MENU

12:39
Мінагрополітики проводить заходи з ліквідації спалаху АЧС на Чернігівщині
Перебуваючи з Міністром агарної політики та продовольства Ігорем Швайкою на Чернігівщині, в селі Крути, де було зафіксовано спалах африканської чуми свиней та запроваджено карантин, заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинский надав роз'яснення селянам щодо цього захворювання.

«На сьогодні головні напрямки активізації збудника - дика фауна, зокрема, полювання, годування тварин відходами, купівля дешевої свинини на прикордонних смугах», - зазначив заступник Голови Держветфітослужби.
Зокрема, він наголосив на тому, що сьогодні в державі побудовано систему якісного ветеринарного контролю тому вдається вчасно та результативно реагувати в будь-якій ситуації. «Дякувати, що на цей час не впроваджено таких "горе-реформ", як в Грузії, де повністю знищено систему ветеринарного контролю. Наслідки такої лібералізації - руйнівні для сільського господарства країни», - відзначив Віталій Башинський та продовжив, - «якщо після проведення «stamping out» протягом 40 днів не буде зафіксовано нових спалахів збудника, карантин на цій території буде знято, і це буде ще одним підтвердженням ефективної роботи вітчизняної системи ветеринарного контролю».
Крім того, для оперативного реагування на ситуацію було зібрано керівництво районної та обласної адміністрації, Міністерства з надзвичайних ситуацій, Держветфітослужби та Держліагентства.

«Оскільки питання викликає паніку серед селян і потребує роз'яснення, напередодні в адміністрації області відбулось засідання комісії, на якому прийнято рішення виділити з обласного бюджету 400 тис. грн компенсаційних коштів», - зазначив Міністр та додав, що на даний час є випадки недопущення селянами інспекторів на подвір'я, а це значно ускладнює роботу, бо наразі головне завдання – колективна взаємодія селян.
За словами Ігоря Швайки, вже на 47 подвір'ях вилучено свиней, господарі яких потребують компенсації. «Як тільки розпочатий процес доведемо до кінця, будуть відкриті банківські рахунки, на які надходитимуть компенсаційні кошти», - пояснив Міністр селянам.
«В цій ситуації важлива злагоджена робота, оскільки непорозуміння можуть принести мільйонні збитки. Росія за 5 років має 700 випадків спалаху збудника, що тягне за собою 2 млрд доларів збитків. В нашій же державі подібні спалахи відбуваються через неконтрольованість кількісного показника збудника на території РФ», - відзначив Ігор Швайка
.

Прес-служба Мінагрополітики
 
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 462 | Додав: evgeniu | Теги: Держветфітослужба, Мінагрополітики України, карантин, АЧС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar