MENU

10:55
Аналітики прогнозують перенасичення ринку цукру

В 2014/15 МР (вересень 2014 року — серпень 2015 року) український ринок цукру знову зіткнеться з проблемою перенасичення, прогнозують аналітики AR-group. За їх словами, це обумовлено декількома факторами.
 

По-перше, значним зростанням обсягів виробництва. За даними аналітичної компанії AR-group, на початок грудня 2014 року виробництво цукру склало 1,88 млн тонн, що на 80,3% більше, ніж на аналогічну дату 2013/14 МР — 1,04 млн тонн.

По-друге, скороченням внутрішнього споживання. У попередні періоди внутрішнє споживання цукру в Україні оцінювалося в 1,7-1,8 млн тонн на рік. У 2014 році відбулося ряд змін, що зумовили зниження обсягів внутрішнього споживання - скорочення чисельності населення до 40 млн чол., зниження купівельної спроможності та ін.

Про наближення кризи в галузі свідчить динаміка оптово-відпускних цін на цукор. Так за підсумками звітного періоду ціни знизилися на 15,9% — з 7 308,5 грн/тонну до 6 148,6 грн/тонну (EXW, без ПДВ). Оскільки ця тенденція супроводжується прискоренням темпів інфляції, зростанням цін на енергоносії, знеціненням гривні та іншими факторами, що сприяють зростанню цін на цукор, аналітики AR-group переконані, що вона обумовлена не стільки сезонної корекцією, скільки тим, що відбувається перенасиченням ринку.

Розвиток песимістичного сценарію в 2014/15 МР призведе до зниження рентабельності цукрового бізнесу і, як наслідок, до скорочення посівних площ цукрових буряків та нової хвилі зміни структури власників виробничих активів. Нагадаємо, що в результаті попередньої кризи (2011/12 МР—2012/13 МР) з ринку пішли такі компанії, як «Кернел», «Сінтал», «Кряж» та ін.

Основною умовою оптимістичного сценарію є зниження рівня пропозиції цукру на ринку за рахунок його експорту. Відзначимо, що цьому сприяє сприятлива експортна кон'юнктура, що утворилася за рахунок значної девальвації гривні. Питання тільки в тому, чи зможуть вітчизняні оператори ринку скористатися цим?

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 596 | Додав: evgeniu | Теги: криза, виробництво, цукор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar