MENU

15:14
І класика, і перспективні новинки
Безперечно, пшениця була, є і буде основною хлібною культурою України. Тому важливим є невпинне покращення сортів, створення нових, що не тільки здатні дати високий урожай, а й були б стійкі до хвороб, шкідників, несприятливих умов вирощування, мати високу якість зерна та бути пристосовані до конкретної технології вирощування.

У насінницькому господарстві ТОВ «Золотий Колос» ми щороку випробовуємо щонайменше 100 сортів озимої м’якої пшениці, серед яких і суперновинки провідних українських селекційних установ, навіть ті, що ще не пройшли держреєстрацію. Тому, коли ми вводимо сорт у виробництво, то у нас вже є надійні дані про його якості. Зараз у нас в продажу знаходиться 15 сортів пшениці, серед яких і класика, і перспективні новинки.

Так, наприклад, сорт селекції всесвітньовідомого Селекційно-генетичного інституту (м. Одеса) Ластівка Одеська, на наш погляд, має всі шанси стати флагманом серед напівінтенсивних пшениць. Цей сорт можна висівати після гірших попередників, з порушеннями агротехніки тощо. А на високих агрофонах середня врожайність сорту – 75-85 ц/га, що поєднується з високою якістю зерна. Важливо й те, що ця пшениця є середньорослою і не переростає, якщо знаходиться в оптимальних умовах живлення. Серед інших технологічних якостей і морозо- та посухостійкість, і стійкість до хвороб, рослини не вилягають та не осипаються.

З-поміж нових сортів особливо виділяються пшениці Інституту зрошувального землеробства – Конка та Благо.

Конка – це сорт 2014 року реєстрації, проте ми його випробували з 2012 року і отримані результати були настільки вражаючими, що ми не вагаючись включили Конку у виробничу програму ТОВ «Золотий Колос». Цей сорт характеризується не тільки потенційною врожайністю у 85-95 ц/га, а і вмістом білку більше 14%, клейковини – на рівні 31-33% та високою скловидністю. Сорт щедро окуповує внесені добрива та інші елементи інтенсивної технології прибавкою врожаю. Щодо реакції на погіршені умови вирощування (сівба по соняшнику, низька норма висіву та інше), то і тут Конка проявляє неабияку пластичність та здатна дати врожай не менше 40-45 ц/га.

Сорт Благо – це високоінтенсивна сильна пшениця. Свій врожайний потенціал – більше 90 ц/га – розкриває в умовах доброго зволоження або на зрошенні. Характеризується коротким стеблом, комплексною стійкістю до хвороб, вилягання, осипання та проростання на пні. Благо – це відмінний вибір для півночі Миколаївської області.

Наостанок хотілось би відмітити, що ідеальних сортів не існує, тому кожен сільгоспвиробник просто повинен постійно шукати нові сортові рішення, що більш відповідають конкретним грунтово-кліматичним та технологічним умовам вирощування.

 
 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 468 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: технологія, сорти, пшениця, ТОВ «Золотий Колос» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar