MENU

13:43
Створення сімейних ферм та локальних ринків усуне посередників та збільшить доходи виробників
Одним з голових завдань законопроектів про створення сімейних ферм та локальних продовольчих ринків є усунення посередників, через дії яких роздрібні ціни на продовольчу продукцію в декілька разів перевищують закупівельні. Про це повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа на засіданні круглого столу з питань законодавчої підтримки сімейного фермерства.

Він додав, що законопроект про локальні ринки, що розроблявся Мінагрополітики, дозволить відкривати при сімейних фермах дрібні торгівельні точки. Це забезпечить прямий доступ споживачів до продукції та дозволить виробникам формувати економічно обґрунтовані ціни на власні товари. «Мінагрополітики працює над забезпеченням ринкових умов і спрощених процедур контролю безпечності продукції. Це вимагатиме від виробника великої відповідальності за якість. Ми не хочемо забороняти, а прагнемо створити умови для виходу аграріїв на організовані ринки», — підкреслив Володимир Лапа.
За оцінками народних депутатів-співавторів законопроекту про сімейні ферми, лише усунення посередників дозолить дрібним фермерам збільшити прибутки близько на 4 млрд грн.

 
Розвиток сімейних ферм дозволить збільшити валове виробництво агрокомплексу на 10%, — Володимир Лапа
Запровадження та розвиток в Україні сімейних ферм матиме суттєвий економічний та виробничий ефект для сільських територій та агропромислового комплексу в цілому. Таку думку висловив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа в рамках круглого столу, присвяченому законодавчій підтримці сімейного фермерства.
 Він зазначив, що, за попередніми розрахунками, розвиток сімейних ферм до 2025 року дозволить збільшити валове виробництво сільськогосподарської продукції на 10%. «Ця цифра говорить сама за себе. Зі свого боку Міністерство зробить все, щоби необхідні для цього кроки були пройдені у найкоротші терміни. Прагнемо, щоби в кожному населеному пункті було хоча б 1-3 сімейних ферми. Якщо ми досягнемо цієї мети, село буде жити», — сказав Володимир Лапа.
 Говорячи про законодавче забезпечення розвитку сімейних форм, він нагадав, що перше читання вже пройшов законопроект №1599, який передбачає створення таких форм господарювання. Також зареєстрований законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо поширення на сімейні ферми дії 4 групи платників єдиного податку. «Таким чином, через легалізацію та доручення до преференційного податкового режиму ми створюємо сприятливі умови для розвитку сільського господарства», — зазначив заступник Міністра.
 На черзі також прийняття нової редакції Закону України про державну підтримку аграріїв та законопроект про створення локальних аграрних ринків, який дозволить сімейним фермерам мати прямий доступ до кінцевого споживача та встановлювати ринкові ціни на свою продукцію.
 Всі ці законодавчі ініціативи мають на меті легалізувати дрібний аграрний бізнес, водночас створивши для нього пільговий податковий режим, усунути посередників, наповнити ринок якісною і доступною продукцією, забезпечити продовольчу безпеку, соціальний та державний захист дрібних виробників. «Міністерство, народні депутати, громадськість мають спільне бачення розвитку сімейних ферм. Разом ми докладемо всіх зусиль, щоби цього року створити всі необхідні законодавчі нормативно-правові умови, а вже з 2016 року запускати ці програми в дію», — повідомив Володимир Лапа.
 
Прес-служба Мінагрополітики
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 442 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: Сімейні ферми, Мінагрополітики України, локальний продовольчий ринок, закон, фермер, законодавчі ініціативи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar