MENU

13:57
Калійні добрива для овочів та квітів та інших сільгоспкультур
Сірчано-кислий калій (сульфат калію) містить 46 — 50% калію, добре розчиняється у воді. Тому його в першу чергу необхідно вносити під картоплю, помідори, капусту, цибулю, часник, перець і баклажани (15 — 20 г/м2).
Калімагнезія містить 26 — 28% калію, особливо цінне добриво для застосування на легких піщаних грунтах. Як основне добриво калімагнезію вносять під осіннє або весняне перекопування городу в нормі від 20 до 40 грамів на кв. м.
Попіл (зола) містить до 30% корисних для рослин елементів живлення. Оскільки в золі переважає фосфор, калій і вапно, її необхідно застосовувати на кислих грунтах. На грунтах, що мають лужну реакцію, вносити попіл треба обережно. Зола особливо корисна картоплі, томатів, коренеплодів. Під перекопування на 1 м2 вноситься 300 — 500 грамів рослинної золи. Попіл вносять місцево, на 1 погонний метр 1 склянку золи.
Амофос — складне добриво, містить 10 — 11% азоту і 48 — 49% фосфору в водорозчинній формі. Ефективно на чорноземних і каштанових грунтах. На піщаних грунтах до амофосу бажано додавати калійні добрива у співвідношенні 3:1. На 1 м2 під перекопування вноситься 10 — 12 грам амофосу і 2 — 3 грами в лунки. 
Діамофос містить 18 — 20% азоту і більше, 50% фосфору і є найбільш доступною формою складного добрива для всіх овочевих культур, особливо на грунтах з нейтральною реакцією. Норма внесення діамофосу складає від 10 до 15 грамів на кв. м.
Калійна селітра містить 13-14% азоту і 46% калію. Добре розчиняється у воді, використовується для удобрення пасльонових, картоплі та інших культур, чутливих до хлору.
Значна відмінність між калієм та азотом дозволяє застосовувати його для пізніх підгодівлі овочевих культур. Для приготування розчину на 10 л води витрачається 30 — 40 грамів калійної селітри. 1 літр розчину калійної селітри використовують на одну дорослу рослину томата, перцю, баклажана, картоплі та по півлітра на огірки та коренеплоди.
Нітрофоски — найбільш поширені комбіновані добрива, що містять три елементи живлення — азот, фосфор, калій. Їх застосовують на всіх типах грунтах, під всі сільськогосподарські культури. Норма внесення нітрофоски складає від 25 до 30 грамів на кв. м.
Рідкі комплексні добрива. У нашій країні вони випускаються з вмістом азоту, фосфору, калію в співвідношенні 8:19:21 чи 9:9:20. За ефективністю рідкі комплексні добрива не поступаються суміші твердих мінеральних добрив, їх компоненти знаходяться в легкозасвоюваній формі для овочевих рослин, а до їх складу можна легко ввести — мікроелементи та навіть пестициди. Зауважте, що рідкі комплексні добрива необхідно зберігати і перевозити в спеціальній тарі.
Категорія: Новини відділу | Переглядів: 614 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: Калійні добрива | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar