MENU

02:44
Перші 100 днів - Олексій Павленко
Перші 100. Результати і перспективи
Перші 100 днів моєї роботи міністром – це насамперед підготовка до нового аграрного сезону. Аграрна галузь – ключова для країни. Вона вистояла, коли інші впали. У 2014-му кожний третій долар валютної виручки заробили аграрії. Торік позитивне сальдо зовнішньої торгівлі склало 10,6 млрд дол. США. З початку поточного року позитивне сальдо збільшилося на 19%, а частка експорту агропродукції сягнула  35-37% від загального експорту.


Посівну проведемо вчасно і в повному обсязі. Україна буде з хлібом
Ризики для галузі – нестабільна економіка, бойові дії та окупація частини територій. З огляду на бюджетний дефіцит та зміни в оподаткуванні фіскальне навантаження на галузь 2015 року збільшилось на 20 млрд грн. А з урахуванням імпортного збору – майже на 30 млрд грн. Але попри кризові явища галузь не відстає від минулорічних темпів виробництва. Україна – лідер світового ринку за експортом олії  (№1), зерна (№2), курятини (№7).
 
                                       

 

Незважаючи на девальвацію, подорожчання ресурсів, неефективну систему управління та корупцію ми забезпечили достатній рівень продовольчої безпеки. Основні продукти харчування – наявні у торгівлі, зокрема через державні інтервенції.
Для нас важливо забезпечити змістовний  ланцюг: від продовольчої безпеки – до безпечності продовольства. Будемо запроваджувати європейські стандарти безпечності і якості продукції із переходом до відповідної практики виробництва.
Ми кардинально оновили апарат міністерства. В усіх департаментах призначено нових керівників. Обираємо людей із управлінським досвідом, зокрема у провідних західних компаніях.
Знаю, багатьох непокоїть питання посівної кампанії. Наголошую, що проведемо посівну вчасно і в повному обсязі. Уже посіяно ранні зернові на площі 184 тис. га, або 8% до прогнозу. Розпочато посів у 20 регіонах.  Аграрії уже закупили насіння – понад 100% до потреби, міндобрив – 88%, засобів захисту рослин – 80%, дизельного палива – 73%.
Сходи озимих отримано на 99% посіяних площ. З них у доброму та задовільному стані 83,5%. За 10 днів закінчиться весняна ревізія і будуть прийняті рішення щодо пересіву.
Стабілізація гривні призведе до зниження цін на основні ресурси, зокрема дизельне паливо. Це створює передумови для успішного продовження весняно-польових робіт. Попри усі негаразди Україна буде з хлібом. Навіть Господь допомагає Україні. Кліматичні умови цього року забезпечили оптимальну вологість землі.
 
Євроінтеграційний вектор аграрного сектору
Важливий вектор – євроінтеграція українського агросектору, його адаптація до умов і стандартів Євросоюзу. Ми змінюємо суспільне ставлення до галузі. Перетворюємо її на драйвер майбутнього. Готуємо Єдину комплексну Стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки. Процес підтримується Єврокомісією та міжнародними донорами. Створено 8 робочих груп та 24 підгрупи з усіх сфер реформування галузі.
Адаптуємо українське законодавство до положень 44 актів ЄС. Спільно з представниками ЄС та бізнесу розробляються проекти шести законів щодо врегулювання відносин у сфері безпечності харчових продуктів.
 


 
 
Загальний ефект від дерегуляції становитиме понад 5 млрд грн щороку
Дерегуляція – один із ключових напрямків діяльності Мініагрополітики. У практичному вимірі – це ліквідація черг (нині – до півроку) на реєстрацію прав оренди, зняття бар’єрів для обробітку вільних земель,  заощадження коштів і часу аграріїв за рахунок скасування надмірних регулятивних процедур.
За 100 днів ми скасували 14 дозволів, 6 ліцензій, впровадили більше 50 інших змін. Вже є добровільним карантинний сертифікат, звужено дію ветеринарного свідоцтва. У п’ять разів скорочено термін видачі фітосанітарного сертифікату – з 5 діб – до 24 годин. Скасовано ліцензії на імпорт ЗЗР, що відповідає практиці ЄС.

У рамках земельної реформи ми запровадили мінімальний семирічний термін оренди земельних ділянок сільгосппризначення. Це дозволить залучати додаткові інвестиції під заставу прав оренди та розвивати капіталоміські галузі. Загальний ефект від дерегуляції становитиме понад 5 млрд грн щороку.
Ми не плануємо на цьому зупинятись. У ближчі тижні скасуємо чи удосконалимо до 10 процедур в аграрній сфері та 6 – у харчовій промисловості. Буде спрощено дозвільні процедури для будівництва та обслуговування тваринницьких комплексів. Продовжуємо супровід законопроекту, прийнятого у першому читанні, щодо підтримки домогосподарств і сімейних фермерських господарств. Наша мета – міцний середній клас у сільській місцевості.
Спецрежим оподаткування ПДВ у сфері сільського і лісового господарства, а також рибальства збереже аграріям близько 16 млрд грн  щороку. Збережено також єдиний податок (четверта групи платників). Економічний ефект – до 2 млрд гривень щороку.
Водночас нам усім відома критична позиція МВФ з даного питання. Тому, за час, що лишається, треба максимально використати усі наявні механізми підтримки.
Серед інших заходів державної підтримки аграріїв відзначаю передбачені у Держбюджеті 550 млн гривень. Це – можливість здешевити до 4 млрд гривень кредитів та підтримати вітчизняних тваринників. Через інструмент аграрних розписок плануємо уже цього року залучити до 5 млрд грн. фінансових ресурсів. Також підписано Меморандум про взаєморозуміння з Канадою та Ізраїлем щодо підтримки українських господарств на 400 млн грн. Це реальні гроші в аграрний розвиток країни.
 

Нова експортна стратегія Мінагрополітики
Мінагрополітики – лобіст української аграрної продукції на зовнішніх ринках. Ми запроваджуємо нову якість міжнародного маркетингу. Знаходимо вільні ніші, виробляємо для них конкурентну продукцію. Галузь опинилася у скадній ситуації після часткової втрати ринків СНД. Торік цей ринок просів на третину. Але водночас зріс наш аграрний експорт до країн Азії (+10%), ЄС (+6%) Африки (+1). Позитивна динаміка посилюється. Готуються до укладання угоди про вільну торгівлю з Канадою, Туреччиною, Сербією, В’єтнамом, Ізраїлем. Розглядаються можливості щодо укладення угод про вільну торгівлю з Албанією, Єгиптом, Йорданією, Республікою Корея, Тунісом та ін.

Розвиток аграрної галузі неможливий без оптимізації та роздержавлення державних підприємств. За 100 днів ми перевірили діяльність усіх підприємств та установ зі сфери управління Міністерства. Їх загалом 571.
Ми залучили кращих світових експертів, які здійснюють поглиблену фінансову діагностику щодо 30 ключових підприємств із загальної кількості. Ці послуги надаються безкоштовно. Перевірка засвідчила прибутковість лише 20% з усіх підприємств. Усі інші давно вилучені з реальної економіки. Я ініціював роздержавлення 254 підприємств. З них 101 підприємство буде приватизоване через розпаювання. Більше 10 тисяч членів трудових колективів отримають земельні та майнові паї. Промислові активи буде повернено до вільного, конкурентного ринку.
Плануємо реорганізувати інші 158 підприємств. Натомість залишити не більше 10 з них. Далі і їх чекає приватизація. Міністерство і в подальшому формуватиме політику, а не буде наглядачем корупційних схем у держпідприємствах.
Щодо освітніх закладів, то ми передали Міносвіти 40 установ разом із 77 філіями. Це принципове рішення Мінагрополітики, оскільки галузеві заклади освіти – не є поширеним явищем у ЄС.

23 підприємства залишаються на території анексованого Крима. Серед них такі відомі, як «Магарач», «Новый свет», порт «Керч» та інші. Ці підприємства знаходяться під дією міжнародних санкцій. І це забезпечує їх недоторканість. Жоден російський олігарх не зможе їх захопити, оскільки це – ризик нарватися на санкції щодо власного чи корпоративного майна. Кримські підприємства – загальнонаціональне надбання. Ми повернемо їх Україні. Готуємо позовну діяльність щодо закріплення права власності українських підприємств на свої активи.
Будь-які спроби реформ марні без жорсткої протидії корупції. Вже виявлено зловживань на понад 9 млрд гривень у ключових підприємствах, зокрема ПАТ «ДПЗКУ», ПАТ «Аграрний фонд», ДСБУ «Аграрний фонд», ДП «Укрспирт», НАК «Украгролізинг»). До правоохоронних органів спрямовано більше 100 звернень. Керівників, які завдали держави збитків, звільнено чи відсторонено. Вбачаю механізмом запобігання корупції чесну кадрову політику. Сьогодні усі призначення конкурентні і прозорі. Оголошено конкурси у 106 державних підприємствах. Так, на конкурс з призначення директора Укрспирту подано 28 заяв.  Міністр не має можливості вплинути  на рішення конкурсних комісій. Адже у їх складі більшість – незалежні експерти, представники відомих НR-компаній.
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 537 | Додав: evgeniuvoutenko | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar