MENU

01:41
ХХІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Технічний прогрес у сільському господарстві
21-23 травня 2014 р. на базі Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» відбулась ХХІІ Міжнародна науково-технічна конференція «Технічний прогрес у сільському господарстві» та ХІ Всеукраїнська конференція-семінар аспірантів, докторантів та здобувачів у галузі аграрної інженерії.
DSC_4821[1].JPG
 Пленарне засідання розпочав з вітальним словом, директор ННЦ «ІМЕСГ» академік НААН Адамчук В.В. Про стан агропромислового  комплексу України та вимоги до його технічного забезпечення доповів перший віце-президент Академії академік НААН Гриник І.В. З науковими повідомленнями виступили: директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого член-кореспондент НААН Кравчук В.І., професор Польської академії наук Євген Красовський, начальник відділу науково-технічної політики та виставкових заходів Управління розвитку сільських територій Мінагрополітики України Бурилко А.А., генеральний виконавчий директор Української асоціації аграрних інженерів Кульгавий В.Ф., директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Лупенко Ю.О., заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Київської облдержадміністрації Гвоздь С.В., академік-секретар Відділення наукового забезпечення інноваційного розвитку НААН член-кореспондент НААН  Володін С.А., професор НУБіПУ академік НААН Булгаков В.М.
DSC_4840[1].JPG
Учасники конференції відвідали виставку сільськогосподарської техніки, яку розроблено вченими Інституту та виготовлено на ДП «Агромаш» ННЦ «ІМЕСГ».
За результати роботи конференції було прийнято ухвалу:
УХВАЛА
ХХІІ Міжнародної науково-технічної конференції «Технічний прогрес у сільськогосподарському виробництві» та ХІ Всеукраїнської конференції семінару аспірантів, докторантів та здобувачів у галузі аграрної інженерії
           смт.Глеваха                                                                   23.05.2014 р.
   Продовольча безпека держави та внутрішній валовий продукт від  аграрного виробництва визначаються конкурентоспроможністю сільськогосподарської продукції та продовольства, яка залежить від техніко-технологічного розвитку сільськогосподарських товаровиробників.
   Технічний потенціал сільськогосподарських товаровиробників України розвивається по-різному. Агрохолдинги з обсягами земельних площ, що сягають сотень тисяч гектарів, закуповують високопродуктивну сільськогосподарську техніку іноземного виробництва. Малі селянські та фермерські господарства використовують здебільшого низькопродуктивну техніку китайського виробництва, або ж зношену техніку, що залишилася від колгоспів та радгоспів. Сільгосптоваровиробники із середніми обсягами земельних площ здебільшого поповнюють машинно-тракторний парк вітчизняною технікою та виготовленою у країнах СНД. Великі ж сільськогосподарські підприємства використовують високопродуктивну нову та уживану техніку іноземного виробництва.
   Строкатість сільгосптоваровиробників за обсягами земельних площ, технічним потенціалом, а також технологіями виробництва сільськогосподарської продукції вимагає диференційованої державної технічної політики щодо їх техніко-технологічного забезпечення, яке уможливило б кожним типам сільгосптоваровиробників виробництво конкурентоспроможної  продукції, що є основою сталого розвитку сільського господарства держави. Водночас, виходячи з національних економічних інтересів, оновлення технічного потенціалу має здійснюватися на засадах імпортозаміщення.
Розуміючи зазначені агроінженерні проблеми, учасники Конференції ухвалили:
1. Рекомендувати ННЦ «ІМЕСГ» і надалі розвивати напрями досліджень щодо наукового забезпечення розвитку техніко-технологічного потенціалу агропромислового виробництва держави на засадах енергоресурсоощадності та економічності.
2. Підтримати пропозицію ННЦ «ІМЕСГ» щодо доцільності поглиблення координації та інтеграції агроінженерних досліджень вищими навчальними закладами (ВНЗ) та науковими установами України, незалежно від джерел їх фінансування.
3. Схвалити рекомендації кожної із п’яти секцій щодо стану та подальшого розвитку агроінженерної науки на основі врахування її впливу на економіку як аграрної, так і машинобудівної галузей держави.
4. Рекомендувати ННЦ «ІМЕСГ» та провідним ВНЗ агроінженерного спрямування розробити механізм пришвидшеного просування нових науково-технічних результатів у навчальний процес підготовки інженерів та магістрів.
5. Рекомендувати ННЦ «Інститут аграрної економіки» включити до «Стратегії розвитку сільського господарства України на період до 2020 р.», а також до «Державної цільової програми розвитку сільського господарства України на період до 2020 р.» питання розвитку ринку продукції вітчизняного машинобудування та технічного сервісу для сільськогосподарського виробництва.
6. Схвалити та оприлюднити розроблену в ННЦ «ІМЕСГ»  «Всеукраїнську програму досліджень з розвитку ринку технічного сервісу агропромислового виробництва».
7. Рекомендувати ректорам ВНЗ аграрної освіти звернути увагу директорів та деканів  агроінженерних інститутів і факультетів на необхідності долучення до досліджень за «Всеукраїнською програмою досліджень з розвитку ринку технічного сервісу агропромислового виробництва», а також  питань використання електроприводів у мобільній енергетиці, розвитку біоенергетики та автоматизації процесів керування технічними засобами сільськогосподарського призначення.
8. Підтримати пропозицію Української асоціації аграрних інженерів  про доцільність запровадження Державного свята «Інженер».
9. Підтримати пропозицію Української асоціації аграрних інженерів  щодо збереження в структурі Мінагрополітики України Департаменту «Інженерно-технічного забезпечення та сільськогосподарського машинобудування».
DSC_4984[1].JPG
 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 692 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar