MENU

14:41
«Галичину» оштрафували за напис «З чистих Карпат»

Постановою Вищого господарського суду України від 03.06.2014 року у справі №921/918/13-г/7 задоволена касаційна скарга відділення чим підтверджено правомірність його рішення про визнання дій ПАТ «Галичина» порушенням конкуренційного законодавства.

Відділенням встановлено, що зареєструвавши позначення «З чистих Карпат», як знак для товарів та послуг, позивач використовує його на власному веб-сайті та упаковках продукції у поєднанні із зображеннями гористої місцевості та написами про екологічну чисту природу Карпат, де «корівки дають особливо корисне та багате на смак молоко. Ми дбайливо приймаємо цей подарунок, зберігаючи у продукті первозданну користь та чистоту. Зробіть і ви свій ковток здоров’я та натуральності у сучасному світі», «справжній смак карпатського молока з ароматом гірських трав та лісів», «продукція виготовлена з молока, заготовленого в Прикарпатському регіоні» тощо, пише видання lypa.com.ua.

Наведені написи та зображення створюють у споживачів уявлення, що молоко, яке переробляє позивач заготовлюється в Карпатах, що не відповідає дійсності.

Фактично позивачем молоко для переробки закуплялось у семи областях України, з яких шість (Волинська, Тернопільська, Хмельницька, Рівненська, Житомирська та Київська) не мають жодного відношення ні до Карпат ні до Карпатського регіону, а окремі їх населені пункти віднесені до зон радіоактивного забруднення внаслідок чорнобильської катастрофи, при цьому технологічно відокремлена переробка молока в залежності від зони його заготівлі позивачем не здійснюється.

Такі дії ПАТ «Галичина» є порушенням, передбаченим статтею 15-1 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у вигляді поширення інформації, що вводить в оману в частині повідомлення суб’єктом господарювання невизначеному колу осіб неправдивих відомостей, що можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб’єкта господарювання. За наведене порушення накладено штраф в розмірі 68 тисяч гривень.

В постанові Вищого господарського суду України зазначено, що реєстрація знаку для товарів і послуг хоча і надає право на маркування товару, для якого цей знак зареєстровано, проте не надає права на поширення інформації, що вводить в оману із посиланням на відповідне свідоцтво та не може переважати право інших осіб ( у тому числі потенційних споживачів) на одержання достовірної інформації про харчові продукти, зокрема правдивих даних про місце походження сировини, з якої виготовлений продукт (у разі якщо таке місце не збігається із місцезнаходженням виробничих потужностей), повідомили у Тернопільському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 558 | Додав: evgeniu | Теги: штраф, Антимонопольний комітет, МК „Галичина“ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar