MENU

16:28
Сонячна електростанція, збудована CSIRO, встановлює світовий рекорд продуктивності "надкритичного" пара
Солнечная тепловая электростанцияДослідники й інженери австралійського Національного дослідницького агентства CSIRO (Commonwealth Science and Industrial Research Organisation) побудували нову дослідну сонячну теплову електростанцію, яка розташовується в Ньюкаслі, Австралія. Використовуючи більш 600 дзеркал, геліостатів, що направляють потоки сонячного світла на теплові приймачі спеціальної вежі, дослідники добилися виробництва водяної пари під тиском 23.5 МПа і температурою 570 градусів за шкалою Цельсія, яка обертає турбіну електрогенератора. Такі показники роблять сонячну електростанцію Ньюкасла рекордсменом в області ефективності перетворення сонячної енергії в теплову енергію перегрітої надкритичного пара.
Сверхгорячий пар, стиснений до високого тиску, званий надкритичним пором, використовується для приведення в дію турбін електрогенераторів на більшості електростанцій в світі. Але, до останнього часу виробництво такого пара було можливим лише за умови спалювання викопного палива, таких як вугілля або природний газ. Досягнення, досконалої дослідниками відділу енергетики CSIRO, очолюваного доктором Алексом Уонхасом (Dr Alex Wonhas), можна розглядати як свого роду революцію в галузі використання поновлюваних джерел екологічно чистої енергії.
"Перехід від виробництва звичайного перегрітої пари до виробництва надкритичного пара схожа на подолання звукового бар'єру. Це досягнення дозволить сонячним електростанціям конкурувати з тепловими електростанціями, що працюють на викопному паливі і утримувати максимальну ефективність навіть в моменти пікового споживання енергії" розповідає доктор Уонхас.

 
Принцип действия станции


Існуючі сонячні теплові електростанції використовують процес виробництва субкритического пара, температура якого майже відповідає температурі пари, що виробляється на станції CSIRO, але тиск якого в багато разів нижче. При більш низькому тиску в теплообмінної камери станції в нагрітій воді починають інтенсивно формуватися бульбашки пари, що призводить до зниження ефективності поглинання теплової енергії.

Однак, збільшення тиску призводить до збільшення температури кипіння води при тиску, отримане на станції CSIRO, нагрівається вода ще не кипить в теплообмінної камери, максимально ефективно поглинаючи тепло сонячного світла. Парові силові установки станції також працюють при високому тиску, що приводить до стрибкоподібного збільшення їх ефективності у порівнянні з установками, що працюють на субкритическом водяній парі.
Будівництво сонячної теплової станції було виконано фахівцями CSIRO за підтримки австралійського Агентства з відновлюваних джерел енергії (Australian Renewable Energy Agency, ARENA) і компанії Abengoa Solar у рамках більш великої програми з розвитку сонячної теплової енергетики.
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 542 | Додав: evgeniu | Теги: Електрична Енергія, Тиск, температура, тепло, Світло, ефективність, Сонце, Турбіна, пара, вода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar