MENU

11:26
На Херсонщині запрацювала перша сімейну молочна ферма

У Великолепетиському районі на Херсонщині відкрито першу сімейну молочну ферму на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Селена».


Це відбулося в рамках проекту «Розвиток молочарських кооперативів», що впроваджується Міжнародним благодійним фондом «Добробут громад» у співпраці з компанією «Данон» за підтримки Данон Екосистем Фонду (Франція), Хейфер Інтернешенл (США), Департаменту закордонних справ, торгівлі та розвитку/SOCODEVI (Канада) та ДОГО «Сільськогосподарська консультаційна служба» (СКС)

Першими сімейними фермерами стала родина Чупринів з с. Рубанівка, що співпрацюють з кооперативом «Селена» понад два роки.. Корівник, який господар Павло Чуприн почав будувати у 2012 році, спочатку планувався на 8 місць. Однак власними силами Павло Чуприн зміг завершити будівництво лише частину корівника на 4 місця.

В рамках проекту було проведено реконструкцію будівлі та надано обладнання на суму 4 тис. доларів США (доїльне обладнання, поїлки, система освітлення з автоматичним регулятором включення/виключення, система вентиляції, гумові коврики, електропастух) та 2 племінні високопродуктивні нетелі голштинської породи.

Отримавши 2 нетелі у подарунок, сімейна ферма Чупринів на разі має 5 голів худоби та за умовами договору зобов’язалася передати перший приплід жіночої статі іншій родині, що є членом кооперативу. В планах господаря поступово збільшити кількість корів до 8 голів.

Всього до липня 2015 року у Великолепетиському районі планується відкрити ще 3-4 реконструйованих сімейних ферми та 1 ферму побудовану «з нуля».

Довідково:

СОК «Селена» було створено 17 червня 2011 року (голова кооперативу — Сергій Чижун). За час свого існування кооператив значно розвинувся, збільшивши збір молока з 800 кг до 5500 кг на добуЗвідти молоко транспортується на переробку на завод «Данон Дніпро» (м. Херсон).

Проект «Розвиток молочарських кооперативів» було започатковано в 2010 році в 5 областях України: Херсонській, Запорізькій, Полтавській, Миколаївській та Дніпропетровській.

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 547 | Додав: evgeniu | Теги: сімейні фермерcкі господарства, молоко, ферма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar