MENU

01:58
Посилення сімейних фермерcких господарств для викорінення голоду

Доповідь СОФА: півмільярда дрібних фермерів в світі мають стати рушійною силою змін.
16 жовтня 2014, Рим - Дев'ять з десяти фермерських господарств, яких у світі налічується близько 570 мільйонів, управляються сім'ями, що робить сімейні фермерські господарства переважною формою господарювання в аграрному секторі, і, отже, потенційно важливим фактором у досягненні стійкої продовольчої безпеки і викоріненні голоду в майбутньому, згідно з новою доповіддю ООН, опублікованим сьогодні. 

Сімейні фермерські господарства виробляють близько 80 відсотків продуктів харчування у світі, тому вони «грають украй важливу роль у вирішенні проблеми голоду», з якою стикаються більше 800 мільйонів чоловік, написав у передмові до нового доповіді ФАО « Стан справ в області продовольства і сільського господарства 2014 »Генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва. 

Сімейні фермерські господарства є хранителями близько 75 відсотків усіх сільськогосподарських ресурсів у світі і, отже, ключем до поліпшення екологічної стійкості та ресурсного забезпечення. Вони також найбільш вразливі до наслідків виснаження ресурсів і зміни клімату. 

У той час як дані свідчать про вражаючих врожаях з земельних ділянок під управлінням сімейних фермерських господарств, багато дрібні господарства не в змозі провести достатньо продовольства, щоб забезпечити гідні засоби до існування для своїх сімей. 

Таким чином, сімейні фермерські господарства стикаються з потрійною завданням: забезпечення росту врожайності для задоволення світових потреб у сфері продовольчої безпеки та покращення харчування; забезпечення екологічної стійкості для захисту планети і забезпечення їх власним виробничим потенціалом; і забезпечення зростання продуктивності і диверсифікації діяльності, щоб вирватися з порочного кола бідності і голоду. Згідно з доповіддю СОФА, всі ці проблеми означають необхідність модернізації сімейних фермерських господарств. 

«У будь-якому випадку сімейні фермерські господарства повинні бути головними двигунами інновацій, оскільки тільки таким чином вони можуть взяти участь в інноваційному процесі і забезпечити, щоб пропоновані рішення відповідали їх потребам, - сказав Граціану да Сілва. - Сімейні фермерські господарства є ключовим компонентом здорових систем харчування, які нам необхідні, щоб забезпечити здоровий спосіб життя ». 

Автори доповіді закликають державний сектор до співпраці з фермерами, організаціями громадянського суспільства та приватного сектора для вдосконалення інноваційних систем для сільського господарства. Сільськогосподарські інноваційні системи включають в себе всі установи та зацікавлені особи, які підтримують фермерів в розробці та впровадженні найбільш ефективних рішень в сучасному, все більш складному світі. Інновації необхідно просувати на різних рівнях, забезпечуючи при цьому стимули для фермерів, дослідників, постачальників консультативних послуг, щоб взаємодіяти один з одним і створювати мережі та партнерства для обміну інформацією, йдеться в СОФА. 

Політикам необхідно також враховувати різноманітність сімейних фермерських господарств, використовуваних технологій і їх здатність до інтеграції в ринки, а також їх екологічні та соціально-економічні параметри. Це різноманітність припускає, що фермерам необхідні різні інноваційні компоненти. Тим не менш, всі господарства потребують поліпшення управління, макроекономічної стабільності, розвинутої фізичної та інституціональної інфраструктурі ринку, освіті, а також сільськогосподарських дослідженнях, відзначається в СОФА. 

Необхідно збільшити державні інвестиції в наукові дослідження в галузі сільського господарства, а також допоміжні та консультаційні послуги з метою забезпечити стійку інтенсифікацію і підвищити ефективність і продуктивність праці в багатьох країнах, що розвиваються. 

Незважаючи на те, що приватні компанії все більше коштів вкладають в наукові дослідження в галузі сільського господарства, інвестиції державного сектора залишається незамінними для забезпечення наукових досліджень в областях, які не є предметом особливого інтересу для приватного сектора, такі як, наприклад, фундаментальні дослідження, обробіток рідкісних культур або стійке виробництво. 

Сімейні фермерські господарства вкрай важливі 

Більшість сімейних фермерських господарств невеликі за розміром. Вісімдесят чотири відсотки від усіх фермерських господарств в світі володіють площею менше двох гектарів. Проте, розміри фермерських господарств значно різняться. Ферми, які мають площу більше 50 га, в тому числі багато сімейні фермерські господарства, займають дві третини світових сільськогосподарських земель. 

У багатьох країнах з високим і вище середнього рівнем доходу великі господарства, на які припадає більша частина сільськогосподарського виробництва, мають у користуванні велику частину сільськогосподарських земель. Але в більшості країн з низьким і нижче середнього рівнем доходу малі та середні фермерські господарства займають більшу частину сільськогосподарських земель і виробляють більшу частину продовольства. 

Малі господарства, як правило, отримують більш високі врожаї, ніж великі господарства в одних і тих же країнах і в рамках одних і тих же агроекологічних умов. 

Однак висока родючість земель на сімейних фермах увазі більш низьку продуктивність праці, яка посилює злидні і перешкоджає розвитку. При виробництві більшої частина харчових продуктів у світі праця членів сім'ї не оплачується. 

У доповіді підкреслюється, що вкрай важливо підвищити вироблення на одного працівника, особливо в країнах з низьким рівнем доходів для того, щоб підняти доходи фермерських господарств і підвищити економічний добробут сільських регіонів в цілому. 

В даний час, фермерські господарства стають все менше і менше в більшості країн, що розвиваються, де багато дрібних фермерів не витягують велику частину своїх доходів від несільськогосподарських видів діяльності. 

Політика має бути спрямована на розширення доступу до ресурсів, таким як насіння і добрива, а також до ринків і кредитах, відзначається в СОФА. 

Ефективні та інклюзивні організації виробників можуть підтримати інновації їх членів, допомагаючи їм отримати доступ до ринків і сприяючи налагодженню зв'язків з іншими учасниками інноваційного процесу, підкреслюється в доповіді. 

Щоб сімейні фермерські господарства почали інвестувати в стійкі сільськогосподарські методи, які часто мають високі початкові витрати і тривалі періоди окупності, влади повинні прагнути до створення сприятливих умов для розвитку інновацій. 

Політиці щодо активізації інноваційної діяльності необхідно буде вийти за рамки передачі технологій, йдеться в СОФА. Вони також повинні бути інклюзивними з урахуванням місцевих умов, щоб фермери отримали право власності на інновації, і враховувати гендерний фактор і питання відносин між поколіннями, залучаючи молодь у побудову майбутнього сільськогосподарського сектора. 
Контакт 
Крістофер Емсден 
 Зв'язки зі ЗМІ (Рим) 
 (+39) 06 570 53 291 
christopher.emsden@fao.org


Запити на фотографії, аудіо та відео матеріали направляйте по Email FAO-newsroom@fao.org дзвоніть по тел: (+39) 06 570 53 625. 

ФАО | Viale delle Terme di Caracalla, 00153 Rome, Italy | (+39) 06 570 53 625 | www.fao.org
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 583 | Додав: evgeniu | Теги: софа, сімейні фермерcкі господарства | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar