MENU

11:41
Схема для проведення оцінки (самооцінки) підприємства з метою включення його до списку потенційних експортерів до ЄС

Схема для проведення оцінки (самооцінки) підприємства з метою включення його до списку потенційних експортерів до ЄС


1)    ОЦІНКА ПОСТАЧАЛЬНИКА НА ПІДПРИЄМСТВО
2)    Визначити господарство, яке постачає молоко ґатунку "Екстра"
-    обов’язкова фізична ідентифікація тварин (не менше 90% із чітким поясненням щодо не ідентифікованих тварин, замовленням бирок та повідомленням про загублені бирки);
-    обов’язкове відновлення бирок дублікатів. Визначення часу щодо відновлення втрачених бирок;
-    копії реєстраційних карток та їх облік, журнали (народження, внутрішнє переміщення, вибуття, прибуття, забій) в господарстві;
-    контроль здоров’я тварин: господарство має бути офіційно вільним від туберкульозу, бруцельозу (обов’язкова діагностика з 40 денного віку та відповідне документальне оформлення);
-    документальне простеження часових рамок від народження до ідентифікації та реєстрації в базі даних;
-    використання лише зареєстрованих ветеринарних препаратів, їх облік, дотримання періоду виведення (корекції), умови зберігання;
-    ведення амбулаторних журналів хворих тварин (із зазначеним повних номерів ідентифікації, а не останніх чотирьох цифр);
-    дотримання процедур утилізації молока від хворих тварин, документальне оформлення із зазначенням кількості утилізованого молока, дата утилізації, підтвердження місця утилізації;
-    маркування хворих тварин (браслети, маркери), окреме утримання,
доїння окремо від загального стада, або доведення відокремлення молока при доїнні;
-    гігієна доїння: миття, підготовка, визначення субклінічних маститів (тести, електропровідність) (див. Регламент 853/2004);
-    врахування потужності охолоджувальної установки (танк), миття танка, температурний контроль;
-    дослідження молока ґатунку Екстра:
соматичні клітини – ISOметод  1 раз на місяць (середнє геометричне – за три місяці);
загальна бакзабрудненість  ISOметод  2 рази на місяць (середнє геометричне – за два місяці).
Відбір результатів повинен бути системний: або перший показник місяця,
 або другий показник, але постійно використовувати, не залежно від результатів.
Щоб мати об’єктивну оцінку.

3)    Збір молока
-    опис процедури розмежування/відділення молока на підприємствах (від ферми до зберігання);
-    відділення молока: фізичне (окремий молоковоз чи секція в ньому, пронумеровані секції і відображено у супровідних документах);
часове (одні і ті самі молоковози, секції використовуються протягом дня, але після кожного вивантаження молока миється і фіксується час відвантаження та миття). У супровідних документах вказується номер молоковоза, місце забору молока, кількість (план і факт), номер секції, час відбуття, прибуття на підприємство, в який танк заповняють;
-    температура при заборі молока;
-    описана процедура щодо дій водія при заборі молока крок за кроком, дії водія у
разі невідповідності молока. Навчання водіїв із записами в журналі (сертифікатами).
Прийом і звільнення водіїв без дозволу підприємства не може бути проведений.
4)    Прийомка молока на підприємстві
-    відвантаження молока повинно бути розмежовано фізично або по часу (документально фіксують час відвантаження молока до танку, кількість молока, миття секції), а також задокументовано обов’язково. Ведення записів один із головних принципів НАССР;
-    проводяться дослідження на інгібітори (1 раз на 10 днів, з урахуванням ризиків), визначається температура молока (документально фіксується);
-    на підприємстві повинен бути затверджений асортимент (перелік продукції) на ринок ЄС і процедура його розширення.

5)    Зберігання молока
-    розділення фізичне або по часу: танки мають бути промарковані
(пронумеровані), зафіксовано дату, час, кількість молока при заповненні,
відвантаженні, а також зафіксовано процедуру миття;
-    в графіку має бути вказано, де молоко ґатунку екстра, апаратно,
або вручну повинно бути доведено час завантаження, вивантаження та миття;
-    підрахунок потужності танків та отримання кількості молока (завантаженого, розвантаженого);
-    танк для зберігання молока і відвантаження до пастеризатора чітке розмежування фізичне чи по часу (процедура повторюється із фіксуванням подій в документах).

6)    Пастеризація/стерилізація/температурна обробка
-    температурна обробка згідно сертифікації HTC-Milk 605/2010;
-    у НАССР плані прописано час і температурна обробка та її валідація;
-    швидкість потоку, ККТ та періодичність часу (експозиція);
-    підтвердження зворотного клапану (валу);
-    розмежування у пастеризаторі фізичне чи по часу ( контроль температури, миття
документально фіксується);
-    час заповнення і розвантаження пастеризатора.

7)    Проміжне зберігання
Розмежування у пастеризаторі фізичне чи по часу (контроль температури, миття, потужність, кількість молока і час документально фіксується).

8)    Розлив/пакування
-    розмежування у пастеризаторі фізичне чи по часу ( контроль температури,
миття, потужність, кількість молока і час документально фіксується);
-    маркування (реєстраційний номер підприємства!) – (Reg. 1169/2011 from 13 December 2014);
-    інструкція по маркуванню, початок і закінчення процесу фіксується на пакуванні.

9)    Аналіз готового продукту
-    дослідження мікроорганізмів/токсинів ISO метод (Reg. 2073/2005) частоту
встановлює підприємець залежно від ризику;
-    має бути план оцінки ризиків.

10)    Сертифікація
-    регламент 605/2010 (у додатку сертифікат Milk-HTC).

11)    Простежуваність
-   демонстрація і обрахунки.

Завантажити у форматі doc  Рекомендації


 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 522 | Додав: evgeniu | Теги: ЄС-Україна, ЄС, молоко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar