MENU

13:56
Смородина: технологія вирощування

За кольором ягід та деякими біологічними ознаками смородина ділиться на чорну, червону і білу. Два останніх види називають порічками. Хоч за наявністю в ягодах поживних речовин всі три види помітно відрізняються один від одного, проте агротехніка їх вирощування майже та сама. Всі вони розмножуються однаковими способами: здерев’янілими та зеленими живцями, вертикальними і горизонтальними відсадками. Майже тотожні способи й схеми садіння, догляд за рослинами, боротьба із шкідниками тощо.

Смородина добре росте і плодоносить у домашніх садах. Рекомендується висаджувати й поряд з межами на відстані 0,7 — 1 м від сусідньої ділянки. Відстань між кущами має бути 0,5 — 0,8 м з тим, щоб всі рослини (кущ) добре освітлювалися сонцем. У тіні смородина дужче пошкоджується хворобами, скелетні гілки й оголюються, і плодоношення переміщається у верхню частину пагона, ягоди при цьому дуже дрібніють.

смородина фото

Ягоди червоної смородини

 

Вирощування смородини з саджанців

цветение ягодных культур

Цветение смородины

Хоча смородина добре розмножується здерев’янілими і зеленими живцями, а також різними відсадками, для товарних насаджень краще використовувати готові стандартні саджанці. Щоб швидше одержати повноцінний кущ, рослини садять похило під кутом 45-50° верхівкою на північ і на 8 — 10 см глибше, ніж вони росли в розсаднику. Пагони зрізують на 3 — 5 добре розвинутих бруньок. Зрізані верхівки дефіцитних сортів йдуть на вкорінення. Весною другого року знову зрізають всі утворені в першому році пагони на 3 — 4 вічка і вже до осені одержується повноцінний кущ з 12 — 15 пагонами.
Формування куща закінчується до 5-го року. В цей час у ньому повинно бути 25 — 30 добре розвинутих пагонів, з яких 6 — 7 одно- і трирічного віку та 4 — 5 чотирьох -, п’ятирічних. Старі пагони вирізають біля основи, бо, як правило, вони заражені склівкою і ягоди на них дрібні.

 

черная смородина

Фото - чорна смородина

Категорія: Новини відділу | Переглядів: 577 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: технологія вирощування, смородина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar