MENU

13:51
Біогаз може стати альтернативою природному газу у виробництві мінеральних добрив

Питання біогазозаміщення для України надзвичайно актуальне. Воно можливе, потенціал великий. Про це в інтерв’ю сказав генеральний директор Української аграрної конфедерації Сергій Стоянов.

«Ще раз повторюся, потенціал величезний. Буквально перед оцією нашою "гібридною війною" ми проробляли  (та й зараз проробляємо) проект біоенергетичної установки по переробці біогазової сировини, якої  надходить (із виробництва — ред.) 500 тонн на добу. Це дає можливість побудувати електростанцію потужністю 4 МВт. Проект коштує приблизно 15 млн доларів. Звісно, що власних коштів у власника цих відходів сьогодні недостатньо, бізнес зараз економить, зажимається, резервує кошти на "чорний день"», — говорить він.

За його словами, було б добре, щоб «західні партнери» України перейнялися відповідальністю за Україну, якщо вже вони не дотрималися будапештського Меморандуму («Про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, через що вона стала жертвою агресора, який є і природним постачальником природного газу» — ред.) і дали Україні кредитні кошти на розбудову біогазової енергетики із наявної у нас  біологічної сировини. Це б реально посунуло ситуацію вперед.

«У нас під ногами валяються мільйони тонн відходів, які успішно можна переробляти на газ з допомогою біогазових установок. Ми маємо тільки соломи 30 млн тонн, які треба, без усілякої шкоди та проблем  знімати з полів і спалювати  у котлах і таким чином все більше і більше ставати енергонезалежними», — зауважив експерт.

Крім того, як вказує Сергій Стояноввиробництво біогазу дає значну кількість мінеральних добрив. У рештках після анаеробного бродіння залишається добриво. Тому треба йти на це, налагоджувати його пакування, дистрибуцію.

«Враховуючи те, що Україна через окупацію втратила два із чотирьох заводів мінеральних добрив на Донбасі (а залишилися заводи у Черкасах та Рівному), ми будемо дорожити кожним кілограмом добрива», — резюмував він.

Категорія: Новини технологій | Переглядів: 566 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: біогаз, Біоенергетичні ресурси, Біоенергетика | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar