MENU

15:25
На Черкащині пройшов ІІ Національний день ферми

Корми і прибуток. Секрет якісного кукурудзяного силосу і високих надоїв розкрили на ІІ Національному дні ферми. Захід провели на підприємстві «Відродження» в Шполянському районі на Черкащині.

Понад двісті аграріїв з різних куточків України зібралися, щоб обмінятися досвідом, а також зустрітися з міністром аграрної політики та продовольства Ігорем Швайкою. Розпочали з того, що вдалося міністерству за останні місяці. 

Ігор Швайка, міністр аграрної політики та продовольства

«Хотів би вас привітати з тим, що вчора Верховна Рада попри всі неузгодженості ухвалила, не побоюся того слова, епохальний закон — про реєстрацію та ідентифікацію тварин, який дає нам можливість робити наступний крок до сертифікації нашої продукції по нормах Європейського Союзу.»

В міністерстві готують ще низку рішень, які полегшать життя аграріям. Йдеться про спрощення процедури оформлення землі, збереження податкових пільг, вирішення проблем зі спецводокористуванням.

Допоможе міністерство українським молочарям вийти на перспективні ринки Азії і Африки, які стануть альтернативою ринку російського. Але щоб бути конкурентоздатними, потрібно вдосконалювати технології.

Після першого Національного дня ферми на Рівненщині, де йшлося про заготівлю трав’яного силосу, нині головною темою став силос кукурудзяний. Учасники говорили про ефективні гібриди, сучасну техніку та правильне закладання зеленої маси. Від останнього залежить, як довго силос зберігатиметься і скільки енергії отримає корова. Побачити усе на практиці усі бажаючі змогли, відвідавши ферму.

Молочним скотарством тут почали займатися, маючи тридцять корів. На сьогодні дійне стадо нараховує шістсот голів породи українська червоно-ряба.

Тетяна Ляшенко, директор СПОП «Відродження»

«На сьогодні ми доїмо на корову 27 з половиною літра. Плануємо на наступний рік доїти 30 літрів. Це реальна цифра, адже два роки тому ми доїли по 20 літрів.»

На підприємстві отримують молоко екстра-ґатунку, яке постачають на Звенигородський сироробний комбінат. Собівартість при цьому — менше трьох гривень за літр для високопродуктивної корови.

Головним секретом успіху директор господарства Тетяна Ляшенко вважає інвестиції в людей та тварин. Тут немає суперсучасних приміщень та доїльних зал. Молоко доять в молокопровід українського виробника «Брацлав», після чого охолоджують. Натомість, подбали про персонал та якісний раціон.

Тетяна Ляшенко, директор СПОП «Відродження»

«Всі корми, які приходять на кормовий стіл до корови, перевіряються в декількох лабораторіях. І лише після цього вони можуть потрапили до раціону.»

В господарстві використовують кукурудзу гібридів відомої французької компанії «Лімагрейн». Силосують в траншеях з використанням плівки. Оновили парк техніки, віддавши перевагу брендам зі світовим ім’ям: CLAAS, Pöttinger, JCB та іншим. Наступним етапом стане оновлення генетики. Для цього у «Відродженні» закупили биків-покращувачів голштинської породи. І за кілька років планують вийти на надої на рівні сорока літрів на корову. При цьому й далі робитимуть ставку на якісні корми — лише так можна повністю реалізувати потенціал тварин.

Організатори заходу — компанія «Дикун» та Асоціація виробників молока — залишилися задоволеними кількістю учасників та ґрунтовним обговоренням. А тому подібні заходи планують проводити й надалі.


Галина Кужель, менеджер проекту АВМ

«Кукурудзяний силос є головним енергетичним компонентом в раціоні, саме йому ми присвятили захід. Маємо надію, що фермери, повернувшись на господарства, зможуть відтворити цей теоретико-практичний алгоритм закладання якісного кукурудзяного силосу, щоб в подальшому дасть не лише збільшення надоїв, а збереже здоров’я тварин.»

Категорія: Фоторепортажі | Переглядів: 637 | Додав: evgeniu | Теги: Корми і прибуток, ІІ Національний день ферми, СПОП «Відродження», молоко, ВРХ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0