MENU

23:03
Володимир Лапа відвідав Львівщину та прийняв участь у регіональному семінарі присвяченому весняно-польовим роботам
27 березня, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Володимир Лапа перебував з одноденною робочою поїздкою у Львові.

Володимир Лапа на регіональній нараді з питань підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2015 році повідомив: Посівна кампанія проходить відповідно до графіку. Мінагрополітики підтримує донорські проекти з розвитку фермерських господарств, зокрема з боку Данії, Канади та інших країн. Держава має забезпечити законні права аграріїв, спростити доступ до фінансових ресурсів. 
В рамках візиту Володимир Лапа ознайомиться з сучасними науковими розробками Науково-інноваційного центру Карпатського регіону. Також заступник Міністра зустрінеться з аграрним активом області, де обговорив проблемні питання весняно-польових робіт у західному регіоні.
 Директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Володимир Топчій відзначив позитивну динаміку у проведенні посівної. Він відзначив тенденцію щодо інтенсифікації виробництва, замість механічного розширення площ.
Також на нараді обговорили питання підтримки аграріїв з боку держави. "Мінагрополітики розробляє законопроект щодо підтримки фермерських господарств на основі досвіду Польщі та інших країн ЄС. Ідеться про утворення виплатних агентств, підтримку фермерів на стартовому етапі, виходу на ринок із якісною продукцією", - відзначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа.
Про ціни на цукор: 
"Ми направили на затвердження Кабміну нові ціни на цукор і будемо готові впливати. Думаю, вже протягом кількох тижнів Кабмін ухвалить рішення і в подальшому, протягом літніх місяців ми впливатимемо в щоденному режимі, якщо бачитимемо, що ціни невиправдано підвищуються", - сказав він журналістам у Львові в п'ятницю.
За словами Лапи, ціну на цукор буде затверджено на рівні 10,5-11 гривні за кг, але це не означає, що за такою ціною відбуватиметься продаж.
"Ми консультуватимемося з виробниками цукрового буряка та цукру, тому що збити ціни легко, але питання в тому, чи сіятимуть буряк. Ми шукатимемо рівень цін, який гарантуватиме виробництво буряка без збитків. За нашими оцінками, гуртова ціна має для цього бути в діапазоні 12-14 гривень за кілограм", - сказав Лапа.
За його словами, міністерство також здійснює інтервенції на ринку борошна. У зв'язку з інтервенціями з Аграрного фонду гуртові ціни на борошно почали знижуватися.
"Я наведу приклад ситуації, яка була два тижні тому. Ринкова гуртова ціна тоді зросла до 8 гривень за кілограм. Аграрний фонд розуміє, що адекватна ціна становить приблизно 6-6,3 гривні за кілограм, і за такими цінами здійснює інтервенції, і зараз ціни знижуються. Я думаю, що вони знизяться до 6 гривень за кілограм", - розповів заступник міністра.
Відповідаючи на запитання про можливе зростання цін на хліб, Лапа повідомив, що за останні три місяці ціни на хліб у середньому в державі зросли на 30-35%.
Він прогнозує, що ціни можуть зрости ще на 10-15% і залишатися на такому рівні до кінця календарного року, якщо буде стабільний курс національної валюти.
"Ми розраховуємо, що зростання цін зупиниться, тому що зараз ціни на зерно почали знижуватися, і ми не очікуємо суттєвого зростання цін на зерно нового врожаю з огляду на досить жорстку кон'юнктуру світового ринку", - зазначив Лапа.
У нараді взяли участь працівники Мінагрополітики, інших державних відомств, а також НААН, Аграрного союзу, Асоціації фермерів та приватних землевласників та представники бізнесу.  
Володимир Лапа відвідав фермерське господарство "Дрофа", що займається вирощуванням індиків, а також молочне господарство "Кмітливість".
Заступник Міністра обговорив із власниками фермерств питання кредитування, компенсації банківських відсотків, проекти підтримки іноземними донорами.
 Зокрема, фермерське господарство "Кмітливість" є прикладом успішної реалізації проекту підтримки молочних господарств в Україні та Данії. Фермер починав із трьох корів, донори взяли на себе 40% витрат фермера і за короткий період кількість поголів'я зросло до 33 корів. Це майже удвічі випереджає планові показники за проектом.
 Належна підтримка дрібного товаровиробника підсилить та відродить фермерські господарства на теренах Львівщини. На це звернув увагу в.о. першого заступника голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський під час брифінгу, що відбувся за результатами регіональної наради з питань підготовки та проведення комплексу весняно-польових робіт у 2015 році, повідомила прес-служба Львівської ОДА.
 «Область робить ставку на розвиток малих фермерських господарств. Для цього у нас є всі передумови. Цьому сприяють культура, відповідний ландшафт та густота населення. У людей є наснага працювати та вікові традиції роботи на селі», – розповів він.
Ростислав Замлинський також звернув увагу, що в області прийнята програма підтримки та розвитку агропромислового комплексу на 2013 – 2015 роки, на фінансування якої передбачено 6 млн. грн. Окрім цього, на рівні місцевих бюджетів цьогоріч для аграрного сектору також закладено ще близько 2,8 млн. грн.
«Для залучення додаткових коштів ми активно працюємо із представниками міжнародних технічних організацій, які діють на теренах Львівщини. Наша мета – мультиплікувати кращий світовий досвід», – сказав в.о. першого заступника голови ОДА.
Категорія: Новини відділу | Переглядів: 579 | Додав: evgeniu | Теги: Мінагрополітики України, фермер, семінар, Львівщина, західний регіон | Рейтинг: 1.5/6
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar