MENU

14:35
Безвідвальний обробіток грунту: за і проти
  Останнім часом важливим компонентом сільськогосподарського виробництва сталі терміни обробки грунту, адже весна з кожним роком все коротше, а передпосівна обробка неодмінно повинна бути якісно проведена. Протягом останніх років на наших очах відбуваються істотні зміни в теорії і технології обробки грунту.

Однією з головних складових частин високої культури землеробства є правильна система обробки грунту, яку справедливо вважають фундаментом землеробства.
   За допомогою обробки грунту створюється доцільне будова орного шару, при якому найкращим чином поєднуються між собою водний, повітряний і поживний режими, забезпечується ефективна боротьба проти бур'янів, шкідників і збудників хвороб, в результаті чого створюються найкращі умови для життя і продуктивності культурних рослин. Без належної обробки грунту не можна якісно заробити в грунт добрива, пожнивні залишки, запобігти ерозійні процеси, створити кращі умови для життя і продуктивності культурних рослин.
    Особлива роль обробки грунту в системі землеробства обумовлюється не тільки багатогранним впливом на фактори життя культурних рослин, а ще й тим, що із загальної суми витрат, яка використовується в сільському господарстві, більше половини доводиться витрачати на обробку грунту.
   Саме це обумовлює постійне і неослабну бажання вдосконалити механічну обробку грунту, зробити її менш трудомісткою і разом з тим ефективною в підвищенні родючості земель.
    Протягом останніх років на наших очах відбуваються істотні зміни в теорії і технології обробки грунту.
    Виникає питання : наскільки закономірно відсутність єдності у поглядах вчених і виробничників про теорію і практику обробки грунту.
   Останнім часом важливим компонентом сільськогосподарського виробництва сталі терміни обробки грунту, адже весна з кожним роком все коротше, а передпосівна обробка неодмінно повинна бути якісно проведена, звичайно, якщо мова йде не про систему no - tillage.
   Сьогодні, аграріям - прихильникам мінімальної обробки грунту на допомогу прийшло багато видів грунтообробних машин, і українські хлібороби пристосовуються до нових для наших широт технологіями.
   Багато сказано і написано про доцільність переходу на безвідвальну спосіб обробки грунту, існує достатньо наукових розробок і матеріалів, тому не вважаю за доцільне розкривати у своїй статті думки про важливість збереження структури і біоти грунту, і захисту родючого шару від ерозії та дефляції.
    Хотілося б сконцентрувати увагу на технологічних особливостях застосування безвідвального способу обробітку грунту, а саме на різновиди - вертикальна культивація.
Фото1. Зліва - необроблене поле, праворуч - після роботи вертикального культиватора

Машини для вертикальної культивації з'явилися в Україні кілька років тому і відразу зустріли шалений опір вітчизняних агрономів старшого покоління. Після проходу такого культиватора по полю. практично не видно результату неозброєним оком. але в товщі грунту відбуваються дуже корисні процеси. Саме відсутність видимого результату відштовхує багатьох від використання таких агрегатів. адже агрономи старшого покоління звикли бачити поля чорного кольору після обов'язкового раніше обороту пласта. Після проходження безотвальной машини на поверхні грунту зберігаються пожнивні залишки. які добре подрібнені, але не перемішані із землею. що дозволяє зберегти необхідну вологу. а також захистити грунт від ерозії.

Фото2 . Сходи кукурудзи після вертикальної культивації

Розглянемо всі технологічні переваги і недоліки роботи вертикального культиватора :

 
переваги :

1 . Можливість працювати агрегатом в будь-яких погодних умовах і стані грунту - найбільша користь від роботи вертикальним культиватором досягається при роботі в сухому грунті , але в умовах України такими агрегатами вигідно працювати і в умовах перезволоження. При використанні трактора потужністю 300 кінських сил робота агрегатом відбувається на швидкості 15-18 км / ч. При цьому немає налипання грунту на робочі органи культиватора , що дозволяє зайти в поле тоді , коли іншими машинами працювати неможливо .

2 . Економія ПММ , часу та робочої сили - витрата дизеля на 300 - сильному тракторі становить 5-7 літрів / га , за умови дотримання швидкості 15-17 км / ч. За 1 зміну, агрегат здатний обробити 80 га поля , що значно економить час на обробку . Клас даної роботи - 4 , тоді як оранка і дискування відносяться до 6 і 5 класами робіт , відповідно і витрати на оплату праці значно нижче. В умовах минулої весни , коли потрібно було швидко обробити грунт перед посівом соняшнику і кукурудзи , вертикальний культиватор став рятівником. А восени , коли строки посіву озимої пшениці майже пройшли через надмірні опади , вдалося прискорити віддачу вологи за допомогою вертикального культиватора , адже інші землеоброблювальні машини не мали можливості працювати в полі через налипання грунту на робочі органи.

3 . Подрібнення пожнивних залишків і збереження їх на поверхні грунту - після обробки грунту вертикальним культиватором , на поверхні землі залишаються добре подрібнені органічні залишки. Важливо , що вони не потрапляють в товщу грунту , що виключає забивання сошників сівалки напіврозкладеними залишками , а «органічна подушка » захищає поверхню грунту від ерозії та дефляції , а також затримує вологу , і значним чином служить інструментом для снігозатримання . Ці переваги вертикальних культиваторів дуже допомагають в екстремальних умовах досягти бажаного результату для аграрія , проте у нього , як і у кожного інструменту , існують свої недоліки.

Фото3 . Після роботи культиватора на поле з великою кількістю залишків

 
недоліки:

1.Високий вартість впровадження технології - вертикальний культиватор , - Salford RTS , канадського виробництва . Вартість агрегату близько 80 тис. у.о. , але потрібно розуміти , що при застосуванні технології виключається будь відвальна обробка грунту , тому крім культиватора аграрій повинен володіти сівалками прямого посіву , під ті культури , для яких була обрана мінімальна технологія обробки грунту.

2 . Особливості впровадження - для максимально ефективного використання , потрібно провести навчально- роз'яснювальну роботу серед агрономів і механізаторів. При роботі з вертикальним культиватором дуже важливі дотримання глибини обробки , швидкість руху трактора по полю і настройки машини згідно стану грунту . Недотримання будь-якого з вище перерахованих умов нівелює всі переваги обробітку і робить його неефективним .

3 . Непопулярність мінімальної обробки грунту серед агрономів - український аграрій , особливо старшого покоління , не бажає вчитися , а більше тяжіє до старих перевірених технологій. Перехід до мінімалізації обробки апріорі означає навчання і зміна мислення від агронома - з як звик і як простіше до як потрібно і чому саме ? Зрозуміло, що процес самовдосконалення в похилому віці невдячна справа і це є великою проблемою. Адже недостатньо придбати агрегат , потрібно щоб цю машину полюбили і застосовували її правильно і за призначенням.

Фото4 . Вертикальний культиватор в поле

 

Протягом 2012-2013 років на полях «Агро Інвест Україна » успішно працював вертикальний культиватор Salford RTS . Даний агрегат в основному використовується для обробки грунту , після кукурудзи та соняшнику під посів пшениці і кукурудзи.

Протягом 2 -х сезонів були закладені досліди і проведено економічний аналіз застосування традиційної та мінімальної обробки грунту. Зроблено висновки та введено в широке застосування , вертикальну культивацію в 2 або при необхідності в 3 сліду ( 1 або 2 восени, і 1 навесні перед посівом ) , якщо говорити про кукурудзу і соняшник , і лише 1 прохід восени перед посівом озимої пшениці.

Після вертикальної культивації використовуються сівалка прямого висіву для просапних культур Kinze , для зернових культур сівалка прямого посіву Salford .

Не рекомендується використання такого методу підготовки грунту під коренеплідні культури , а саме під цукровий буряк.

У процесі порівняння різних технологій обробки грунту , були помічені цікаві особливості , про які не йдеться ні в яких наукових публікаціях і рекомендаціях.
Сьогодні питання збереження вологи в грунті актуальний для всієї території України , особливо , йдеться про наявність продуктивної вологи влітку, під час посух .


Фото5. Сходи кукурудзи з ближнього ракурсу

   Мова піде про кукурудзу врожаю 2013 року. Ділянки площею по 50 га. Грунт - чорнозем звичайний, легкий суглинок. Попередник - озима пшениця, зібрана в липні 2012 -го. Після збирання врожаю проведена вертикальна культивація з внесенням добрив. Незважаючи на посушливе літо, на поле не спостерігалося значної засміченості, тому необхідності в повторній обробці з осені не було. На іншій половині поля відразу після збирання пшениці проведено оранку на глибину 25 см. У жовтні проведено вирівнювання площі з одночасним внесенням добрив.
  У лютому в сніг, на обох ділянках внесені азотні добрива без закладення.
   У квітні на ділянці з традиційною технологією проведена передпосівна культивація, а на ділянці з мінімальною обробкою вертикальна культивація в 2-й слід.
   Посів на обох ділянках 10 травня 2013, проводився сівалками Kinze, пристосованими для прямого посіву. Норма висіву на 1 га склала 75 тис. насінин. Система захисту кукурудзи ідентична на обох ділянках.
   Як бачимо з досвіду, в результатах врожайності різниця невелика, але є очевидні плюси, про які було сказано на початку, і явно видно те, що волога в грунті після мінімальної обробки зберігається набагато довше, що дуже важливо в посушливі роки.
   Минулий 2013 ні посушливим, це основна причина приблизно рівних результатів врожайності. При 2 -х місячних засухах кукурудза, сіяна по оранці, дає врожайність не більше 6 тонн, що українці мали можливість спостерігати в 2012 році.
   У процесі оранки порушується капілярна структура грунту і належним чином не відбувається підтягування вологи з нижніх горизонтів.
   У процесі вертикальної культивації на поверхні грунту зберігаються пожнивні залишки, які служать повітряним « ковдрою », що заважає перегріву поверхні землі, а в товщі грунту через вібрацію агрегату з'являються горизонтальні тріщини, які допомагають зберегти вологу по всьому горизонту.
   Незважаючи на те, що з кожним роком вже на всій території України основним лімітуючим чинником є ​​кількість вологи, мінімалізація обробки грунту стає все актуальнішою. Ще 10 років тому, щоліта на полях горіли стерні, сьогодні всі зійшлися на тому, що пожнивні залишки повинні залишитися на полі і власників палаючих полів не вважають хорошими фахівцями.
   Зовсім недавно, по всій території держави чорніли поля, і це вважалося істиною в останній інстанції, проте, з кожним роком все більше полів, покритих залишками, засіваються наступними культурами і з кожним сезоном мінімальні та нульові технології обробки грунту стають все популярнішими, особливо в зонах недостатнього зволоження.
   Незважаючи на зміну клімату, і стрімкого підвищення середньорічних температур, на перше місце виходить питання накопичення та збереження вологи в грунті протягом усього вегетаційного періоду, а мінімалізація безвідвальної обробки грунту в найближчому майбутньому стане одним з основних інструментів для досягнення цієї мети.

Вадим Скрипник

Інфоіндустрія

 
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 3561 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
1 dsakunov • 12:13, 27.06.2017
На ютубі є гарне відео порівняння роботи вертикального культиватора і лущильника
https://www.youtube.com/watch?v=8ZiuvdSlWcA
avatar
0
2 evgeniu • 11:49, 03.05.2018
Дякуємо, додамо
ComForm">
avatar