MENU

16:19
Інформація про участь у VIII-Генеральній асамблеї Союзу Європейських с/г академій

Інформація про участь віце-президента НААН України Мельничука Максима Дмитровича в VIII-Генеральній асамблеї Союзу Європейських с/г академій, яка проходила в Празі 18 – 19 вересня 2014 року.

Представництво європейських країн було в числі 12 представників аграрних академій на рівні президентів або віце-президентів. Практично з усіма представниками керівництва академій проведені ділові переговори на предмет розширення двосторонніх контактів. Представники академій зробили пленарні доповіді, націлені на вирішення проблеми продовольчої безпеки в Європі і в Світі в цілому, особливо, що стосується використання науково-технічного прогресу в біотехнологіях і генній інженерії. Учасники Асамблеї обговорили проблеми і наслідки розповсюдження генетично-модифікованих організмів (ГМО) в сільському господарстві Європи та Світу, кожна з країн розкрила питання їх культивування, ризиків та переваг у порівнянні з класичними сортами. Українську ситуацію на ринку ГМО було представлено 20 хвилинною презентацією англійською мовою з подальшою дискусією і відповідями на запитання. Доповідь М.Д. Мельничука викликала неабиякий інтерес і зацікавленість з боку делегатів Асамблеї. Особливий акцент в доповіді зроблений на наявність в Україні відповідної бази щодо контролю за ГМО, методи їх ідентифікації і контролю. Не залишились поза увагою доповідача й деякі прояви незаконного вирощування ГМО і те, яким чином держава Україна попереджає і бореться з проявами таких дій. Озвучений стан правової бази, зокрема ратифікація законів ЄС українським парламентом (липень 2014 року), які ближнім часом гармонізують політику та стандарти Європи в Україні.
Maksym_Cheh.jpeg
Для представників європейських країн було презентована програма розвитку аграрної науки та с/г виробництва в Україні. Зазначено, що підвищення потенціалу виробництва зернових культур можна досягти не за рахунок ГМО та їх впровадженні в с/г виробництво, а за рахунок перш за все технічного переоснащення (нові комбайни та трактори) та логістичних покращень (перевезення, зберігання, нові елеватори). М.Д. Мельничук зосередив увагу також на певних досягненнях України в вирішенні продовольчої безпеки Світу, де Україна є одним із ключових гравців на ринку зерна пшениці, ячменю, кукурудзи, та експорту соняшникової олії, ріпаку тощо.
Протягом двох офіційних днів роботи Асамблеї учасники переобрали нового Президента Асамблеї, - ним став чеський професор Вілем Подразьки, який працює в Чеському університеті наук про життя.
Майже з кожним керівником академій домовлено про співпрацю, зокрема: з аграрними академіями Чехії, Грузії та Англії. З провідними Інститутами Чеської Республіки – Рослинництва та Аграрної інженерії підписані Меморандуми про взаєморозуміння. Досягнуто попередньої домовленості про підписання Президентом НААН України Я.М. Гадзало Меморандуму про взаємини з Аграрною академією наук Грузії в особі її Президента професора Гурама Алексідзе.
Наступна Асамблея запланована за два роки у Франції. Дистанційно робота буде здійснюватись постійно.
 
MAX 2.jpg
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 476 | Додав: evgeniu | Теги: VIII-Генеральній асамблеї Союзу Євр, НААН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0