MENU

11:42
"Нива Переяславщини" збільшить кількість свиноматок на 1400 голів

Українське свинарство впевнено крокує до Європи. На СП ТОВ «Нива Переяславщини» відбувся день відкритих дверей. Близько 400 керівників і спеціалістів свиногосподарств відвідали будівельний майданчик сьомого свинокомплексу підприємства. Вони мали змогу оглянути і перейняти досвід господарства, що входить у 25% кращих у Європі.
 

Екскурсія на свинокомплекс відбулась у рамках Дня свиноферми. Спонсорами заходу були «Агроклімат України», «Біовета Україна», «КВС-Україна», «Агролайф Корми», Breeders of Denmark A/S, «МБС», «Ваговимірювальні системи», «Skiold Україна», «Шауман Агрі Україна», «Агравіа АГ», «Укрвет», «БД Агрікалче Україна», , «Берінгер Інгельхайм», «Промавтоматика», Fenix Agro та «DK VET». Організацією займалась агроконсалтингова компанія «Дикун» та Асоціація свинарів України. Генеральним інформаційним партнером заходу виступив журнал «Прибуткове свинарство».

Артур Лоза, президент Асоціації свинарів України

Вперше у нас повністю заповнена зала і навіть люди стояли в проході. Це серйозне свідчення зацікавленості у галузі свинарства. Незважаючи на ситуацію, в якій знаходиться наша держава, галузь розвивається поступально і достатньо активно.

Захід відкрив Андрій Дикун, заступник міністра аграрної політики України. За його словами, українські свинарі мають усі можливості для виходу на європейський ринок.

Андрій Дикун, заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Інспекторів, які мають приїхати з Європейського союзу, цікавить два питання. Перше питання — це безпосередньо ферма. Тобто, як відбувається виробництво. І друге питання — це безпосередньо підприємства, де відбувається переробка. Тому переробні підприємства запрошують до себе інспекторів. Відповідно, вони показують свою сировинну зону. Зараз ветеринарна служба проводить навчання. Протягом липня і серпня ми будемо проводити всіх бажаючих. Наша позиція — ми повинні проводити всіх бажаючих і всі бажаючі повинні подавати свої заявки.

Андрій Дикун додав, що «Нива Переяславщини» може стати першим підприємством, яке отримає ліцензію на експорт продукції свинарства до ЄС.

Артур Лоза, президент Асоціації свинарів України

По багатьох питаннях держава мабуть вперше за всю історію виступає таким активним модератором і активним пробуджуючим стимулом до бізнесу. Ключова ціль — побудувати зрозумілі, а головне — партнерські взаємостосунки між державою та бізнесом. Це стосується сфери дерегуляції. Другий напрямок — це розвиток ринків. Це розвиток як і власного ринку і правил роботи на ньому, так і зовнішніх ринків. Це відповідає стратегічним цілям розвитку галузі свинарства в Україні.

За словами Артура Лози, світова спільнота готова інвестувати у вітчизняну свинарську галузь. Зокрема, Європейський банк реконструкції та розвитку планує виділити «Ниві Переяславщині» 30 мільйонів доларів на розширення виробничих потужностей.

Олександр Мостіпан, власник СП ТОВ «Нива Переяславщини»

Фактично сьогодні, будуючи сучасні виробництва, такі як у нас, і багато з вас будують такі виробництва, ми впевнено йдемо в Європу. Я вам скажу більше. Експерти, які були від Європейського банку реконструкції і розвитку, експерти з Міжнародної фінансової корпорації, теж готові кредитувати «Ниву Переяславщини». Вони, дивлячись на те, що ми збудували, кажуть ― таке в Європі треба шукати. Кажуть чесно і відверто.

Свій сьомий свинокомплекс із повним виробничим циклом «Нива Переяславщини» будує у Баришівському районі Київської області. Поголів’я на ферму прибуде вже у липні поточного року.

Віталій Шакель, виконавчий директор з тваринництва СП ТОВ «Нива Переяславщини»

На данный момент у нас насчитывается 7,5 тысяч свиноматок по нашим комплексам. Если мы достраиваем седьмой свинокомплекс, то 1400 свиноматок добавится. Проектная мощность свинокомплекса рассчитана на 30 тысяч свиней в год. Учитывая эффективность нашего предприятия, мы можем с каждого свинокомплекса вывезти порядка 42 тысяч товарных свиней в год.

Показники продуктивності на рівні кращих свинокомплексів Європи забезпечать данські технології відгодівлі, обладнання і генетика, а також кваліфікований персонал.

Віталій Шакель, виконавчий директор з тваринництва СП ТОВ «Нива Переяславщини»

У нас генетика датская. Это Ландрас, Дюрок, Йоркшир. Естественно, это товарное поголовье F1.

Середні поточні показники роботи свинокомплексів «Ниви Переяславщини»

Показник

Середні показники роботи свинокомплексів

Народжуваність на 1-ну свиноматку, гол.

15,2

Відлучено від 1-ї свиноматки на рік, гол.

32,5

Запланована народжуваність на 1-ну свиноматку, гол.

16

Кількість запліднень 1-ї свиноматки на рік

2,4

Відсоток заплідненості, %

91

Кількість непродуктивних днів свиноматки

8-12 в рік

Кількість опоросів на рік

2,4

Добовий приріст 1-ї голови на дорощуванні, г

430

Добовий приріст 1-ї голови на відгодівлі, г

920

Кількість днів від народження до відлучення поросят від свиноматки

26,4

Вага 1-го поросяти при відлученні, кг

6,7

Вага 1-ї голови при реалізації, кг

114

Кількість днів від народження до реалізації

172

Падіж при відгодівлі, %

2

 

Мгер Куюмчян, співвласник ПП «Сігма»

То, что сегодня я здесь увидел, действительно меня впечатлило. Размах, новизна, последнее слово техники в нашей отрасли. Внимание со стороны государственных властей, министерства агрополитики, местной киевской администрации. Это говорит о том, что наша отрасль действительно серъёзно наблюдается и государством, и инвесторами, и в нашей отрасли есть серьёзная потребность. Меня это радует. Это значит, что свиноводство имеет серьёзные перспективы.

Залізобетонні стінові конструкції для свинокомплексу «Нива Переяславщини» виготовляє у власному цеху. В стіни одразу вливають клапани припливної вентиляції і рами вікон. Залишається лише вставити склопакети.

Віталій Шакель, виконавчий директор з тваринництва СП ТОВ «Нива Переяславщини»

У нас своя строительная бригада. Свой бетонный узел, на котором есть вибростолы. На них изготавливаються полностью панели. Все стены свинокомплекса с вмонтироваными окнами и приточными клапанами. Потом привозится. Панели собираются. Выливаются желоба для навозоудаления. И ставится щелевые полы, которые мы сами производим.

Для підлог використовують суцільні і щілинні бетонні плити власного виготовлення. Також використовуються щілинні плити із чавуну. Глибина підпілля на свинокомплексі становить 80-120 сантиметрів залежно від секції.

На території свинокомплексу буде знаходитись чотири суцільнобетонні лагуни для зберігання гною. Кожен відстійник розрахований на 5 тисяч кубічних метрів виробничих стоків.

Двічі на рік гній вивозять на поля. Завдяки цьому зернова група господарства є екологічно чистою.

Віталій Шакель, виконавчий директор з тваринництва СП ТОВ «Нива Переяславщини»

Земельный банк на данный момент — порядка 22 тысяч гектаров земли. Этого нам вполне достаточно, чтоб мы сами себя прокормили. Часть урожая, в основном это кукуруза, мы экспортируем.

На свинокомплексах використовуються лише гранульовані комбікорми власного виробництва. Усі секції свинокомплексу оснащені системами автоматичної подачі корму Skiold A/S. Бункер для зберігання корму вміщує 10 тонн. Для отримання 1 кг приросту на комплексах «Ниви Переяславщини» витрачається 2,76 кг корму.

Технологічна перегонка поросят починаючи від секції опоросу і закінчуючи відгодівлею відбувається по центральній галереї свинокомплексу. Двічі на тиждень її дезінфікують. Відпрацьована вода стікає через щілинну підлогу в технологічний трубопровід гноєвидалення.

Олександр Похваленко, головний технолог ТОВ «Фрідом Фарм Бекон»

Дуже гарно збудована галерея, яка прошиває всі приміщення. Система біобезпеки дуже гарно налагоджена. Це, актуально на сьогоднішній день для всіх комплексів чи ферм, які були збудовані раніше девяностих років.

Програмне забезпечення Agrosoft буде забезпечувати досконалий контроль та облік усіх технологічних процесів на свинокомплексі. Комп’ютер «Skov» контролюватиме систему мікроклімату.

Віталій Шакель, виконавчий директор з тваринництва СП ТОВ «Нива Переяславщини»

Мы отапливаем свинокомплексы соломой. Что касается нашего комбикормового завода, то мы используем пар, который вырабатывается при сжигании газа для производства комбикормов. Эту проблему мы в скором будущем решим. Мы будем устанавливать котёл с паровой установкой. Он будет производить пар для производства комбикормов и для убойного цеха для нужд. Что касается уборки зерновых. У нас на данный момент три газовых сушки. Мы планируем хотя бы два сушки в этом году перевести на пропан-бутан.

У секціях опоросу, утримання ремонтних свинок і дорощування встановлять систему підігріву підлоги. Також на свинокомплексі буде автоматична система охолодження. На стінах над припливними клапанами закріплять трубку високого тиску із форсунками. У літній час вона розпилюватиме воду із періодичністю, заданою комп’ютером мікроклімату. 

Припливну вентиляцію у корпуси забезпечують тільки клапани над вікнами. Їх кількість залежить від спеціалізації корпусу. Всі вентилятори — витяжні. Частина працює постійно, забезпечуючи так звану «мінімальну» вентиляцію. Решту комп’ютер мікроклімату вмикає за необхідності. Завдяки автоматизації та механізації обслуговувати свинокомплекс будуть лише 11 працівників і ветеринарний лікар.

Олександр Похваленко, головний технолог ТОВ «Фрідом Фарм Бекон»

Дуже вражаючі об'єми виробництва. Вражаючі технологічні схеми. Вони дуже корисні для трішки застарілих ферм, як наша. Ми зараз йдемо по шляху удосконалення, переобладнання. Тим більше, ми стоїмо на порозі входження в Європу. Ми повинні бути готові увійти в Євросоюз з піднятою головлю. Тому для нас дуже актуально відвідати подібні міроприємства і ферми. Для того, щоб перебудувати свою компанію, свої ферми.

Відвантажують товарних свиней виключно у скотовози підприємства. Перевантажувальна рампа знаходиться за територією господарства. Свинокомплекс максимально захищений від збудників хвороб.

До складу СП ТОВ «Нива Переяславщини» входить м’ясопереробне підприємство. У планах ― переробляти всю вироблену на свинокомплексах свинину.

Віталій Шакель, виконавчий директор з тваринництва СП ТОВ «Нива Переяславщини»

У нас есть убойный цех и цех переработки. Третью часть всей производимой свинины мы перерабатываем сами. Частично свинина, которую мы перерабатываем, ложится на прилавки киевских супермаркетов.Мы планируем довести производство свиней до порядка 60 тысяч товарных свиней в год и перерабатывать это все сами. Но это программа довольно длительная. Мы к этому стремимся.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 1285 | Додав: evgeniu | Теги: свинарство, розвиток, АПК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar