MENU

13:44
Підсумки року: як жила молочна галузь в 2014

Минулий рік запам’ятається героїчним подвигом українського народу, бойовими діями, європейським «занепокоєнням». Крім того, на молочному ринку також відбулось багато змін. Про те, чим рік минувший відзначився на молочному ринку, розповіла керівник аналітичного відділу агроконсалтингової компанії «Дикун» Руслана Бутило.

Євроінтеграція переробних заводів впала на плечі самих переробників

Тоді ще Новий 2014 рік почався виступами представників деяких переробних підприємств, які акцентували увагу на тому, що влада повинна компенсувати їм витрати на «європеїзацію виробничого процесу». Адже із зміною політичного курсу всі кошти, час, нерви «викинуті на вітер». В результаті, влада змінилася і не виділила їм кошти — переробникам довелось своїми силами проходити цей важкий період.

Заплановані інвестиції так і не дійшли до тваринників

Також планувалося, що в 2014 році в молочне скотарство країни надійде 1,7 млрд грн. Саме на таку суму планувалося реалізувати інвестиційні проекти (в основному у Київській та Вінницькій областях). Завдяки реалізації цих проектів можна було б збільшити поголів’я корів на 70,8 тисяч голів. Крім розвитку власне виробничих потужностей, учасники ринку вкладали кошти в інфраструктуру. Проте інформація про такий обсяг інвестицій так і не з'явилась.

Українська криза завдала шкоди молочарям Європи

Якщо ж розглядати Європу, то ціни на молоко в цих країнах стрімко росли на початку року, в деяких із них на четверть випереджали рівні попереднього року. Обсяги поставок на переробку збільшувалися, загальна ситуація виглядала досить оптимістично. Проте, країни, які постачали продукцію в Росію, через продовольче ембарго зазнали великих втрат.

Молочарям не повернули ПДВ

Ще одне питання — податкові колізії. Вічна проблема із ПДВ. Новий механізм «дотування» зменшив би допомогу молочникам на 300 млн грн. 28 лютого на сайті ВРУ був зареєстрований законопроект №4317, яким пропонувалося продовжити повернення ПДВ тваринникам в 100% розмірі до 2018 року. І знову молочарі залишились без нічого — законопроект не пройшов.

Питання ціни на молоко не цікавить переробників

В лютому почались проблеми із ціною на молоко, коли під час засідання Робочої групи була проведена дискусія по ціновому питанню. Були прецеденти, коли виробника ставили перед фактом зниження ціни, яка, взагалі-то, має встановлюватися ринком. Результат — долар почав рости, собівартість літру молока також, а ціна на молоко була приблизно на рівні минулого року. Це призвело до того, що молочарі почали працювати майже в збиток. А малі ферми взагалі стали збитковими, що призвело до початку хвилі вирізання корів на початку 2015 року.

Заступником міністра аграрної політики став екс-президент Асоціації виробників молока

Представник молочарів, президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун зайняв посаду заступника Міністра аграрної політики та продовольства України. Нарешті, здавалося б для тваринників промайнув «промінь надії». Почались прийматись євроінтеграційні закони, які позитивно вплинули на процес євроінтерграції та виходу на ринок ЄС українській молочній продукції. Що в свою чергу призвело б до збільшення виробництва та покращенню цінових умов для фермерів. Проте, Дикун пробув в Міністерстві не так довго і на початку 2015 року ситуація значно погіршилась. Нинішнє керівництво Міністерства намагається втілити його ідеї в життя.

Аграрний фонд підвів як переробників, так і виробників молока

Падіння цін на молоко, яке почалося в березні доволі сильно позначилося на роботі фермерів, поставивши їх на межу виживання. Закриття основного експортного ринку — російського, змусило переробників активно шукати інші ринки і знижувати закупівельні ціни. У Міністерства знайшлося 2 шляхи рішення проблеми: Меморандум між виробниками та переробниками та закупівля молочної продукції Аграрним Фондом. Проте, Аграрний Фонд не виконав своєї роботи, тому не дивно, що учасники ринку та міжнародні експерти виступають за його ліквідацію.

«Рошен» запустив власний молоко-консервний комбінат

В 2014 році у Вінниці почав працювати новий молоко-консервний комбінат із потужністю 600 тонн молока за добу. Він був створений під потреби компанії «Рошен», що доволі сильно позначилося на його асортименті. Проте на сьогодні майже всі переробні підприємства в Україні завантажені на 20-50%, що є невигідно і відкриття нових потужних заводів тільки сприятиме негативній тенденції. Так як молока в країні на всіх не вистачає.

Закриття російського ринку «перекрило повітря» українським переробникам

Закриття сирного російського ринку змінило вектор асортиментної політики переробних підприємств: коли раніше основний акцент робився на виробництво сиру, то тепер «на повну» почали сушити молоко і збивати масло. Саме зв’язка сухе знежирене молоко+масло в минулому році «верховодила» на молочному ринку на зміну сиру+сироватці в позаминулому. Проте це не настільки вигідно, як продавати сир. Але іншого виходу у них не було.

ЄС постраждав від санкцій Росії

В серпні російська сторона вирішила заборонити ввезення продуктів харчування із країн ряду країн світу. Найбільший удар цього ембарго припав на молочну галузь ЄС, а саме на сироварів, запустивши «ефект доміно» по всіх молочних ринках. І тоді коли рік молочарі в Світі починали зі зростання цін, саме ембарго Росії змінило ситуацію в протилежне русло. І 2014 рік закінчується наднизькими цінами на молочні продукти, зокрема в ЄС.

Кримчани залишились без української молочної продукції

Втрата Криму не дуже позначилося на виробництві молока сирого, проте для переробників цей ринок є доволі цікавим і весь рік були «ігри»: то ми відкриваємо шлагбаум, то його закриваємо. Самопроголошена влада півострова сама просила постачати їм молокопродукти, але «пильний» Россільгоспнагляд постійно забраковував продукцію і полиці кримських супермаркетів залишались порожніми. Найбільше від закриття цього ринку постраждав Херсонський завод компанії «Данон», який частково залежав від кримського споживача.

Девальвація гривні позитивно вплинула на український експорт

Значна девальвація гривні позитивно вплинула на український експорт, стимулюючи його. Проте, доволі значна частка собівартості молока та продукції з нього припадає на імпортовані ресурси, вартість яких також зросла. Тобто, собівартість зростає і зростає ціна реалізації, немає держпідтримки і вже навіть експортні ціни стають занадто великими для трейдерів.

Селянам мали заборонити продавати молочну та м’ясну продукцію на ринках

Основним лейтмотивом грудня була заборона на продаж домашнього молока та м'яса, яка мала встановитися з 1 січня 2015 року. Проте, це питання в значній мірі соціального характеру, тому рішення про відстрочку цієї заборони не стало дивиною.

 

Так пройшов 2014 рік, чи то правильніше сказати, пролетів. Це був дуже складний рік, проте молочна криза, яка зараз набрала оберти в ЄС ще не скоро завершиться. Тому зниження світових цін на молоко триватиме ще як мінімум півроку. Щоправда, в даній ситуації саме девальвація гривні поки ставить українських переробників в нормальні умови роботи.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 702 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: аналітика, молочка, Асоціації виробників молока, виробництво, молоко, фермер, ВРХ, молочарство, переробка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar