MENU

16:33
В Україні пропонують встановити обов’язкове державне регулювання гуртових цін на молоко незбиране

Згідно проекту постанови №1039 «Про порядок державної підтримки осіб, які виробляють молоко», що зареєстрована у парламенті 27 листопада, в Україні пропонують встановити обов’язкове державне регулювання гуртових цін на молоко незбиране. Автор документа — позафракційний депутат Сергій Міщенко.

Народний обранець пропонує встановити обов’язкове державне регулювання гуртових цін на молоко незбиране та зобов’язати Кабінет Міністрів щороку затверджувати мінімально допустимий рівень цін на цю продукцію.

«Кабінет Міністрів України вже досить тривалий час не приймає рішення про підвищення мінімально допустимої ціни на молоко, що була встановлена Урядом ще у 2012 році на рівні 2 гривні 20 копійок за 1 кг, — йдеться у пояснювальній записці. — Здебільшого суб’єкти господарювання сплачують населенню за 1 літр молока лише 2 гривні. Водночас 1 літр води у магазині коштує близько 5 гривень і навіть більше. Тобто ціна на воду у магазині перевищує закупівельні ціни на молоко у два і більше разів, що є неприпустимим».

За словами автора проекту постанови, одночасно з підвищенням цін на молоко в магазинах не відбувалось відповідне підвищення цін, за якими суб’єкти господарювання скуповують молоко у населення.

За словами Сергія Міщенка, прийняття документу сприятиме захисту виробників молока, забезпечить економічну конкуренцію суб’єктів господарювання, зменшить зловживання на ринку.

Проте експерти  не розділяють такої ініціативи. Так, за словами аналітика Руслани Бутило, подібні ініціативи — це більше популізм, ніж результативне рішення.

«В той час, як світ відходить від державного регулювання цін на молоко, в Україні вкотре "наступають на ті ж граблі" з прийняттям законопроектів про мінімальні закупівельні ціни. Набагато більш зрозумілим та європейським є укладення меморандумів, погодження цін між учасниками ринку», — зазначає аналітик.

Вона підкреслила: держава повинна думати про підвищення рівня життя українців, які зможуть собі дозволити купляти більше продукції, формуючи передумови для росту ринку.

«Саме це підвищить закупівельні ціни на молоко, а аж ніяк не жорстке державне адміністрування», — резюмувала вона.

Детальніше про ситуацію на молочному ринку України можна буде дізнатись під час «VIII Всеукраїнського молочного конгресу».

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 574 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: державне регулювання, молоко, ВРХ, ціна, молоко незбиране | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar