MENU

14:11
Урядовий законопроект № 4309а може «поховати» аграрний сектор України

Говорять про розвиток і допомогу «локомотиву економіки»  аграрному сектору. А самі  відкручують колеса. Кажуть про відкритість, проте зробили усе тихцем. Урядовий законопроект № 4309а, у разі прийняття якого будуть скасовані пільги аграріям, «вб’є» аграрну економіку країни у той час, коли горять поля, йде АТО і аграрії сотні тонн своєї продукції везуть безкоштовно на Схід  аби врятувати людей і нагодувати армію…

Вони рятують країну, але хто врятує їх? Аграрії у шоці – обраний Майданом Уряд України вдарив по найболючішому ― пільгах для агросектору. Громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада» застерігає народних депутатів України від авантюри, що здатна зруйнувати національну економіку ― від прийняття законопроекту № 4309а «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо удосконалення окремих положень)», який вже прийнято без обговорення з громадськістю на закритому засіданні урядового комітету, і яким пропонується:

  • з 1.01.2015 скасувати спецрежим по ПДВ та фіксованому податку для всіх сільгосппідприємств, крім тих, обсяг продаж яких за попередній рік склав не більше 20 млн. гривень та земельний банк якого не більше 1 тис. га.
  • продовжити до 1.01.2015 режим звільнення від оподаткування ПДВ операцій з експорту зерна.

Фактично, с 2015 року ліквідується пільга у підприємств, в яких наразі утримується 89% всього поголів’я ВРХ та у 91% сільськогосподарських підприємств, що займаються рослинництвом, а не лише у великих, як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту; а в 2014 році без держпідтримки залишаться всі виробники зерна і технічних культур.

На думку експертів Всеукраїнської аграрної Ради, таке рішення є безвідповідальним і загрожує масовими банкрутствами українським аграріям, адже:

  • світові ціни на зерно досягли мінімуму за останні 5 років;
  • в 2013 році рентабельність виробництва зерна в Україні склала в середньому лише 2% – це найнижчий показник з 1998 року. В цьому році буде так само;
  • молочна галузь переживає найтяжчу кризу через закриття російського ринку, при цьому євроінтеграційні закони № 4179а і 4987-1, що відкривають українським тваринникам вихід на ринки ЄС, досі не прийнято;
  • щоби підтримати закупівельні ціни на молоко, Уряду довелося вдатися до закупівель сухого знежиреного молока та вершкового масла в Аграрний фонд, при цьому навіть найефективніші виробники молока працюють з нульовою рентабельністю;
  • за даними ОЕСР в 2012 році в валовій доданій вартості АПК держпідтримка в країнах ЄС становила 22% (європейський фермер отримує дотацію - 400 євро на гектар); в Канаді, Росії, Казахстані та Білорусі -15%; в США - 8%; а в Україні - 1%, відтоді витрати на дотації аграріям у держбюджеті України знизилися з 0,7% бюджету до 0,2%.

Мінфін не надав жодних розрахунків економічного, фіскального та соціального ефекту пропонованої реформи, хоча більшість аграрних експертів стверджують, що насправді доходи держбюджету знизяться.

  • Сьогодні аграрії сплачують щороку понад 40 млрд. грн. у державний бюджет. Як зміниться ця цифра якщо врахувати, що при скасуванні спецрежиму з ПДВ та фіксованого сільськогосподарського податку, більшість з них отримає збиток і не буде платити податок на прибуток протягом як мінімум найближчих двох років?
  • У сільському господарстві працює кожний п’ятий українець. Наскільки скоротиться зайнятість і скільки коштів знадобиться для виплат допомоги з безробіття?
  • Землею володіють переважно пенсіонери. Наскільки скоротяться доходи цієї найбіднішої частини українців через зниження орендної плати за землю?
  • У всьому світі найбільш ефективними є аграрні компанії, що обробляють від 5 до 30 тис. га землі, тоді як застосування сучасної техніки і технологій для обробки 1000 га землі є економічно безглуздим. До якого ефекту призведе стимульоване реформою дроблення середніх господарств на такі, що обробляють менше 1000 га, щоби мати право на податкові пільги?
  • Який буде масштаб втрат бюджету від падіння виробництва у суміжних c рослинництвом та тваринництвом, галузях?
  • В який спосіб податкова контролюватиме, яким є реальний дохід фермерів, а значить, і база для нарахування податку на прибуток, якщо врожай на сусідніх полях може відрізнятися в кілька разів?
  • Скільки сільгосппідприємств піде в тінь, і яким буде фіскальний ефект?

Громадська спілка «Всеукраїнська аграрна рада» закликає народних депутатів України не приймати законопроект № 4309а допоки не буде отримано відповіді на всі ці запитання та без обговорення цієї законодавчої ініціативи з громадськістю та експертною спільнотою.

24.07.2014 о 9.00 під стінами Верховної Ради України  відбудеться акція протесту проти даного законопроекту.
Володимир Гамалиця

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 537 | Додав: evgeniu | Теги: АПК, аграрний сектор, закон, Урядовий законопроект № 4309а | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar