MENU

04:33
Стандарти викидів для тракторів Stage IV і Tier 4 Final діятимуть до 2020 року?

Стандарти токсичності, що вступили в силу в 2014 році в ЄС та США (відповідно Stage IV і Tier 4 Final), діятимуть максимум до 2021 року. Тож виробникам двигунів для тракторів, комбайнів та іншої самохідної сільськогосподарської техніки варто вже зараз думати про те, чи відповідатимуть їх силові агрегати більш суворим еко-стандартам, радить англійський журнал «Farmers Weekly».

Щоправда, якими будуть зміни і коли вступлять в силу, достеменно не відомо. Останній набір пропозицій буде обговорено із зацікавленими сторонами і, за погодженням, може бути прийнятий Європейською комісією до кінця 2015 року і введений у дію в період з 2019 до 2021 року, орієнтовно — 2020-го.

Планується, зокрема, переглянути вимоги щодо викидів твердих частинок (ТЧ). Діючі еко-стандарти регламентують скорочення їх викидів майже до нульового рівня, передбачаючи застосування фільтрів. Однак ці системи не захищають від надмалих ТЧ, які потрапляють в атмосферу. Парадокс в тому, що саме дрібні частинки є більш шкідливими для організму людини через легкість проникнення в кровоносну систему при диханні. Тому немає сумнівів в тому, що в найближчій перспективі розробникам доведеться проектувати досконаліші фільтри, здатні поглинати надмалі ТЧ.

Як варіант, розглядається скорочення ТЧ у вихлопі на 40%. Попередньо нові стандарти поширюватимуться на двигуни потужністю від 19 до 560 кВт (25—750 к. с.), потребуючи удосконалення технологій фільтрації сажі.

Крім того, відповідність ще більш жорстким правилам означає, що дизельні мотори доведеться оснащувати великою кількістю більш досконалих систем, починаючи від електронного управління двигуном і закінчуючи уприскуванням пального під високим тиском, рециркуляцією відпрацьованих газів і різними формами подальшої їх переробки.

Що все це означає для аграріїв? Дорожчі двигуни, а відтак і трактори та комбайни. Хоча не виключене зростання кількості техніки, що працюватиме на газу або альтернативних видах енергії. Однак їх розробка й створення інфраструктури заправок також обійдеться недешево.

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 560 | Додав: evgeniu | Теги: Стандарти токсичності, еко-стандарти, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar