MENU

14:24
Російські вчені використовували термофилов для створення біореактора
Розробкою ефективного біореактора, який буде працювати за допомогою термофилов (теплолюбних мікроорганізмів) зайняті молоді іркутські вчені. Нова установка входить у масштабний проект по створенню сучасних технологій для підвищення ефективності теплиць в Сибіру.
«Розумна» теплиця, в якій можна вирощувати овочі весь рік, оснащена автоматизованою системою управління, енергозберігаючим обігрівачем, системами штучного зрошення, циркуляції води та біореактором. Вчені вже створили лабораторний біореактор, який представляє собою циліндр з датчиками температури, системами аерації, обігріву і відводу тепла. За теплоізоляцію пристрою відповідає пінопласт. Розроблена ізольована система буде підтримувати певну температуру, необхідну для життя термофилов. Якщо ж температура виявиться надто високою для мікроорганізмів, «надлишки» тепла підуть на інші потреби теплиці.
Мета експертів - отримати тепло і добрива з продуктів життєдіяльності тварин і рослин. Ця розробка - прямий аналог біореакторів, які отримують біогаз в сільському господарстві. Але новинка іркутських вчених працюватиме на отримання тепла, а не газу. Вже зараз можна відзначити дешевизну конструкції і високу ефективність апарату. Розробниками було проведено ряд випробувань деяких досвідчених зразків. В експериментах використовувався дроблений солод, є відходом пивного виробництва. Установка показала досить високий рівень тепловіддачі: реактор розігрівся до 60°С.
Категорія: Новини технологій | Переглядів: 547 | Додав: evgeniu | Теги: термофіли, біогаз, біореактор, теплица | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar