13:56 Смородина: технологія вирощування | |
За кольором ягід та деякими біологічними ознаками смородина ділиться на чорну, червону і білу. Два останніх види називають порічками. Хоч за наявністю в ягодах поживних речовин всі три види помітно відрізняються один від одного, проте агротехніка їх вирощування майже та сама. Всі вони розмножуються однаковими способами: здерев’янілими та зеленими живцями, вертикальними і горизонтальними відсадками. Майже тотожні способи й схеми садіння, догляд за рослинами, боротьба із шкідниками тощо. Смородина добре росте і плодоносить у домашніх садах. Рекомендується висаджувати й поряд з межами на відстані 0,7 — 1 м від сусідньої ділянки. Відстань між кущами має бути 0,5 — 0,8 м з тим, щоб всі рослини (кущ) добре освітлювалися сонцем. У тіні смородина дужче пошкоджується хворобами, скелетні гілки й оголюються, і плодоношення переміщається у верхню частину пагона, ягоди при цьому дуже дрібніють.
Вирощування смородини з саджанцівХоча смородина добре розмножується здерев’янілими і зеленими живцями, а також різними відсадками, для товарних насаджень краще використовувати готові стандартні саджанці. Щоб швидше одержати повноцінний кущ, рослини садять похило під кутом 45-50° верхівкою на північ і на 8 — 10 см глибше, ніж вони росли в розсаднику. Пагони зрізують на 3 — 5 добре розвинутих бруньок. Зрізані верхівки дефіцитних сортів йдуть на вкорінення. Весною другого року знову зрізають всі утворені в першому році пагони на 3 — 4 вічка і вже до осені одержується повноцінний кущ з 12 — 15 пагонами.
| |
|
Всього коментарів: 0 | |