MENU

14:32
У Кабміні вирішили забрати пільги у аграріїв
Міністр фінансів України Наталя Яресько розповіла в інтерв'ю РБК-Україна про кредити, податковій реформі і про те, що чекає аграріїв. Публікуємо зі скороченнями.

РБК-Україна: ПДВ 20% залишається, але при цьому ліквідуються всі пільги. Вже було багато нарікань з приводу скасування спецрежиму для аграріїв - і парламент не підтримав цю ідею. Як далі ви бачите цей процес, як будете доводити необхідність скасування і які компенсатори сільгоспвиробникам передбачаєте?
Наталя Яресько: Будь-яку підтримку будь-якої галузі ми повинні проводити через видаткову частину бюджету. Чи не через викривлення податкової системи.

Якщо ми готові і у нас в пріоритеті підтримка малого фермерства, то повинні це робити через механізм прямих дотацій.В системі залишається фіксований сільгоспподаток, але ми хочемо обмежити річний оборот 2 млн грн.

Я впевнена, що зможу довести, що пільга, яку ми даємо через спецрежим, йде не малим фермерам, а великим підприємствам, які в змозі на сьогоднішній день відраховувати гроші до держбюджету.

Всі галузі економіки переживають складні часи. У 2014 році через надання податкових пільг сільгоспгалузі, держбюджет України недоотримав 18200000000 грн.

Оскільки рентабельність аграрного бізнесу зростає, то ростуть і обсяги наданих пільг. Тому я впевнена, що агросектор, який важливий для України, який дуже конкурентний, може брати участь в загальній податковій системі.

РБК-Україна: На одному із засідань податкового комітету Ради представники аграрної галузі чітко заявили: якщо Мінфін скасує спецрежим - вони підуть у тінь.

Наталя Яресько:  З системою електронного адміністрування ПДВ вони не зможуть отримати відшкодування податку.

Якщо ми говоримо про тих, хто не готовий взяти на себе відповідальність, то це інше питання. Зрештою, ми всі повинні зараз брати участь у підвищенні рівня економіки. Нам потрібно працювати на країну.

Аграрний сектор, частка якого у ВВП становить 8-10%, платить менше 2% до бюджету. Не є справедливим надання пільг саме тієї галузі, яка відчуває себе краще за всіх.

РБК-Україна: Як ви бачите вирішення проблеми з відшкодуванням ПДВ, у тому числі, з боргами попередніх років, яке становить уже більше 20 млрд грн?У ГФС була пропозиція повернутися до випуску облігацій.

Наталя Яресько:  Це додаткові витрати в розмірі 1 млрд дол., Які ми повинні були б у наступному році передбачити. Але, думаю, що будемо не в змозі додати їх.

Ми будемо в вересні починати переговори з МВФ, і разом будемо думати, як вирішити це питання назавжди. Якщо ми не будемо в змозі закрити проблему з видаткової частини бюджету, то потрібно думати про інші можливості.

Будуть це облігації або щось ще - це ми обговоримо з МВФ. Важливо не збільшувати нашу боргове навантаження.

РБК-Україна: Що зараз пропонує МВФ, щоб закрити цю проблему назавжди?

Наталя Яресько: Не знаю поки. Я думаю, що буде випуск облігацій, але з гарантією, що ми не потрапимо знову в борги.

Потрібно базуватися, насамперед, на тому, що стара, не електронна система, допускала можливість для фіктивного ПДВ, створювала проблему з накопиченням заборгованості з відшкодування ПДВ. Нова система зменшує це на 70-80%.

Взагалі, повинно бути якнайменше суб'єктивності, менше можливостей для фіктивного ПДВ і менше можливостей для формування боргів. Тобто, ми системно і структурно змінили ситуацію, щоб ніколи не повертатися до старої практики. А далі вже електронне відшкодування ПДВ у повному обсязі і автоматично.

Ми пропонуємо зараз для малого бізнесу підвищення рівня обов'язкової реєстрації з 1 млн грн до 2 млн грн обороту. І це позитив для них.

Я почала ділову кар'єру в Україні з підтримки малого бізнесу, я вірю в малий бізнес і намагаюся надати їм додаткові можливості.

РБК-Україна: Коли до парламенту буде подано проект податкової реформи?

Наталя Яресько:  Нам потрібно ще узгодити текст в Кабміні та узгодити з МВФ в середині вересня.

РБК-Україна: Коли іноземні інвестори готові повертатися з інвестиціями в країну?

Наталя Яресько:  Це не залежить тільки від однієї реструктуризації.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 529 | Додав: evgeniu | Теги: пільги, Кабмін, кредити, податкова реформа, компенсації, Аграрії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar