидів Карате Зеон 050 CS, мк.с та Актеллік 500 ЕС, к. е. До складу Ампліго входять дві діючі речовини: хлорантраніліпрол, 100 г/кг та лямбда-цигалотрин, 50 г/кг. Завдяки унікальному механізму дії хлорантраніліпролу і перевіреній часом надійності лямбди-цигалотрину можна з впевненістю сказати, що цей інсектицид займе достойне місце в системі захисту кукурудзи від шкідників. Ампліго - інсектицид із контактно-кишковою дією. Хлорантраніліпрол потрапляє до організму комах через травну систему і контактно. Діюча речовина зв'язується з ріанідіновими рецепторами, активуючи вивільнення і руйнування кальцієвих сховищ гладких та полосатих м'язів, викликаючи ослаблення регуляції м'язів, параліч і загибель комах. Лямбда-цигалотрин, потрапляючи до організму шкідника, впливає на нервову систему, відкриваючи та не даючи закритися натрієвим каналам, чим змінює звичайний рух іонів натрію та призводить до порушення передачі імпульсу (невимушеного перенесення електричного заряду). Ці особливості діючих речовин дозволяють контролювати лускокрилих шкідників на кукурудзі як на стадії гусениць усіх віків, так і на стадії яєць. Обробку Ампліго слід проводити на початку відродження гусениць.
 
Суміш інсектицидів Карате Зеон та Актеллік дає змогу отримати високий біологічний контроль над стебловим метеликом. Карате Зеон, маючи швидку дію, стрімко знищує гусениць на поверхні рослин, не даючи їм можливості завдати серйозних пошкоджень. Разом із тим, Актеллік завдяки фумігантній дії знищує гусениць, які вже сховалися у стебло або качани. Обробки баковою сумішшю слід проводити, коли більшість личинок вже відродилися.
 
Таким чином, задля отримання високого врожаю кукурудзи необхідно звертати увагу на всі процеси технології її вирощування. Компанія «Сингента» завдяки широкому асортименту засобів захисту рослин створює для агровиробників можливість обґрунтовано і професійно підібрати технологію для вирощування кукурудзи.
 
 
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 1234 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar