MENU

13:53
Барботування та дражування насіння овочевих культур перед посівом

Надзвичайно ефективними методами підготовки насіння овочевих та інших рослин до посіву є спеціальні заходи, які дозволяють прискорити швидкість та енергію проростання рослин. Такими заходами є барботування, дражування та обробка рослин в магнітоформному лотку. Барботування та дражування насіння досить просто зробити практично кожного городникому у себе дома. Ефект та користь від цих заходів в багато разів перевищить затрати городника на їх реалізацію.

Барботування насіння овочевих культур

Одним з найефективніших заходів підготовки насіння до сів би є барботування у воді, яка весь час насичується киснем, особливо в мінеральній воді або в 0,2 %-ному розчині CuSO4. Барботоване насіння, особливо тугорослих овочевих культур, проростає в грунті при оптимальній вологості його на 3 — 8 діб раніше, ніж сухе, і на 2 — 3 доби раніше, ніж намочене без кисню. Барбатувати можна в посуді з кераміки, дерева, скла та нержавіючої сталі. В місткість заливають воду, до дна підводять шланг і подають касень, Шланг повинен закінчуватися керамічним фільтром або ситечком з маленькими щілинкам, щоб кисень рівномірніше насичував всю товщу води і забезпечував перемішування насіння. Кисень подають по шлангу з балона. Насіння засипають у посудину з водою і барботують залежно від культури: цибулі, моркви, дині 18 — 24 год; огірків, петрушки, столових буряків, кропу 18; помідорів, шпинату 18 — 24; редиски, салату 12; гороху 8. Перець та баклажани барботують 24 — 36 год. Барботують при температурі 20 — 22 °С тиску кисню 50 кПа. Висівають насіння відразу після барботування у зволожений грунт. Неможна барботоване насіння, так само як і пророщене, висівати в сухий чи дуже зволожений грунт, бо частина його при барботуванні пророщується і в сухому грунті може загинути від нестачі води, а в занадто зволоженому від нестачі кисню. Замість кисню можна використовувати повітря від компресора. Цей захід підвищує енергію проростання і сприяє збільшенню раннього та загального врожаю.

Дражування насіння

У багатьох овочевих культур насіння дрібне, має нерівну, ребристу, опушену поверхню, в грунт загортається нерівномірно. Тому сходи у них часто недружні і зріджені. Городнику доводиться висівати таке насіння в кілька разів більше, ніж це потрібно, а потім проріджувати сходи вручну. Позбутися цього недоліку допомагає дражування. При дражуванні насіння покривається поживною сумішшю, вирівнюється його поверхня, збільшується розмір. Таке насіння рівномірніше загортається в грунт. Поживна суміш, що покриває насіння, забезпечує рослини в перший період росту потрібними елементами живлення. Сходи з’являються дружно і швидко розвиваються. Для дражування можна використовувати такі матеріали: порошкоподібний торф, діатоміт, перегній. Клейкий розчин можна приготувати із свіжого коров’яку, який розбавляють водою у співвідношенні 1:7 і настоюють 3 — 4 дні або використовують 2 %-най розчин крохмального клейстеру чи 0,5 %-ний розчин цукру тощо.
Краще проводити дражування без використання клейкого розчину. для цього треба приготувати суміш із 4,85 частани торфу, 4,85 — діатоміту, 0,2 — суперфосфату, 0,1 — натрій карбоксиметилцелюлоза. Остання має властивості клею. Ці компоненти розмелюють, добре змішують і використовують при дражуванні.

 

Семена после драживания

Дражування насіння - зовнішній вигляд насіння після дражування

Дражувати насіння можна не тільки в спеціальних установках-дражораторах, а й у невеликих місткостях, якщо надати їм руху в горизонтальній площині.
Відкаліброване за питомою масою добре виповнене насіння насипають у дражиратор або каструлю, вмочують за допомогою обприскувача або пульверизатора настільки, щоб насіння зберігало сипучість, бо інакше в одному драже буде кілька насінин. Поживну суміш рівномірно, невеликими порціями подають у дражиратор, почергово з подаванням води. Щоб не утворилися грудки, масу час від часу треба перемішувати руками. Дражують насіння 35 — 40 хв поки не утвориться драже потрібного розміру.
Для моркви, петрушки, помідорів, салату діаметр драже 3 — 5 мм, для редиски 4 — 5 і для буряків 5 — 7 мм. Дражоване насіння розсипають тонким шаром на ситах або папері, підсушують, а потім висівають. Якщо насіння дражують перед сівбою, його не слід дуже висушувати. Досить підсушити протягом доби при кімнатній температурі 20 — 24 °С. Таке насіння скоріше проростає, ніж насіння у сухих гранулах, задражоване заздалегідь. При підготовці насіння заздалегідь, скажімо взимку треба використовувати сухе насіння. Після дражування його вологість треба довести до 8 — 10 %, для чого слід сушити драже протягом 5 год при температурі 30 — 35 °С. Висушене таким чином насіння слід зберігати до сівби у поліетиленових пакетах при кімнатній температурі, а перед сівбою доцільно обприскати водою, щоб підвищити його вологість і прискорити проростання. Дражоване насіння треба висівати у вологий грунт, де воно скоріше проростає, ніж у сухому, але не в надмірно вологий, де утруднюється проникнення кисню до проростків.

 

Семена после обработки

Обрабка насіння комплекними добривами перед посівом

Ефективним заходом підвищення схожості насіння і продуктивності рослин є обробка насіння на магнітофорному лотку ПМЛ, при якому його пропускають через магнітне поле заданої напруги. Обробляти насіння на ПМЛ слід безпосередньо перед сівбою. При цьому відпадає потреба в обробці насіння мікроелементами, стимуляторами росту, а також у прогріванні його тощо.

Категорія: Новини відділу | Переглядів: 1171 | Додав: evgeniuvoutenko | Теги: овочеві культури, посів, Барботування, дражування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar