Національний день ферми зібрав більше трьохсот фермерів з усіх куточків України. Причина — тут розкрили секрет успіху господарства імені Воловікова, що є провідним на Рівненщині. Тут дві тисячі корів, щодня виробляють 35 тон молока екстра-гатунку. Досягти високих результатів вдалося завдяки поєднанню якісного менеджменту, техніки та технологій. Особливості роботи показали у полі та на фермі.
Організували захід агроконсалтингова компанія Дикун та Асоціація виробників молока. В рамках заходу відбулися установчі збори Всеукраїнської аграрної ради. На них фермери визначилися, як будуть захищати свої інтереси. Після чого узялися до вивчення секретів, як отримувати молоко європейської якості. Молочний комплекс господарства імені Воловікова займає площу в 7 га. На території — три корівники. Один — новозбудований, два — реконструйовані. Для цього було вкладено 34 млн грн власних коштів та 36 млн грн — залучено, фінансовим партнером є ПАТ «Альфа-Банк». Усього на фермі 2000 корів, з яких 1800 знаходяться на безприв’язному утриманні. На фермі доять 35 тонн молока екстра-гатунку на добу. Молоко поставляють на «Молокію», «Комо», «Терра-Фуд».
Секрет перший — техніка В господарстві імені Воловікова віддали перевагу продукції CLAAS. Використовують майже весь спектр машин — від косіння до збирання й тюкування, а також трактори. Партнером стала компанія «Ерідoн Тех» — офіційний дилер німецького виробника в Рівненській, Житомирській, Черкаській, Полтавській областях. В польових умовах було продемонстровано причіпну косарку Disco 3100 ТRC. Модель характеризується високою продуктивністю, чистотою роботи та оптимальним копіюванням рельєфу. Це ж можна сказати й про валкоутворювач Liner 1750. У якості кормозбирального комбайна в господарстві працює Jaguar 850 — за кілька сезонів машина отримала високу оцінку. Як пояснив Василь Голубінка, на сьогодні світові виробники пропонують якісну техніку. А тому передумовами вибору стають такі фактори, як фінансові інструменти, близькість сервісу і, що не менш важливо, людський фактор. На Дні ферми відбулася всеукраїнська презентація причепа-підбирача CLAAS Cargos. Аграріям було представлено модель 9500. Новинка оснащується підбирачем шириною 2 метри. За раз причіп може підібрати, подрібнити та спресувати 88 кубічних метрів зеленої маси. Новинка є альтернативою кормозбиральному комбайну та оптимально підійде для господарств, де посіви кормових культур розташовані недалеко від силосної ями. Участь в Дні ферми взяла й група компаній «АМАКО». В центрі уваги опинилися ключові новинки сезону в лінійці кормозаготівельних машин. Серед них — високопродуктивний тюковий прес-підбирач Massey Ferguson 2270. Призначений для пресування сіна та соломи з формуванням великих тюків. Високу ефективність забезпечують широкий підбирач, попередня прес-камера, подвійний вузлов’яз, автоматичне змащування та система моніторингу роботи. Розпочалися в Україні й продажі кормозаготівельної техніки преміум-класу німецької компанії Fella. В експозиції «АМАКО» було представлено комбінацію дискових косарок. Робоча ширина агрегату — 9 метрів 30 сантиметрів. Міцна конструкція, системи копіювання поверхні та захисту від контакту з твердими предметами забезпечують високу продуктивність роботи в найважчих умовах. Учасники Дня ферми мали змогу ознайомитися і з технікою Pottinger. Австрійський виробник пропонує комплексні рішення в заготівлі кормів. Було представлено дискову косарку-плющилку, ворушилку, валкувач та причіп-підбирач. Щодо останнього, аграрії мали змогу оцінити в роботі флагман модельного ряду Jumbo — модель «сто десять еЛ» з кузовом на сто кубічних метрів спресованого корму.
Секрет другий — індивідуальний підхід… до кожної корови Особливість ферми господарства імені Воловікова в якісному управлінні стадом. Роботу організували так, щоб кожна корова отримала індивідуальний підхід. Завдяки цьому на фермі за рік вдалося зменшити відсоток травматизму корів на даній доїльній залі до 9% та отримати стабільно високу якість молока. Проте особливість роботи – що друга доїльна зала — «Ялинка», працює спеціально для новотільних, маститних та інших проблемних корів. Молоко маститних корів, яких на фермі лише 20 голів, відразу ж утилізується, а проблемних — пастеризується та випоюється молодняку. Таке розділення дозволяє отримати стабільну якість молока екстра-гатунку. Також ноу-хау стало використання ролетів на вікнах у корівнику. Особливо ретельно на фермі підходять до годівлі корів. На підприємстві продемонстрували, як після заготівлі сучасною технікою, зберігають силос використовуючи технологію AG-BAG — спеціальна машина пакує зелену масу в рукави, які складаються із трьохшарової плівки. Вона не пропускає повітря та вологу, що забезпечує якісне зберігання корму. А що в корови на язиці, те і в молоці. Джерело: http://agravery.com/ua/tvarynnytctvo/show/tehnika-i-tehnologii-jak-otrimuvati-moloko-evropejskoi-jakosti | |
Переглядів: 549 | | |
Всього коментарів: 0 | |