MENU

15:30
Білоруський та російський виробники калійних добрив перенесли торговельну війну в Китай

«Білоруськалій» завадив «Уралкалію» підняти ціну за новим китайським контрактом на 10%, до 335 дол./т. Колишній партнер російської компанії продовжує поставляти добрива за старою ціною — 305 дол./т, в той час як традиційно напередодні укладення нового річного контракту виробники припиняли поставки, для того щоб зміцнити переговорні позиції. В грудні експорт до Китаю виріс на 33%, до 810 тисяч т, майже 44%, або 360 тисяч т, поставив «Білоруськалій», з посилання на огляд Raiffeisenbank пишуть «Ведомости».

Всього в IV кварталі «Білоруськалій» поставив до Китаю 600 тисяч т (для порівняння: «Уралкалий» в минулому році уклав контракт на 700 тисяч т на півроку). Білорусь продовжила поставки і в січні, обсяг вже сягнув 250 тисяч т. Така поведінка білоруської компанії може затягнути і ускладнити переговорний процес «Уралкалія» і Сanpotex (трейдера канадських виробників Potash corp, Mosaic і Agrium) з китайськими партнерами. Сanpotex поки підписала тільки трирічний меморандум з китайськими покупцями на 8,1 млн т калію.

«Білоруськалій» першим уклав контракт з китайськими покупцями, на цю ціну орієнтувалися і інші виробники, вказує аналітик Raiffeisenbank Костянтин Юмін. Ціна китайського контракту — орієнтир для спотових ринків. За даними банку, незважаючи на те, що раніше китайські покупці погоджувалися на премію до торішньої ціни в 5% (до 320 дол./т), тепер існує ризик пролонгації контракту за старою ціною. Або «Білоруськалій» може запропонувати ціну нижче 335 дол./т, на які розраховує «Уралкалій», і першим укласти контракт, допускає Юмін. Це може привести до зниження цін на спотових ринках у короткостроковій і середньостроковій перспективах і навіть цінової війни, говориться в огляді банку.

Про те, що «Білоруськалій» демпінгує на ключових ринках, у грудні розповідав і директор з продажу та маркетингу «Уралкалія» Олег Петров. Компанія створила «цінову ерозію» на ринку Бразилії (ціни впали з 380 дол./т до 370 дол./т) і намагається постачати зі знижкою в США. «Уралкалий» і китайські покупці давно б уже дійшли згоди, а затримка у переговорах в основному залежить від обсягів, які все ще йдуть в Китай з Білорусії, вказував Петров. «Вони і для себе, і для інших рубають гілочку», — резюмував топ-менеджер.

«Білоруськалій» реалізує нову політику «Уралкалія» — «обсяг важливіше ціни», оголошену влітку 2013 року після виходу з партнерства з білорусами. Ті довго не могли прийти в себе після розриву, але вже в першому півріччі 2014 року почали набирати оберти і вийшли навіть на російський ринок, що традиційно належав «Уралкалію», уклавши контракт з «Фосагро». При цьому і «Білоруськалій», і «Уралкалій» протягом року натякали, що будуть утримувати ціни. «Білоруськалій» виробив в 2014 році рекордні 10,3 млн т калію. «Уралкалій» також встановив рекорд — 12,1 млн т.

Але в листопаді несподівано опинився підтопленим один з рудників «Уралкалія». Компанія призупинила роботу і розраховує остаточно визначити долю рудника навесні. «Уралкалій» планує, що виробництво в 2015 році скоротиться до 10,2 млн т. Тому, якщо почнеться цінова війна, «Уралкалію» важко буде зберегти частку на ринку, говориться в огляді Raiffeisen. У першому півріччі 2014 року вона була 23%.

Цього року світовий попит на калій може скласти близько 60 млн т, якщо «Білоруськалій» збереже виробництво на рівні 10—10,5 млн т, його частка на ринку зросте з 16 до 17,5%, вважає аналітик «Газпромбанку» Михайло Ганелін. З урахуванням девальвації рубля собівартість виробництва калійних добрив «Уралкалія» знизилася з 49 дол./т до 40—45 дол./т, нагадує він. Але щоб зберегти EBITDA на рівні минулого року, «Уралкалію» потрібно підвищити ціну китайського контракту хоча б до 320—330 дол./т, підрахував Ганелін.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 509 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: торгівля, Китай, виробництво, добрива, ​«Білоруськалій», демпінг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar