14:41 Збираємо врожай на підвіконні | |
Холодні короткі дні, нестача сонця, і, як наслідок, нестача сил та погане самопочуття... Саме час змінити ситуацію, адже нам так не вистачає вітамінів! Покращити життєвий тонус допоможуть свіжі запашні овочі та зелень. Звичайно, їх продають у будь-якому супермаркеті цілий рік, проте вони далеко не такі смачні та корисні, як домашні.
Ми пропонуємо Вам чудове вирішення проблеми – розбити справжній город у мініатюрі, прямо на сонячному підвіконні. Свіжа зелень розвіє зимову тугу і порадує око яскравими кольорами, а з зібраного урожаю приготуйте смачний та хрусткий салат, багатий вітамінами. До того ж вирощувати зелень на власній кухні – захоплюючий процес. Додайте до рослин на власному «городі» і кілька пахучих трав, наприклад, шавлію чи лаванду. Їхній аромат підвищить настрій та додасть сил і наснаги у приготуванні кулінарних шедеврів!
Найрізноманітніше насіння будь-яких рослин можна придбати у квітковому магазині та висіяти його прямо в горщики. Обираючи насіння, уважно читайте на упаковці опис рослин та рекомендації щодо їх вирощування. Краще віддавайте перевагу найбільш раннім сортам. На пакетиках з насінням інколи пишуть: «Рекомендовано для вирощування у квартирах». Таке насіння підійде куди ліпше. Поки воно не зійшло, контейнер можна зверху прикрити склом, спеціальною кришкою чи поліетиленовим пакетом. У садових магазинах можливо також знайти вже готову розсаду. Обережно витягніть кущики зелені з горщиків, притримуючи стебла пальцями, і висадіть у приготований контейнер. Зверху додайте ґрунт, але не до країв контейнера, залишивши місце для поливу. Покладіть також небагато камінчиків навколо рослин. Мульча з дрібної гальки чудово зберігає вологу! Якщо ви хочете збирати врожай регулярно, зробіть посів чи висадку рослин з інтервалом у тиждень-два. Так, свіжа зелень радуватиме вас дуже довго! І пам’ятайте, що всім рослинам необхідне регулярне підрізання, щоб трави залишалися невисокими, але з шикарним листям.
Також у спеціальних садових магазинах купіть ґрунтову суміш у необхідній кількості. Як варіант, приготуйте ґрунт самостійно – візьміть у рівних частинах чорнозем, пісок та компост чи перегній. Не забудьте також про дренаж, поліетиленову плівку та інструменти для роботи та догляду за розсадою. Розпочніть посадку з того, що покладіть на дно горщика чи контейнера тонкий шар дренажу, зверху насипте готову ґрунтову суміш, полийте водою та злегка ущільніть. За допомогою спеціальних інструментів чи просто дерев’яною паличкою або олівцем зробіть невеликі борозни на відстані у кілька сантиметрів. Глибина їх не повинна перевищувати 0,5-1 см, щоб сходи з’явилися швидко. Зверху насипте ще один шар ґрунту. Залиште кілька сантиметрів до краю горщика для поливу. Зверху накрийте його плівкою чи ковпаком і чекайте сходів. Щоб пряні і зелені культури добре росли, їм необхідно не менше 5 годин сонячного освітлення на день. Під «городик» краще відвести підвіконня того вікна, що виходить на південну, східну або південно-східну сторону. Якщо такої можливості немає, просто виберіть найсвітліше підвіконня. Раз на тиждень повертайте контейнери, щоб рослини рівномірно висвітлювалися, і жодна з них не залишалася в тіні. Не забувайте також обривати кінчики пагонів, – так рослина буде добре кущитися. Уважно слідкуйте, щоб ґрунт був пухким і достатньо зволоженим.
Проявіть творчість і розмістіть декілька рослин в одному контейнері, враховуючи не лише вимоги до умов росту, але і зовнішній вигляд рослин. Урізноманітнити композицію допоможуть рослини з червоним листям: наприклад, висаджений серед трав кущик декоративного гострого перцю з темно-фіолетовими листочками та яскраво-червоними перчинками. Він і «город» ваш прикрасить, і стане в нагоді як гостра приправа. У домашніх умовах можна вирощувати і помідори, й огірки, і редиску… Але це вже зовсім інша історія. Технологія їх вирощування більш складна, тому вимагає спеціальних знань і часу! Як і квіти, культурні рослини потребують періодичного підживлення, якщо ви бажаєте вирощувати їх упродовж тривалого часу. Для доброї вегетації їм необхідний повний комплекс мікроелементів. Важливо обрати безпечні добрива, адже ми не хочемо годувати сім’ю хімікатами та пестицидами. Дійсно, відходи чаю та кави, а також м’яти й інших трав’яних чаїв роблять землю в горщиках легкою. Але таке «альтернативне» добриво має як плюси, так і мінуси. Плюс: нейтралізація лужного ґрунту. Мінус: якщо у вас живуть ґрунтові мушки, то відходи чаю та кави стануть джерелом їх катастрофічного розмноження. Тому таке «добриво» застосовується лише при відсутності цих мушок. Після чергового чаювання або заварювання кави просто злийте рештки у горщики з вашою розсадою, не забуваючи і про декоративні квіти. Кава та чай не лише живлять рослини, але і посилюють їхні захисні властивості. Яєчна шкаралупа, як відомо, складається, в основному, з кальцію, який є чудовим добривом. Але треба пам’ятати, що вона розкладається повільно, і треба знати міру. Якщо при посадці вносити шкаралупу в ґрунт у великих кількостях, то це негативно позначиться на розвитку розсади сіянців. Таке добриво корисне лише для дорослих рослин. Добре подрібніть зібрану яєчну шкаралупу, залийте 1 л води, залиште настоятися кілька днів, поливайте розсаду і квіти. Раз на місяць із зібраного цибулиння можна приготувати відвар для обприскування рослин і верхнього шару ґрунту з метою профілактичного знезараження. Практично всі рослини сприймають такий відвар як повноцінне добриво. Він готується дуже просто: лушпиння цибулі заливають 1,5 літрами окропу, кип’ятять хвилину. Накривають кришкою і дають настоятися кілька годин, після чого проціджують і заливають у пульверизатор. Обприскуйте всі рослини свіжим розчином. Зберігати настій не можна! Використовуйте відвар із апельсинових шкірок аналогічно до настою з цибулиння. Обприскування таким розчином – чудова профілактика проти павутинного кліща. Крім рослин, таку процедуру полюбите і ви самі – запах апельсинового саду триматиметься у вашій оселі кілька годин. Поливати рослини мінеральною водою, звичайно, занадто дорого, але залишки не варто виливати в раковину. Така вода багата біологічно активними речовинами. Вуглекислота, що міститься в ній, розчиняє вапно і перешкоджає утворенню вапняного нальоту на поверхні землі та горщика. Сортів зелені для домашнього городу не перелічити. На підвіконні можна виростити не лише звичну цибулю чи петрушку, але і шляхетний базилік, чебрець або м’яту. | |
|
Всього коментарів: 0 | |