MENU

14:31
Аграрії щорічно витрачають 80-100 млн грн на технічний контроль
 Профільні об'єднання АПК звернулися до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням сприяти ухваленню законопроекту № 2609 як пріоритетного для уряду. Документ передбачає скасування обов'язкового технічного контролю сільгосптехніки і підвищує штрафи за наслідки її використання. Про це кореспонденту ІА « Аграрний » повідомили в УКАБ.
  За словами експертів , штрафні санкції будуть більш дієвим стимулом для підтримки техніки в належному стані , ніж непотрібне регуляторне навантаження .
  За даними УКАБ , аграрії витрачають 80-100 млн грн. щорічно на проведення технічного контролю сільгосптехніки. Прийняття закону про скорочення кількості документів дозвільного характеру стало гарним початком дерегуляції ведення бізнесу в Україні . Однак інвесторів і представників галузі турбує наявність інших регуляторних та дозвільних процедур , що стримують розвиток аграрного виробництва , створюючи додаткове фінансове навантаження на сільгоспвиробників. Однією з таких процедур є обов'язковий технічний контроль сільськогосподарської техніки.
  «Збереження такого контролю є нелогічним в умовах , коли скасовано загальний техогляд автомобільного транспорту , адже сільськогосподарська техніка працює переважно в польових умовах і несе набагато менші ризики життю та здоров'ю громадян. Більш того , навіть за наявності технічного контролю техніки законодавство покладає відповідальність за наслідки її експлуатації на власника або користувача. Все це фактично робить технічний контроль сільгосптехніки непотрібним » , - пояснює заступник генерального директора з правових питань асоціації« Український клуб аграрного бізнесу »Інна Острадчук .
  Спеціаліст додала , що при цьому функції державного контролю сільськогосподарської техніки дублюються державним контролем у сфері охорони праці , що ще більше нівелює необхідність такої процедури.
  «Економічні реалії вимагають підвищення зацікавленості сільгоспвиробників до розвитку аграрного виробництва . Цьому сприятиме скасування обов'язкового технічного контролю сільськогосподарської техніки , адже витрати на таку процедуру , неефективні , аграрії зможуть направити на модернізацію та переоснащення або збільшення виробництва » , - наголосівголова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.
  Лист з проханням визначити законопроект № 2609 як пріоритетне для уряду , а також дати доручення щодо забезпечення його супроводження у Верховній Раді України з метою якнайшвидшого прийняття підписали генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Володимир Лапа , голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков і керівник проекту МФК «Інвестиційний клімат в аграрному секторі України » Євген Осмокеску
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 509 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar