MENU

12:30
Золотий горішок: як вигідно інвестувати у волоський горіх

Не так давно  нашу країну вразив скандал навколо так званої «горіхової мафії»,  – продавців, які нелегально вивозять з України сотні тонн  горіхів.  Проблема припинення контрабанди обговорювалась на найвищому, державному, рівні проте і досі ніяких суттєвих зрушень ми не спостерігаємо. Чому так відбувається та якою є справжня ціна горіхового саду давайте спробуємо розібратись.

Перший і незаперечний факт – волоський горіх має велику привабливість для бізнесу, оскільки горіховий сад – це інвестиція в майбутнє та багаторічний прибуток (до 100 років).  На даний час, як і раніше, валова кількість волоських горіхів, які експортують або продають на внутрішньому ринку, скуповується у домашніх домогосподарств. Промислові насадження горіхів активно висаджують в Україні протягом останніх 10-15 років, але їх продуктивність ще є не високою. В погоні за швидкою віддачою купуються сорти французького та італьського походження, яким наші кліматичні умови не підходять. Не менше значення має вибір місця для закладки саду, належний догляд і т.д. Тому сади закладаються, а віддача від них – поки що під питанням.

Друге – для ведення горіхівництва за грунтово-кліматичними умовами підходять лише 7% земель у світі, в тому числі й землі України. На даний час в нашій країні є  424 тисячі гектарів вільної землі, придатної для вирощування цієї культури. Попит на волоські горіхи постійно зростає, ринок збуту не обмежений географією та обсягами замовлень. Перевагою є тривалий термін зберігання продукту та прості умови упаковки і транспортування. Станом на 2015 р. нестача волоського горіха в Європі оцінюється на рівні 100 тис. тон. Ним цікавиться весь світ. За даними міжнародних аналітиків, у 2015 р. в Туреччину неофіційно були вивезено з України більше 30 тис тон грецького горіха, який вони перепродали в інші країни.

 

Країни-імпортери українських грецьких горіхів – Туреччина, Румунія, Ірак, В’єтнам, Болгарія, Франція та ін. Ціна на очищений грецький горіх наприклад в Німеччині складає 25 євро (роздріб), 11 євро (опт).

Екологічно чистий горіх коштує 30-35 євро (роздріб), 15 євро (опт). Швейцарія є лідером по імпорту органічної продукції, вони зацікавлені саме в органічних горіхах. Станом на 2015 р. ціна на волоські горіхи в Україні коливалася в межах 4-5 доларів (оптова продажна ціна) за 1 кг очищеної сировини. За сезон при правильній організації процесу купівлі-продажу можна заробити хороші гроші, проблема лише в тому що заробляють не ті хто вирощує, а ті, хто скуповує і продає…

 

 

Україна займає 2-ге місце в світі як експортер волоського горіха та 5-те місце за обсягом валового збору цієї культури. Щорічний урожай волоського горіха в Україні – 75-95 тис. тон, з яких 2/3 експортується за кордон.

В Україні споживання горіха на одну людину складає приблизно 0,5-0,8 кг в рік при нормі 1,5-3,5 кг. У нас також ще недостатньо розвинутий напрямок промислової переробки (настоянки на перетинках, варення із горіха, горіхове масло та інше).              

На даний час в Україні попит на саджанці волоського горіха перевищує пропозицію (в 2015 році було вирощено 140 тис сертифікованих саджанців). Тому частина посадкового матеріалу цієї культури завозиться з-за кордону: в основному з Молдови, Італії, Польщі, Франції. Натомість на думку професіоналів, саджанці волоського горіха української селекції, вирощені в Україні, є районованими та акліматизованими до наших ґрунтово-кліматичних умов, що є перевагою в порівнянні з імпортними саджанцями.

Горіховий бізнес в Україні як окрема галузь лише починає розвиватися (в промислових масштабах). Для забезпечення обсягів виробництва горіха до стандартів їх споживання та задоволення зовнішнього попиту в Україні необхідно створити   25 тис га промислових насаджень до 2025 року. Горіх – це високорентабельна довгострокова інвестиція, але потрібно враховувати що перший невеликий урожай можна отримати лише з 5-7-річного віку (з щеплених сортових горіхів), тому доцільно створювати комбінований сад з використанням плодово-ягідних культур.

Горіховий сад є довгостроковою інвестицією, оскільки:

  • з 5-7-річного віку горіх вступає у плодоношення
  • з 10 року урожайність складає 1-1,5 т горіхів/1 га
  • з 20-го року вегетації – 7-9 т/1 га.

Окупність саду горіха без додаткової  культури наступає не раніше 15 років.

Як я вже казала вище, поширена практика вирощування волоського горіха – посадили і чекають 5-10 років. У цей час земля використовується неефективно (міжряддя 8-14 м), також є поточні витрати на обслуговування саду. Отже, потрібна додаткова культура яка виправить ці недоліки.

У горіхових садах використовуються різні види комбінацій – ягідні, плодові та інші культури.  Проте досвід голландських та турецьких садівників показав що одним з найкращих варіантів комбінацій є груша на карликових підщепах.

 

Важливу роль у продуктивності саду відіграє схема посадки, яка визначає загущеність саджанців на одиницю площі. Урожайність саду прямо пропорційна загущеності саду: більше саджанців – більше урожаю (в рамках сортопідщепних комбінацій). При цьому щорічні поточні витрати на обслуговування комбінованих садів знаходяться приблизно на одному рівні.

З представлених 3-х видів додаткових культур самою пріоритетною є груша, оскільки окупність саду наступає з 6-го року вегетації саду.

Протягом 6 років ми спостерігали у нашому розсаднику за сумісністю волоського горіха та груші. Явною перевагою такої комбінації є зниження кількості хвороб груші. Теоретично супутньою культурою для волоського горіха може бути все, питання в тому щоб ця культура була скороплідною і змогла швидко окупити витрати на закладку такого саду. Термін використання додаткової культури – 10-12 років.

Основні переваги використання груші в комбінованому саду:

  • вступ у плодоношення на 2-й рік вегетації (з 2-3-річних саджанців на карликовій підщепі)
  • можливість формування крони за типом «струнке веретено»
  • хороша сумісність горіха та груші, зниження кількості хвороб груші (це ми спостерігаємо на власному досвіді у нашому розсаднику)
  • конвеєрний збір урожаю (від літніх до зимових сортів)
  • груша не боїться притінення.

Окупність саду волоського горіха без додаткової  культури відбудеться не раніше 15-го року вегетації, в комбінації з грушою – з 6-го року.

 

фото: fitfoodhouse.netukr-sad.com.ua

 


Валентина Лановенко,

розсадник плодових культур ПП Лановенко



ДЖЕРЕЛО

 

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 1178 | Додав: evgeniu | Теги: горіхи, Валентина Лановенко, інвестиції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar