MENU

15:02
Президія НААН ухвалила постанову щодо формування генетичних ресурсів вітчизняних порід сільськогосподарських тварин
На черговому засіданні Президії НААН 30 червня 2015 року члени Президії та запрошені заслухали та й обговорили доповідь заступника директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН члена-кореспондента НААН Рубана С.Ю. про формування генетичних ресурсів вітчизняних порід сільськогосподарських тварин у контексті продовольчої безпеки держави.
 
У виступах з  обговорення  доповіді взяли участь генеральний директор  Української корпорації з виробництва м’яса на промисловій основі «Тваринпром» С.А.Гнатюк, директор Інституту рибного господарства НААН академік НААН І.І.Грициняк, голова Української асоціації  з племінної справи у тваринництві Е.С.Бабуш, директор Державної дослідної станції птахівництва НААН кандидат біологічних наук О.В.Терещенко, головний спеціаліст центру інформаційних технологій ПП «Браво» С.М.Бриль, директор Асканійської державної дослідної сільськогосподарської станції Інституту зрошуваного землеробства НААН В.О.Найдьонова, в.о.академіка-секретаря Відділення зоотехнії НААН доктор сільськогосподарських наук, професор О.М.Жукорський. які підкреслили, що зусиллями науковців
Президія НААН відзначила, що у доповіді та її обговоренні було висвітлено  великомасштабне перетворення вітчизняних порід тварин комбінованого напряму продуктивності на спеціалізований. Виведено чотири спеціалізованих породи молочної і чотири м’ясної худоби, три  м’ясних свиней, три породи овець та яєчну породу курей, які займають провідне місце серед основних комерційних порід. Зазвичай, у більшості випадків вони створені методом комбінаційного та відтворного схрещування з кращими представниками імпортних порід. Поголів’я тварин порід вітчизняної селекції в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення на даний час становить основу тваринництва: 60% молочної худоби, 56% м’ясної, 75% свиней, 95% овець.
Все це стало можливим завдяки функціонуванню вітчизняної системи селекції у тваринництві, державній фінансовій підтримці, реалізації програм селекції та інтенсивному використання плідників-поліпшувачів, що забезпечувало генетичний прогрес продуктивності сільськогосподарських  тварин.
 Проте сьогодні зменшено поголів’я племінних сільськогосподарських тварин і обсяги виробництва племінних (генетичних) ресурсів  - у 2-3 рази, за  всіма підгалузями, крім промислового птахівництва. Існуюча в правовому полі  система селекції у тваринництві за окремими параметрами (система збору інформації, випробування та методологія оцінки племінної цінності тварин, ведення обліку продуктивності тварин, механізмів управління і підтримки з боку держави тощо) не відповідає міжнародним стандартам;   практично не діє Закон України «Про племінну справу у тваринництві», зокрема в частині функціонування Загальнодержавної програми селекції у тваринництві, контролю за веденням племінної справи в країн; не застосовується основний селекційний інструмент генетичного вдосконалення порід – оцінка і відбір плідників за якістю потомства.
Зазначалось, що зважаючи на потреби виробництва, існує необхідність суттєвого поліпшення стану з формування генетичних ресурсів вітчизняних порід сільськогосподарських тварин. Також було наголошено, що слід приділити увагу покращенню координації досліджень та об’єднанню зусиль вчених усіх наукових установ Відділення зоотехнії.
За підсумками засідання Президія НААН ухвалила відповідну постанову.
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 518 | Додав: evgeniu | Теги: НААН, селекція, тваринництво, формування генетичних ресурсів, породи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar