MENU

15:50
В Україні скорочується поголів’я овець

Низька культура споживання баранини та відсутність дотацій негативно позначається на вітчизняному вівчарстві

Про орієнтацію на зарубіжні ринки українським виробникам продуктів вівчарства годі й мріяти. Для початку потрібно наповнити власний ринок, який протягом багатьох років є додатковою галуззю, яка фінансується за залишковим принципом.

«Для орієнтації на зарубіжні ринки необхідно спочатку наситити внутрішній і відпрацювати відповідну інфраструктуру в державі. Наразі вівчарство є додатковою галуззю, яка фінансується за залишковим принципом», — зауважив завідувач лабораторії вовнознавства, кандидат с.-г. наук Костянтин Заруба.

За даними Інституту тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія-Нова», чисельність поголів’я овець в Україні становить близько 1,073 млн  голів, з них у приватному секторі зосереджено 76%. Порівняно з 2010 роком, коли нараховувалось 1,225 млн голів, поголів’я скоротилося.

«Такий стан вівчарства обумовлений, перш за все, різким падінням свого часу цін на вовну, що зменшило інтерес виробників. Хоча наявні генофонди порід овець в Україні за якістю генетично-обумовленої продукції здатні задовольнити вимоги не тільки внутрішнього, але й зарубіжного ринку», — коментує науковець.

Також є проблеми у вівчарстві через анексію Криму — питома частка овець, яких там утримують, в загальному українському виробництві коливається від 20,5 до 27,8%.

«Але майже 90% від цього поголів’я утримує населення, яке використовує овець для власних потреб. Тож анексія Криму не матиме значного впливу на споживання баранини в Україні. Інше питання — виробництво овечої продукції. Саме там у великих обсягах виготовляють бринзу, вурду, масло, а також ковдри та ліжники», — говорить завідувач лабораторії.

За словами експерта, вівчарство в степовій зоні, де знаходиться близько 70% поголів’я, виграє перед Кримом дешевшими кормами та великими площами угідь.

Він також додав, що вагомим стримуючим фактором розвитку вівчарства, окрім фінансування, є низька культура споживання баранини, що потребує популяризації вівчарства та її продукції у всеукраїнських масштабах.

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 686 | Додав: evgeniu | Теги: баранина, вовна, вівці, вівчарство | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar