MENU

13:55
У ЄС досягли компромісу щодо ГМО-продуктів

Заборонити генетично модифіковану кукурудзу чи інший продукт – таку змогу, можливо, матимуть країни ЄС. Після чотирьох років дебатів міністри екології Євросоюзу погодилися на зустрічі в Люксембурзі, що Єврокомісія на підставі наукових даних вирішуватиме, чи дозволити вирощувати ті чи інші генетично змінені харчі. Країни ЄС можуть не погодитися з цим рішенням. Говорить Тоніо Борч, Комісар ЄС з питань охорони здоров‘я:
“Ті країни, які не хочуть вирощувати певний продукт, можуть спочатку попросити виключити їх за географічним принципом, Єврокомісія виступить тут посередником між цією країною та компанією-виробником. Якщо це не вдасться, тоді країни мають право відмовитися з інших причин. Тож у них немає повної свободи дій”.


http://ua.euronews.com/2014/06/12/eu-ministers-reach-gmo-crop-deal/

Причини для заборони можуть бути пов‘язані з сільським господарством, використанням землі, соціально-економічним наслідками. Грінпіс говорить, що тут є недоліки:

“Текст, ухвалений сьогодні, не надає країнам ЄС чіткі права, тому що причини для заборони є дуже розпливчастими. Йдеться про місцеві, специфічні інтереси, але не можна обмежити вирощування генетично модифікованих продуктів через їхній можливий вплив на здоров‘я і довкілля”, – зазначив Марко Контьєро.

Сім країн Євросоюзу вже в односторонньому порядку вирішили заборонити вирощування харчів генної інженерії, зокрема, кукурудзи – єдиного генетично зміненого продукту, який нині дозволено в ЄС. Після досягнутого в четвер компромісу своє слово має сказати восени Європарламент. Єврокомісія сподівається, що остаточну угоду схвалять до кінця року. Водночас експерти очікують, що біотехнологічні компанії підсилять лобіювання. Генну інженерію використовують для створення нових сортів рослин, що є стійкими до несприятливих умов і шкідників. Навколо використання генетично змінених продуктів ведуться палкі дебати.

Copyright © 2014 euronews

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 515 | Додав: evgeniu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar