MENU

11:43
Зубові пружинні борони «Ліра»: робота у господарствах
Земля, мабуть, самий вірний і вдячний джерело доходу. І тільки від дбайливого господаря залежить родючість ґрунту і її врожайність.
Розумно вкладені гроші в освоєння нових технологій обробки грунту дозволяють аграріям підвищити продуктивність і поліпшити якість врожаю, знизити витрати і збільшити прибуток, а найголовніше - допомагають зберегти родючість грунту.

«Екологічне» землеробство входить в моду. Сьогодні все більше вітчизняних аграріїв відмовляються від використання гербіцидів на користь механічної обробки грунту. Для ранньовесняного боронування грунту з метою руйнування поверхневої кірки і провокування зростання бур'янів, рівномірного розподілу по полю пожнивних залишків, знищення бур'янів у фазі «білої нитки» та ін. Українські фермери масово застосовують зубові пружинні борони. У чому їх відмінності, і яким виробникам віддають перевагу вітчизняні аграрії - ми постаралися розібратися, звернувшись до самих сільгоспвиробникам. 

Голова ФГ «Рис» (Сумська обл., Краснопільський район, пгт.Краснополье) Федір Іванович Клімашевський визнається, що в обробці грунту віддає перевагу механічним технологіям, повністю відмовившись від застосування гербіцидів. Справлятися з бур'янами йому допомагають зубові пружинні борони « Ліра » виробництва Лозівського ковальсько-механічного заводу (м.Лозова, Харківська обл.).

«Раніше ми користувалися складальними боронами, але вони абсолютно не годяться для підготовки грунту до посівів і не справляються з бур'янами. Знаряддя постійно забивалися і ламалися. Та й не давали потрібного результату », - розповідає Федір Клімашевський.

Після придбання зубової борони « Ліра » аграрій отримав потрібний ефект. "Що я можу сказати? Ця борона практична, самоочищається. Її відрізняє метал хорошої якості. Зуби борони відпрацьовують 3-4 роки, на відміну від більшості борін, де їх доводиться міняти щороку. Ще одна з переваг: вона мобільна. І що найголовніше - відмінно справляється з бур'янами в результаті передпосівної, післяпосівної і двох-трьох обробок грунту за сезон ».

На полях ФГ «Весна» (Дніпропетровська обл., Широківський район, с.Андріївка) Віктор Прокопович Коваленко вирощує олійні, гірчицю, льон, рапс і соняшник. Аграрій з жалем визнається, що у власному машинно-тракторному парку біля нього немає зубових борін. Однак в сезон аграрій бере техніку у агрофірми «Таврія союз», з керівництвом якого знаходиться в дружніх відносинах.

«Раніше я користувався плугами, але їм не під силу розбивати брили, - каже Віктор Прокопович, - Сьогодні обробляю грунт зубовими боронами« Лозовських машин ». Вони відмінно справляються з боронирование, а за рахунок вібрації пружинних зубів відмінно борються з бур'янами. Буває, що грунт до посіву підготував, вологи немає, а бур'ян все одно зростає. За допомогою обробки зубової бороною знищуються всі бур'яни в фазі «білої нитки». Також за допомогою агрегату готую землю під посадку озимих. А ще зубовая борона «Лозовських машин» має хорошу продуктивність і зручна в транспортуванні і експлуатації. Всього одна людина здатна перевести борону з транспортного положення в робоче і назад ». 

Уже не викликав здивування той факт, що і в ТОВ «Агросвіт-К» (Дніпропетровська обл., Криворізький район, с.Радушное) віддають перевагу зубової пружинної борони « Ліра » «Лозовських машин». Тут також до переваг грунтообробного агрегату відносять вдало продуману компактну транспортування і можливість обслуговування всього одним оператором.

«У нас в господарстві дві борони виробництва ЛКМЗ - 15-ти і 24-метрова. Першу придбали ще в 2004 році, - розповідає інженер ТОВ «Агросвіт-К» Борис Петрович Бережний. - На той час в Україні нічого подібного не робили. Це була інноваційна техніка. І ось уже 11 років борона служить нам вірою і правдою. За весь час експлуатації ніколи не міняли повний комплект зубів. За необхідності замінюємо тільки окремі зуби, вичерпали ліміт своєї роботи. Також в сільгоспзнарядь відмінно виконані зварювальні роботи. Можу відзначити відмінні технології виготовлення і інших грунтообробних агрегатів ЛКМЗ, не тільки зубових борін. Сьогодні сільгосптехніку роблять мало не в кожному дворі, і за якістю ніхто не стежить. А ЛКМЗ зарекомендував себе на ринку України як якісний виробник, який розуміє, що потрібно аграріям ».

підсумок

Як з'ясувалося, « Ліра » - це перша борона з пружинним зубом українського виробництва, яка заявила про себе на ринку країни в 1999 році. Практично відразу « Ліра » (в минулому - ЗПГ) набирає популярність у аграріїв. Вона дешевша за імпортні аналоги не поступається їм за якістю. Після її виходу на ринок і інші виробники сільгосптехніки України починають виробництво подібного знаряддя.

Великий досвід Лозівського ковальсько-механічного заводу в виготовленні пружинних борін відбивається на глибокій підготовці до виробництва, в дотриманні суворого контролю якості металу і всіх технологій виготовлення.

Пружинні зубці виготовляються з високоякісної сталі, яка проходить дворівневу термообробку, що надає комплектуючих більш високу твердість. Як показує практика, вітчизняні борони вимагають заміни зубів стабільно раз на рік, «лозівській зуб» має збільшений термін служби до 3-4 років. Як показало опитування серед аграріїв - і того довше - з заміною тільки окремих зубів.

Хрестовини, службовці для повороту, у «Ліри» представляють собою цілісний шматок металу, на відміну від більшості борін інших вітчизняних виробників, де хрестовина - це зварна деталь. А зварні шви - це завжди концентратор напруги і потенційний ризик поломки агрегату.

Також в пружинної борони « Лозовських машин » реалізований більш ретельний і серйозний підхід до гідравліки. Встановлені в гідросистемі елементи розраховані на тиск в 200 атмосфер, що виключає ризик течі. Більшість інших вітчизняних виробників встановлюють гідроциліндри, розраховані на 160 атмосфер.


Сьогодні чимало аграріїв набувають широкозахватних борону « Ліра » разом з комплексом для внесення в ґрунт засобів захисту рослин та рідких мінеральних добрив «Реал» виробництва ЛКМЗ. Відзначимо, що в 2016 році « Лозівські машини » готують до випуску важку зубів борону, яка знову обіцяє стати проривом в сільгосптехніки вітчизняного виробництва.
Детальніше про зубових пружинних боронах «Ліра» можна дізнатися:


Конструктивні переваги борони "Ліра" в порівнянні з боронами БЗСС 1,0 і ЗБНТУ 1,0:    

  • значно вищу якість розпушування ґрунту завдяки вібраційному дії пружних зубів;
  • незабіваніе зубів завдяки вібраційному дії пружних зубів;
  • дбайлива обробка, що забезпечується можливістю зміни кута нахилу зубів.

Конструктивні переваги борони "Ліра" в порівнянні з іншими боронами з пружним зубом:  

  • простота і швидкість регулювання кута нахилу зубів;
  • зуб борони виготовлений з високоякісної спеціальної сталі з особливою термічною обробкою;
  • висока якість і надійність конструкції.

Застосування об'ємної термічної обробки пружинних зубів спільно з додатковою загартуванням ТВЧ-решт зубів довжиною 100 мм на твердість 51 ... 57 HRC значно підвищує (більш ніж в 2 рази) їх зносостійкість по відношенню до будь-яким іншим зубам. Відмінні характеристики пружин верхньої конічної навитої пружинного частини забезпечують повне перекриття оброблюваної грунту з самоочищенням в процесі роботи.

ЗПГ-6.jpg

 

Основні технічні характеристики Ліра-15  Ліра-24 
Ширина захоплення, м 15,2 24,4
Глибина обробки, см до 9 до 9
Кути нахилу зубів, º 15, 30, 45, 60, 75, 90 15, 30, 45, 60, 75, 90
Крок зубового поля, мм 38 38
Робоча швидкість, км / год до 15 до 15
Продуктивність, га / год  До 22.8 до 36.6
вага, кг 2050 2850
Необхідна потужність трактора, к.с. 80 130...170
Знищення бур'янів,%  95, не менше 95, не менше
Наявність стерні та інших рослинних залишків після обробки,% 90, не менше 90, не менше
Закладення розкиданих мінеральних добрив,% 70, не менше 70, не менше
Гребенястий поверхні поля, см до 2 до 2
Категорія: Новини техніки | Переглядів: 1409 | Додав: evgeniu | Теги: Зубові пружинні борони, Лозівські Машини, борона, «Ліра», обробіток ґрунту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar