11:41 Схема для проведення оцінки (самооцінки) підприємства з метою включення його до списку потенційних експортерів до ЄС | |
Схема для проведення оцінки (самооцінки) підприємства з метою включення його до списку потенційних експортерів до ЄС 1) ОЦІНКА ПОСТАЧАЛЬНИКА НА ПІДПРИЄМСТВО 2) Визначити господарство, яке постачає молоко ґатунку "Екстра" - обов’язкова фізична ідентифікація тварин (не менше 90% із чітким поясненням щодо не ідентифікованих тварин, замовленням бирок та повідомленням про загублені бирки); - обов’язкове відновлення бирок дублікатів. Визначення часу щодо відновлення втрачених бирок; - копії реєстраційних карток та їх облік, журнали (народження, внутрішнє переміщення, вибуття, прибуття, забій) в господарстві; - контроль здоров’я тварин: господарство має бути офіційно вільним від туберкульозу, бруцельозу (обов’язкова діагностика з 40 денного віку та відповідне документальне оформлення); - документальне простеження часових рамок від народження до ідентифікації та реєстрації в базі даних; - використання лише зареєстрованих ветеринарних препаратів, їх облік, дотримання періоду виведення (корекції), умови зберігання; - ведення амбулаторних журналів хворих тварин (із зазначеним повних номерів ідентифікації, а не останніх чотирьох цифр); - дотримання процедур утилізації молока від хворих тварин, документальне оформлення із зазначенням кількості утилізованого молока, дата утилізації, підтвердження місця утилізації; - маркування хворих тварин (браслети, маркери), окреме утримання, доїння окремо від загального стада, або доведення відокремлення молока при доїнні; - гігієна доїння: миття, підготовка, визначення субклінічних маститів (тести, електропровідність) (див. Регламент 853/2004); - врахування потужності охолоджувальної установки (танк), миття танка, температурний контроль; - дослідження молока ґатунку Екстра: соматичні клітини – ISOметод 1 раз на місяць (середнє геометричне – за три місяці); загальна бакзабрудненість ISOметод 2 рази на місяць (середнє геометричне – за два місяці). Відбір результатів повинен бути системний: або перший показник місяця, або другий показник, але постійно використовувати, не залежно від результатів. Щоб мати об’єктивну оцінку. 3) Збір молока - опис процедури розмежування/відділення молока на підприємствах (від ферми до зберігання); - відділення молока: фізичне (окремий молоковоз чи секція в ньому, пронумеровані секції і відображено у супровідних документах); часове (одні і ті самі молоковози, секції використовуються протягом дня, але після кожного вивантаження молока миється і фіксується час відвантаження та миття). У супровідних документах вказується номер молоковоза, місце забору молока, кількість (план і факт), номер секції, час відбуття, прибуття на підприємство, в який танк заповняють; - температура при заборі молока; - описана процедура щодо дій водія при заборі молока крок за кроком, дії водія у разі невідповідності молока. Навчання водіїв із записами в журналі (сертифікатами). Прийом і звільнення водіїв без дозволу підприємства не може бути проведений. 4) Прийомка молока на підприємстві - відвантаження молока повинно бути розмежовано фізично або по часу (документально фіксують час відвантаження молока до танку, кількість молока, миття секції), а також задокументовано обов’язково. Ведення записів один із головних принципів НАССР; - проводяться дослідження на інгібітори (1 раз на 10 днів, з урахуванням ризиків), визначається температура молока (документально фіксується); - на підприємстві повинен бути затверджений асортимент (перелік продукції) на ринок ЄС і процедура його розширення. 5) Зберігання молока - розділення фізичне або по часу: танки мають бути промарковані (пронумеровані), зафіксовано дату, час, кількість молока при заповненні, відвантаженні, а також зафіксовано процедуру миття; - в графіку має бути вказано, де молоко ґатунку екстра, апаратно, або вручну повинно бути доведено час завантаження, вивантаження та миття; - підрахунок потужності танків та отримання кількості молока (завантаженого, розвантаженого); - танк для зберігання молока і відвантаження до пастеризатора чітке розмежування фізичне чи по часу (процедура повторюється із фіксуванням подій в документах). 6) Пастеризація/стерилізація/температурна обробка - температурна обробка згідно сертифікації HTC-Milk 605/2010; - у НАССР плані прописано час і температурна обробка та її валідація; - швидкість потоку, ККТ та періодичність часу (експозиція); - підтвердження зворотного клапану (валу); - розмежування у пастеризаторі фізичне чи по часу ( контроль температури, миття документально фіксується); - час заповнення і розвантаження пастеризатора. 7) Проміжне зберігання Розмежування у пастеризаторі фізичне чи по часу (контроль температури, миття, потужність, кількість молока і час документально фіксується). 8) Розлив/пакування - розмежування у пастеризаторі фізичне чи по часу ( контроль температури, миття, потужність, кількість молока і час документально фіксується); - маркування (реєстраційний номер підприємства!) – (Reg. 1169/2011 from 13 December 2014); - інструкція по маркуванню, початок і закінчення процесу фіксується на пакуванні. 9) Аналіз готового продукту - дослідження мікроорганізмів/токсинів ISO метод (Reg. 2073/2005) частоту встановлює підприємець залежно від ризику; - має бути план оцінки ризиків. 10) Сертифікація - регламент 605/2010 (у додатку сертифікат Milk-HTC). 11) Простежуваність - демонстрація і обрахунки. Завантажити у форматі doc Рекомендації | |
|
Всього коментарів: 0 | |