MENU

23:27
Наскільки важлива жатка. Тест-драйв
У рамках «Битви Титанів» традиційно проходять змагання комбайнів, але якщо в попередні роки учасники виступали більш-менш рівно, то на цей раз не обійшлося без сюрпризів. За ходом «Битви комбайнів» .

же, вихідні дані. Кукурудзяне поле компанії «Так Агро», температура повітря 18 градусів тепла, дощів не було вже давно і грунт сухий. Змагатимуться Case IH Axial-Flow 8230, але на цей раз в колісному виконанні, білоруський Палессе GS 12, ще один Case IH Axial-Flow 5130 і український Скіф 230А, виробництва «Херсонмаш».

Окремо опишемо і жатки, з якими були комбайни, так як, забігаючи наперед, саме вони позначилися на фінальних результатах. Білоруський Палессе GS 12 нам вже прекрасно знайомий по торішньому тесту, де він показав досить непогані результати, але на цей раз він був укомплектований жаткою білоруського виробництва МН853, а не спільної Палессе-Oros.Case IH Axial-Flow +8230 був з жаткою Olimac, а Case IH Axial-Flow 5130 укомплектували української жаткою John Greaves - так зараз по-новому називають добре відомі «Бердянські жниварки». Всім учасникам належало пройти один прохід по одному і тому ж кукурудзяному полю. А за підсумками експерти і фермери оцінювали якість прибирання.

Першим на поле виїжджає Case IH Axial-Flow 8230 з жаткою Olimac. Серцем цих перевірених українськими полями комбайнів є однороторная технологія Axial-Flow, яка забезпечує ретельний обмолот і дбайливо обробляє зерно. 

Case IH Axial-Flow +8230 з жаткою Olimac.

З особливостей відзначимо клиновидное розміщення лопатей вентилятора очищення Cross Flow, що дозволило організувати потужний потік так, щоб уникнути «мертвих» необдуваемих зон і направити його по всій нижній частині решіт.

У добавок, комбайн покоління Case IH Axial-Flow +8230 вже підготовлений для установки системи точного землеробства AFS, а при бажанні може бути навіть оснащений лазерним «автопілотом». Звичайно, така опція у нас поки в дивину, і її рідко замовляють, тому в тесті взяв участь комбайн під управлінням звичайного українського механізатора.

Машина оснащена системою контролю за рельєфом Terrain Tracker, яка автоматично підніме жатку на потрібну висоту або змінить її нахил, якщо це вимагає характер поля.

З сильних сторін цього комбайна в АграПравда відзначили високу швидкість вивантаження зерна - до 159 л \ с. А сам бункер просто гігантських розмірів - 12330 л. Та й потужність двигуна в 516 к.с. достатня у всіх режимах. Комбайн може бути укомплектований передніми гусеницями для роботи на будь-яких грунтах і умовах. Але під час нашого тесту необхідності в них точно не було.

Комбайн впевнено пройшов ряд, і настав час експертів оцінювати результати. Пропонуємо зробити це і нашим читачам. Підсумки роботи Case IH Axial-Flow 8230 з жаткою Olimac на полі.

Наступним на поле виїхав Axial-Flow 5130 з 8-рядної жаткою John Greaves РК-80.Незважаючи на іноземне назва, це жатка українського виробництва з Бердянська. Але в 2014 році «Бердянські жниварки» провели ребрендинг, і тепер позиціонують себе по-новому - John Greaves. Вже після публікації матеріалу до редакції надійшла інформація про офіційною легендою походження ТМ John-Greaves:
 

Історія заводу тісно пов'язана з історією купців-негоціантів. У ті часи, всі іноземні консули займалися комерцією, володіли підприємствами і торговими фірмами. Ім'я британського віце-консула Джона Гріевза було тісно пов'язане з заводом сільськогосподарської техніки. У 1876 році повірений англійської фірми «Клейтон», що володіє торговими складами сільгоспмашин, знарядь, Джон Гріевз Відкуплялися у неї майстерні, які стали основою майбутнього заводу. 
Незабаром після цього завод Джона Гріевза став найбільшим з виробництва сільгоспмашин не тільки в Бердянську та на півдні Росії , а й по всій Європі. Завод Джона Гріевза випускав плуги, сівалки, сінокосарки, жниварки-лоборгейкі. 
Після націоналізації завод Джона Гріевза в 20-х роках минулого сторіччя був перейменований в Першотравневий завод сільгоспмашин, після на заводі була проведена реорганізація, в результаті якої був утворений новий, відповідальний викликам ринку , Завод ПАТ «Бердянські жниварки» 
Віддаючи данину засновнику ПАТ «Бердянські жниварки», завод вирішив відновити ТМ «John-Greaves» під яким виробляється сільськогосподарська техніка преміум-сегмента.
Axial-Flow +5130 з 8-рядної жаткою John Greaves РК-80.

Комбайн Case IH Axial-Flow 5130 на тестах АгроПравди був вперше, хоча це вже й машина попереднього покоління. Зараз дилери Case IH вже у всю говорять про 140-ї серії. Але й 130-ке є чим здивувати. Цей комбайн оснащений двигуном в 279 к.с., з меншим бункером на 8800 л, але всі інші технології у нього такі ж, як у «старших» моделей.

Його головна «родзинка» - це однороторная технологія Axial-Flow. Її принцип роботи в тому, що лопаті ротора плавно підхоплюють скошену масу від транспортера похилої камери і подають її в зону обмолоту між ротором і його кліткою. Таким чином, відділення зерна відбувається тільки за рахунок тертя і відцентрової сили, що значно знижує ризик його пошкодження.

Конструкцією комбайна передбачений легкий доступ для заміни модулів. На внутрішній поверхні глухий верхній частині розташовані напрямні планки, повертаючи які комбайнер має можливість регулювати тривалість перебування маси в зоні обмолоту.

Комбайн Case IH Axial-Flow 5130 має цілком достатньою потужністю і продуктивністю вивантаження, і може вивантажувати зерно з бункера прямо на ходу.

В ході тесту йому належало прибрати смугу кукурудзяного поля. Тест почався досить впевнено, комбайн почав прибирання зі швидкістю 12 км \ год, як це робив і його «колега», але висота покосу була помітно вище, та і розкид очищених качанів був поболее.

Через 30 метрів комбайн зупинився. Виявилося жатку John Greaves просто забило стеблами кукурудзи і 2-3 ряди взагалі стали неробочими. Довелося викликати фахівців і проводити чистку на полі.

Другий підхід вже пройшов без заторів. Коли настав час оцінювати результати, підозри щодо налаштувань жатки знову підтвердилися. На прибраному ділянці були не тільки стебла з Качанов, але і повністю неочищені качани, які так і не потрапили в комбайн. Дивимося фото.

Таким чином, в порівняльному тесті двох комбайнів Case IH в рамках "Битви Титанів" беззастережну перемогу здобула модель з жаткою Olimac, а експериментувати на таких високопродуктивних машинах з іншими жатками треба після ретельних консультацій і демонстрацій. Принаймні, такий висновок напрошується після демо-показів на полі «ТАК Агро».Для такого результату взагалі не варто купувати імпортний комбайн.

Третім за прибирання взявся херсонський Скіф 230А. Зізнатися, після провального результату в попередньому заїзді, ми вже приготувалися до найгіршого. Але абсолютно марно.Український Скіф 230А - це по суті модернізований «Славутич», а для збирання кукурудзи був укомплектований 8-рядної жаткою КМС-8 херсонського виробництва.

Скіф 230А

Скіф оснащений 235-сильним двигуном ЯМЗ-238АК-4, бункером на 7500 л, і перевіреної роками системою очищення. Ще головна особливість Скіфа на тлі всіх конкурентів - це ціна близько 2450000. Гривень. Звичайно, кабіну тут не порівняти з Case IH, але слово «модернізований» у Херсоні використовують явно не дарма. Тепер в кабіні не тільки кондиціонер, але і комбайн оснащений системою автоматизованого вимірювання та контролю (Саїк) «Вулкан» з бортовим комп'ютером і кольоровим дисплеєм з діагоналлю 8,4 дюйма.

Оскільки в українській техніці така інновація - рідкість, зупинимося на ній докладніше. Система «Вулкан» не тільки забезпечує вимірювання контрольованих параметрів, в т.ч. контроль втрат зерна, порівнюючи їх із заданими значеннями, і своєчасне попередження комбайнера про порушення, несправності і необхідності виконання операцій технічного обслуговування, але і звуковим супроводом сигналізує про порушення в роботі машини або параметрів.

Та й у молотильно-сепаруючий пристрій і системі очищення Скіф-230А є модернізації. У порівнянні з тим же «Славутич», вже використовується вдосконалений механізм управління подбарабаньем, що дало можливість точніше регулювати зазори між барабаном і декою при збільшенні пропускної здатності, більш продуктивний двосекційний вентилятор зі збільшеною площею отворів і захисних сіток для забору повітря, що забезпечує посилений ламінарний потік повітря над решітний стан. Але важливо, як це все спрацює на практиці.

Скіф 230А досить хвацько взявся за прибирання, і пройшов тестове поле без проблем.

Тепер уже настав наша черга дивуватися, адже після нього стерня була найнижча, а поле чисте. Та й втрати були не більшими. Результати дивіться на фото

Завершував тест комбайнів Палессе GS 12. Торік він справив на кореспондентів АгроПравда дуже позитивне враження. Цього року ціна на нього $ 114 тис. Доларів і він головний конкурент українському Скіф 230А.

Палессе GS 12

Нагадаємо, що у нього молотильно-сепаруючий пристрій має ширину 1500 мм, в ньому застосовано прискорення потоку хлібної маси перед обмолотом.

Відмінною особливістю молотарки є великі діаметри барабана-прискорювача і молотильного барабана (600 і 800 мм). За рахунок цього комбайн забезпечує стабільний обмолот на збиранні «важких», у тому числі засмічених, високосолом'ястими і вологих посівів.

Номінальна потужність двигуна Палессе GS 12 - 330 к.с. Об'єм бункера - 8000 л, вантажна висота вивантажувального шнека - 4 м, довжина вильоту вивантажувального шнека не менше 3,3 м.

Цього разу Палессе був укомплектований «рідний» жаткою МН853. Але й вона непогано себе показала. Результати видно на фото.

Підсумки

Як бачимо, цього разу результати 4-х різних моделей комбайнів виявилися настільки різними, що видно навіть на фото. Комбайни Case IH традиційно продемонстрували стабільні результати, але експериментувати з «нерідними» жатками для них АгроПравда рекомендує обережно, і перед покупкою жатки краще побачити її в роботі. Гарантований результат - це оригінальні жатки Case IH моделей Veracut.

Те, що з оригінальною жаткою, спеціально підігнаної під комбайн, можна отримати відмінний результат, цього разу показав херсонський Скіф 230А. Білоруський Палессе GS 12 теж був непоганий, але в цей раз його результати АгроПравду вже не так вразили, як у минулому році.

Зауважимо, що кореспонденти АгроПравда побували і на ще одному тесті комбайнів. На цей раз - змагалися у прибиранні соняшнику. Але про це читайте в наших наступних тестах.

Категорія: Новини техніки | Переглядів: 1161 | Додав: evgeniu | Теги: Case IH, зернозбиральні комбайни, Росія, Комбайни, Україна, Скіф, Палессе | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar