MENU

05:38
Уряд створить Офіс торговельного представника в країнах із перспективними ринками
Уряд України створить Офіс торговельного представника з представництвом у країнах із перспективними для України ринками. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час Третього Всеукраїнського аграрного форуму в четвер, 10 липня.
«Офіс торговельного представника України буде одним з ключових інструментів просування економічних інтересів України за кордоном», - підкреслив Арсеній Яценюк.
Арсеній Яценюк зазначив, що за останні півроку обсяг торгівлі українською продукцією сільського господарства з Росією скоротився на третину: «Цього треба було очікувати. Тому зрозуміло, що нам треба переходити на нові ринки».
Він нагадав, що українським товарам відкрили ринок ЄС: «Тільки не думайте, що вас там з короваєм будуть зустрічати. Це світова конкуренція, причому одна з найжорсткіших у світі саме на аграрному ринку».
Також глава Уряду назвав ринки Близького Сходу, Африки, Китаю.
Він нагадав, що досвід створення Офісу торговельного представника є у Сполучених Штатів Америки, де працює USTR (Office of the United States Trade Representative): «Це один із ключових інструментів економічної політики США».
Український сільгоспвиробник, наголосив Глава Уряду, повинен перейти від торгівлі сировиною до торгівлі готовим продуктом: «Якщо ми працюємо лінійно - зібрали зерно і його продали, - ми завжди будемо в мінусах. А якщо ми мислимо по-іншому і не просто збираємо і продаємо зерно, а переробляємо і стаємо постачальником протеїну, - ми в грі».
Він також зазначив, що одне з ключових завдань, яке стоїть перед Урядом і Національним банком України, – довгі й дешеві кредити для сільгоспвиробників: «Це ті кредити, які потім, видані в гривні, приносять валютну виручку».
Проте, зазначив Прем’єр-міністр України, держава поки що обмежена в кредитному ресурсі. Зараз, за його словами, ведуться дискусії, в першу чергу, із західними партнерами - це Світовий банк, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, - з приводу ресурсів на розвиток, які  дадуть «банківській системі дихати».
Арсеній Яценюк також повідомив, що на наступний рік Уряд буде відновлювати програму компенсації процентної ставки за кредитами для АПК: «Це реальний ефективний найменш корумпований і прозорий механізм».
Глава Уряду звернувся до представників сільгоспвиробництва надати Уряду своє бачення розвитку АПК, закликав долучатися до роботи і пропонувати конкретні рішення: «Тільки конкретні кроки. Написати, щоб держава дала 100 мільярдів фінансування, – таке ніколи вона не дасть. У сьогоднішній ситуації, коли ми заледве уникнули банкрутства, коли заледве знаходиш кошти на те, щоб виплатити пенсії і зарплати, - немає звідки профінансувати мільярди гривень. Буде – дамо. Тільки для цього треба буде попрацювати разом».
«Ви створюєте в Україні робочі місця, приносите валюту в країну. Ви розвиваєте економіку, а не Уряд», - сказав Арсеній Яценюк.
 
 
  Постійна www-адреса статті:
http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=247450174
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 434 | Додав: evgeniu | Теги: Офіс торговельного представника, АПК, Всеукраїнський форум, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar