MENU

14:34
Як зробити плоский сонячний колектор з поліпропілену

Існує безліч конструкцій сонячних колекторів, але я б хотів поділитися з вами, як зробити плоский сонячний колектор з поліпропілену. Конструкція вийшла досить ефективною, де кожен квадратний сантиметр знаходиться в прямому тепловому контакті з водою. Причому колектор можна змінити під будь-який розмір, який вам сподобається.

 

Випробування сонячного колектора з поліпропілену показали, що потужність приблизно становить 530 Вт 20 літрів води нагрілося з 24 градусів до 47 градусів за 1:00.

В даному випадку, виходячи з призначення, сонячний колектор виготовлявся розміром 2400х550мм. для того щоб він міг поміститися між кроквами на горищі.

установка колектора в дах

Такий спосіб установки сонячного колектора хороший тим, що не потрібно лізти на дах для монтажу та обслуговування, плюс додаткове утеплення горища. Але є й істотний недолік, у тому, що якщо раптом система дасть текти, то вся вода потече в будинок.

Вибір матеріалів для виготовлення сонячного колектора.

В якості абсорбера (поглинача сонячної енергії) використовуватиметься стільниковий поліпропілен (не плутайте з стільниковим полікарбонатом, широко поширений в будівельних магазинах), який містить безліч поздовжніх перемичок.

стільниковий поліпропілен

Стільниковий поліпропілен широко використовується рекламщиками для виготовлення рекламних вивісок. Тому придбати стільниковий поліпропілен можете на фірмах, які продають матеріали для виготовлення рекламної продукції (різні види пластиків).

Всі стільники поліпропілену необхідно буде об'єднати в одну загальну трубу. Для цих цілей бажано використовувати трубу з того ж матеріалу, з якого виготовлений абсорбер - поліпропілен. У даному випадку використовувалася труба ABS діаметром 1 1/4 "

Але один з великих недоліків поліпропілену в тому, що для його сполуки необхідно застосовувати спеціальне обладнання (екструдер) яке коштує досить дорого. А поширені клеї: цианоакрилат, епоксидні, поліуретанові, і силіконові адгезиви НЕ клеять поліпропілен.

Але все ж, не так давно на ринку з'явився двокомпонентний клей, який спеціально призначений для клеєння поліпропілену та поліетилену - 3M Scotch-Weld ™ DP-8005. Вартість тюбика клею DP-8005 (об'ємом 38 мл) приблизно 30 $.

клей для поліпропілену і поліетилену

Вартість пістолета аплікатора який буде правильно видавлювати клей, близько 60 $.

клей для поліпропілену і поліетилену

Витрата клею при діаметрі клейовий смуги 6 мм становить 2 метри.

Тепер приступаємо до процесу виготовлення сонячного колектора своїми руками.

Із за особливостей установки, колектор буде виготовлятися впритул. Тому процес виготовлення, трохи ускладнився.

У заглушках свердлимо отвори під наконечники для шлангів.

Робимо пропив в трубі на циркулярки, щоб в неї можна було вставити лист стільникового поліпропілену, але не забувайте, що ширина пропила повинна відповідати товщині листа, або трохи менше для забезпечення щільності з'єднання.

труба для сонячного колектора

Як говорив раніше, дана конструкція колектора виготовлялася за принципом впритул, тому пропив був виконаний і на заглушках.

заглушки сонячного колектора

Збираємо конструкцію і перевіряємо, чи на всі зроблено правильно, немає яких-небудь недоліків.

виготовлення сонячного колектора своїми руками

Якщо все правильно, то приступаємо до клеєнні колектора. Для цього знежирюємо все поверхні, що сполучаються ацетоном, після чого наносимо клей. Працювати потрібно швидко, оскільки клей швидко сохне. Відразу після склейки всіх деталей, додатково промазуємо всі кути клеєм.

виготовлення сонячного колектора

Залишаємо колектор на добу, щоб клей гарненько просох.

сонячний колектор своїми руками

Після сушіння, під'єднуємо колектор за допомогою садового шланга до водопроводу і перевіряємо систему на герметичність.

як зробити сонячний колектор

Якщо є витік, зливаємо воду, просушуємо, знежирюємо і наносимо клей на місце протікання, і знову залишаємо на добу сушитися.

Після того, як всі витоки були усунені, приступаємо до виготовлення корпусу колектора.

Знадобиться лист фанери відповідного розміру, товщиною 5-10мм. У фанері свердлимо отвори для виведення відводів колектора.

каркас для сонячного колектора

Під колектор стелим лист пінопласту або пінополістиролу товщиною 2см. для термоізоляції зворотного боку колектора.

утеплювач для сонячного колектора

Поверхня колектора (абсорбер) офарблюємо в чорний колір, для кращого поглинання сонячної енергії.

плоский сонячний колектор своїми руками

Конструкція даного колектора не передбачає корпус, оскільки він призначений для установки між кроквами в даху (крокви в даному випадку забезпечать готову раму). Але для тестування був створений каркас із брусів і покрито прозорим матеріалом (поліетиленовою плівкою).

як зробити сонячний колектор

При тестуванні, колектор обов'язково встановити під кутом, щоб утворилася природна циркуляція, коли вода, нагріваючись, піднімається вгору. Накопичувальна ємність встановлюється вище колектора.

сонячний колектор з поліпропілену своїми руками

Націляйте шланги так, щоб нижній шланг колектора всмоктував воду з нижньої частини бака, а верхній шланг колектора подає воду до верхньої частини резервуара.

Результати тестування можете побачити з графіка.

графік роботи сонячного колектора

Насамкінець хочу наголосити, що при заповненні водою обов'язково переконайтеся, що всі бульбашки повітря вийшли з панелі, оскільки через бульбашок сонячний колектор буде працювати не на повну потужність.

 

 

Джерела: SolarSistem.ru,Iwilltry.org

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 1190 | Додав: evgeniu | Теги: плоский сонячний колектор, коллектор, Сонячні системи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 evgeniu • 14:39, 16.10.2015
Даний колектор не призначений для опалення в зимовий період. Максимум може опалювати у весняно осінній період при +10 за вікном.
Щоб колектор не працював у ролі охолоджувача опалювальної системи у
вечірній час, необхідно встановлювати контролер, який буде відключати
насос колектора, при температурі нижче встановленої http://www.solarsistem.ru/ collector_chema_podkluch eniya.php # 4.
ComForm">
avatar