MENU

12:52
Ігор Швайка: нормативно-грошова оцінка земель сільгосппризначення враховуватиме землеробську специфіку регіонів
107546.jpgПід час «круглого столу» за участі міністра аграрної політики та продовольства України Ігоря Швайки та аграріїв Херсонщини було підняте вкрай важливе для регіону питання щодо нормативно-грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Адже це напряму пов’язане з питанням орендної плати за землю (яка рахується від оцінки), що виявляється особливо актуальним для сільгоспвиробників посушливих і не надто родючих регіонів.
  Так, відзначалось, що нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення була проведена в Україні, в тому числі в Херсонській області, лише один раз - станом на 1 липня 1995 року. Цей підхід є застарілим, не відповідає вимогам часуі не враховує регіональну специфіку.
      Натомість Ігор Швайка повідомив, що Мінагрополітики ініціювало розробку проекту нової Методики нормативної грошової оцінки земель, в основі якої дані фінансово-економічної діяльності сільськогосподарських підприємств за 2008-2011 роки та ставки Національного банку України.
      «Ми розуміємо, що всіх  «не можна стригти під одну гребінку», і платня за землю повинна залежати насамперед від її родючості. Запропонована Методика додасть  «гнучкості» у механізм визначення ставок орендної платні. Вона враховуватиме землеробську специфіку регіонів. Так, в посушливих регіонах нормативна грошова оцінка 1 гектара ріллі зменшиться: по АР Крим на 36%, Дніпропетровській - 20%, Донецькій - 30%, Запорізькій - 30%, Луганській - 19%, Миколаївській - 6%, Одеській - 13%, Херсонській - 29%. Зокрема, середня нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по Херсонській області на сьогодні становить 23151,1 грн, а за проектом нової Методики цей показник становитиме 16534,4 грн», - поінформував Ігор Швайка.
 
Прес-служба Мінагрополітики

 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 515 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar