MENU

11:41
Конференція «Біоенергетика: вирощування біоенергетичних культур, виробництво та використання біопалива»

Про ІІІ міжнародну науково-практичну конференцію «Біоенергетика: вирощування біоенергетичних культур, виробництво та використання біопалива»

17 жовтня 2014 року на базі Вінницького національного аграрного університету відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Біоенергетика: вирощування біоенергетичних культур, виробництво та використання біопалива», співорганізатором якої був Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН.

На пленарному засіданні зі вступним словом виступив Президент Вінницького національного аграрного університету Калетнік Г.М. У своїй промові він акцентував увагу на актуальності тематики конференції та важливості обміну досвідом і налагодження співпраці в цій важливій проблемі.

Калетнік Г.М. зазначив, що унікальність наукового форуму в тому, що він має за мету об'єднати зусилля вітчизняних науковців та практиків на ниві формування наукових і прикладних основ виробництва та споживання альтернативних видів енергії. Відмічено, що Україна має значний потенціал сільськогосподарської сировини для розвитку біоенергетичної галузі, розвиток якої може зробити нашу державу реально енергетично, економічно і політично незалежною. Наголошено, що розвиток біоенергетики та освоєння нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії в Україні слід розглядати як один із ключових і найперспективніших для суспільства факторів підвищення рівня енергетичної безпеки держави.

Учасники конференції працювали в 4-х секціях:

1. Нормативно-правове та обліково-фінансове забезпечення економічних аспектів виробництва біопалива.

2. Технології виробництва та отримання біомаси рослинного і тваринного походження, екологічні аспекти біопалива.

3. Системи машин та обладнання для реалізації енергоощадних технологій виробництва та використання альтернативних джерел енергії.

4. Інші нетрадиційні відновлювальні джерела енергії.

Всього на заході було представлено понад 200 доповідей і наукових повідомлень з проблеми розвитку галузі, авторами яких були фахівці з біоенергетики Мінагрополітики і продовольства України, президії НААН, Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків та інших науково-дослідних установ НААН, Вінницького національного аграрного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування України, промислових підприємств Вінницької та сусідніх з нею областей.

Зокрема, змістовною була доповідь директора Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН Роїка М.В. «Концепція виробництва і використання біопалива», в якій він приділив увагу трьом пріоритетним напрямкам для України: виробництву біометану, твердих біопалив та біоетанолу. Було приведено характеристики ряду перспективних біоенергетичних культур таких як енергетична верба, міскантус, просо лозовидне, сорго, а також обґрунтовано основні агротехнологічні вимоги, які необхідно врахувати при їх вирощуванні. Показано потенційний вихід твердого біопалива з багаторічних енергетичних культур, потенціал сировини для виробництва твердого біопалива вже у 2014 році. Викладено бачення ІБКіЦБ НААН щодо динаміки закладання плантацій біоенергетичних культур та виробництва твердих видів біопалива в Україні. Узагальнено, як приклад, практичний досвід заміщення природного газу на паливні гранули при опаленні приміщень ІБКіЦБ НААН.

Директор Інституту продовольчих ресурсів НААН України Сичевський М.П. у своїй доповіді «Стан та перспективи використання рослинної біомаси для виробництва рідких, газоподібних палив та органічних добрив» відзначив необхідність масового виробництва біопалив з відходів рослинної продукції.

Про важливість навчальної підготовки кадрів, впровадження інновацій у своїй доповіді «Перспективи розвитку технологій та обладнання для біоенергетики» розповів директор Технічного навчально-наукового інституту НУБіП України Дубровін В.О.

Учасники конференції під час екскурсії ознайомились з досвідом впровадження альтернативних біоенерготехнологій в господарську діяльність та в навчальний процес Вінницького національного аграрного університету.

Висновок учасників конференції був однозначний: біоенергетика на сучасному етапі не має альтернативи, особливо в умовах кризового забезпечення України нафтопродуктами і газом та постійним зростанням цін на них.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 701 | Додав: evgeniu | Теги: Біоенергетика, НААН, конференція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar