MENU

22:48
Весною аграрії можуть залишитися без імпортних засобів захисту рослин

Цьогорічна посівна кампанія може пройти в умовах гострого дефіциту якісних іноземних засобів захисту рослин (ЗЗР), імпорт яких в Україну стримує відсутність відповідної постанови Уряду.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація (ЕВА).

«Для ввезення ЗЗР на територію України вимагається отримання ліцензії, видача якої регламентується щорічною постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот”. Зазвичай така постанова приймалася у грудні попереднього року. Цього року ситуація є незрозумілою та викликає занепокоєння у представників бізнесу, адже станом на 13 січня проект Постанови на 2015 рік, який, зокрема, передбачає скасування ліцензії на ввезення ЗЗР на територію України, так і не було прийнято», — йдеться в прес-релізі організації.

За даними ЕВА, це призвело до «фактичної зупинки імпорту високоякісних оригінальних ЗЗР, що у найближчій перспективі може мати низку масштабних негативних наслідків».

Зокрема, члени асоціації вказують на можливе зниження обсягів врожаю; незадовільну якість зібраного зерна в результаті його обробки низькоякісними або фальсифікованими ЗЗР, які заполонять ринок внаслідок зупинки легального імпорту; зменшення обсягів експорту продукції аграрного сектору економіки як у фізичному так і грошовому вимірі з усіма невтішними для агровиробників та бюджету наслідками.

«Більше того, зазначена Постанова регулює імпорт та експорт ряду товарних позиції, зокрема, й продукції, що може містити озоноруйнівні речовини. Насправді де-факто прийняття проекту Постанови руйнує одну з корупційних схем, за якою імпортери були змушені отримувати так звані «листи підтвердження» про відсутність озоноруйнівних речовин у товарах, які апріорі не можуть містити таких небезпечних речовин», — наголошують в ЕВА, цитує agravery.com.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 598 | Додав: evgeniu | Теги: засоби захисту рослин, імпорт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar