MENU

13:52
Де тепер реєструвати с.г. техніку
Нагадаємо, в середині вересня Кабінет міністрів України ліквідував Державну інспекцію сільського господарства, прийнявши постанову №442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». 

Функції Держсільгоспінспекції розділили за наступними відомствам: 
  • реєстрація та облік машин передані Міністерству внутрішніх справ, 
  • державний нагляд (контроль) у частині експлуатації та технічного стану машин переданий Державній службі з безпеки на транспорті, 
  • сертифікація насіння і садивного матеріалу - Державній службі з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. Сама Держслужба безпеки харчових продуктів виникла з цього ж постановою, шляхом перетворення Держветфітослужби та приєднання Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби. 
Також даною постановою функції щодо здійснення контролю дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності, родючості грунтів передаються Державній екологічній інспекції. 
Як повідомили в Мінагрополітики, ліквідація Держсільгоспінспекції здійснюється без правонаступництва; персонал буде звільнений за п.1 ст.40 Кодексу України про працю з виплатою вихідної допомоги; створюється ліквідаційна комісія, до якої переходять всі права і обов'язки з управління юридичною особою. 
При цьому з постанови не зрозуміло - куди звертатися фермеру для реєстрації, сертифікації та у разі інших потреб; навіть не ясно - в які підрозділи вищеназваних відомств йому доведеться попрямувати. За подробицями звернулася в Мінагрополітики. 
Як пояснили нам у прес-службі Мінагрополітики, на сьогоднішній день залишається ще досить багато «білих плям», які будуть заповнюватися шляхом внесення відповідних змін до нормативно-правові акти. А ініціаторами таких змін будуть виступати органи виконавчої влади, до сфери управління яких перейшли ці функції. 

 
Реєстрація та облік сільськогосподарських машин 
Функції щодо здійснення реєстрації та обліку машин покладаються на МВС. 
На щастя, ці функції навряд чи перейдуть ДАІ: міністр внутрішніх справ України Арсеній Аваков озвучив Стратегію розвитку органів внутрішніх справ України та Концепцію реформи МВС, згідно з якими ДАІ більше не займатиметься реєстрації транспорту і видачею посвідчень водія (а тим більше посвідчень тракториста-машиніста) . 
Як розповіли в Мінагрополітики, логічно було б зазначені функції покласти на колишні міжрайонні реєстраційно-екзаменаційні відділи ДАІ МВС, перейменовані в «Центри надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів». 

 
Іспити та отримання посвідчень тракториста-машиніста 
У сфері проведення іспитів, видачі посвідчень тракториста-машиніста, ведення відповідних реєстрів - правонаступник Держсільгоспінспекції в постанові не вказано. 
В Мінагрополітики повідомили, що в даному випадку було б логічно ці функції покласти на структуру, що здійснює реєстрацію та облік машин, тобто на «Центри надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів» та внести зміни до Положення про порядок видачі посвідчень тракториста-машиніста (затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 2 квітня 1994 року № 217). 
Сама ж процедура оформлення документів (як посвідчень, так і документів на техніку) ще буде змінюватися шляхом внесення змін до нормативно-правові акти у цій сфері. А ініціатором таких змін повинен виступати МВС, до сфери управління якого, по всій видимості, перейдуть всі ці функції. 

 
Куди тепер звертатися фермеру 
Роз'яснення процедурних питань і питань юридичного підпорядкування нам здалося мало. поцікавилася самим практичним питанням: чи доведеться аграріям шукати нові адреси (їздити в інші, незнайомі, населені пункти) для оформлення вищезгаданих документів. 
Як виявилося, в цьому випадку є ймовірність того, що все залишиться на своїх місцях, лише змінить вивіску. У прес-службі Мінагрополітики розповіли, що із змісту Постанови №442 не проглядається правонаступність інспекції в частині майнових прав. 
Проте, логічно припустити, що передача майна, яке забезпечувало виконання необхідних функцій, буде здійснено за додатковим окремим рішенням Кабінету Міністрів України після ліквідації ЦОВВ, а функціональне призначення приміщень не буде змінено. 
Відзначимо, на даний момент, свої реєстраційні функції Держсільгоспінспекція та Держтехнагляд повинні виконувати в повному обсязі. З початком роботи ліквідаційної комісії - будуть внесені корективи. І лише потім (після закінчення роботи комісії) - вся відповідальність буде покладена на нові органи виконавчої влади, яким ще потрібно буде прийняти / змінити відповідні акти. 

 
Що в підсумку 
Як виявилося, на сьогоднішній день багато чого в житті фермерів початок залежати від реформ в МВС. І від того, як і коли МВС проведе реформи у своєму відомстві, а також організує цей процес для аграріїв (прийме, або внесе зміни до відповідних нормативно-правові акти) - залежить і процедура реєстрації техніки, отримання посвідчень фермерами. 
Цілком ймовірно, аграріям доведеться впритул знайомитися з «Центрами надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів» (колишніми МРЕВ ДАІ), які, цілком можливо, розмістяться у приміщеннях Держсільгоспінспекції та Держтехнагляду.
Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 2210 | Додав: evgeniu | Теги: права тракториста, облік сільськогосподарських машин, реєстрація с.г. техніки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar