MENU

03:44
Український фермер сконструював мотоблок, що працює на сонячній батареї

42-річний мешканець Чернігівщини Ігор Дугінов розробив мотоблок, що працює на сонячній батареї.

Ігор за фахом фельдшер-акушер, але зараз займається вирощування овочівЩоб полегшити роботу на землі, Ігор ще 20 років тому змайстрував першого мотоблока, пише EcoTown.com.ua. Тоді це була дивина, а зараз такі самі, тільки китайського виробництва, є чи не в кожному дворі. 

– Винахідництво у мене в крові, – пояснює фермер. – Батько працював на заводі, удосконалював обладнання, станки. Має багато патентів на власні винаходи. Думаю, його хист передався й мені. Я дуже люблю майструвати різні прилади, робити креслення… Минулого року зробив спеціальний пристрій, яким можна і сапувати, і полоти, і сіяти. Ще й врожай перевозити і самому їздити.
 

– Зробив його зі старого мотоблока, – продовжує  Ігор Дугінов, - додав електродвигуна на 1 кВт (приблизно 1 кінська сила) і сонячну батарею. Він дуже простий у використанні – кнопку натиснув і працюєш. Не смердить, не шумить, голови не набиває. Одне слово – дуже зручно. Сонячну батарею я купив за 6 тисяч гривень, але вона за рік роботи окупається. Я порахував, що звичайний мотоблок за годину роботи спалює 2 літри бензину. Виходить, що за 10 днів витрачається десь 1600 гривень лише на пальне. А мій пристрій не потребує пального, бо живиться енергією сонця. Причому батарея служитиме близько 30 років.Використовувати її можна не лише в полі. Чіпляєш до будинку, щоб виробляла електрику від сонячних променів, і можна хоч би й телефони заряджати.

– Як найчастіше використовуєте свій пристрій у полі?

– Дуже зручно ним полоти. Наприклад, щоб прополоти капусту, я чіпляю до мотоблока спеціальну установку з «лапками» (її також зробив сам), які зрізають зілля. Виставляю потрібну глибину занурювання «лапок» в землю і відстань між ними. Сам сідаю на мотоблока і кермую. Мені подобається, що я можу увесь час слідкувати за процесом. Звісно, після такої прополки треба ще вручну «пройтися» сапою між капустинами, але це вже дрібниця і займає дуже мало часу. Якби я повністю прополював капусту вручну, витратив би в 5-6 разів більше часу. Таким способом можна полоти, сапувати будь-яку культуру. Я чіпляю установку для сівби і сію ті ж гарбузи і кавуни.
 

– А копати картоплю таким пристроєм можна?

– Чому б ні? До мотоблока можна причепити будь-яку установку. Але я не пробував, бо картоплі ми майже не вирощуємо. Минулого року посадили всього три рядочки біля хати. Ми з дружиною два роки захоплювалися сироїдінням, зараз покинули, але від картоплі за цей час відвикли. Наш 20-річний син картоплі теж майже не їсть. Ми в основному харчуємося іншими овочами та фруктами.

Цього року Ігор Дугінов мріє доробити «сонячного» трактора, який буде потужнішим за мотоблок.

– Хочу зробити тракторець, щоб і дружина могла ним їздити. На моєму «сонячному» мотоблоці вона теж їздить, але він важкий в управлінні – важить близько 200 кг, тож треба мати силу в руках, щоб їздити. А трактор буде потужнішим і сонячних панелей на ньому буде більше. Ще одна моя мрія, до якої ніяк не доходять руки, – встановити біогазову установку, щоб із органічних відходів отримувати добриво та біогаз (його можна перероблювати на електроенергію) і поставити в саду саморобну пересувну сушарку для фруктів, яка також працюватиме від сонця.
 

 

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 683 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar