MENU

14:33
На ринку технічних культур в Україні може поменшати посередників

У Верховній раді зареєстрували законопроект, покликаний захистити вітчизняних виробників соняшнику і ріпаку. Метою проекту закону є запровадження особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання технічних культур.

Проект Закону №4136а про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання технічних культур був ініційований народним депутатом Михайлом Апостолом, членом депутатської фракції Всеукраїнського об'єднання «Батьківщина».

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його основною метою є звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання технічних культур посередниками, які купують ці культури у виробників-аграріїв і перепродують переробним заводам.

«Тобто після запровадження запропонованих змін до Податкового кодексу України посередницька діяльність у сфері перепродажу насіння соняшнику та ріпаку стане менш рентабельною. Це сприятиме стимулюванню безпосередніх відносин між виробниками та прямими споживачами. Прийняття законопроекту дозволить зменшити кількість посередників та відповідно підвищить закупівельні ціни у аграріїв на насіння соняшнику», ? йдеться у пояснювальній записці.

За словами Віталія Яроменко, фінансового директора компанії Fenix Agro, суть запропонованих законопроектом змін полягає в тому, що з 1 жовтня 2014 року при продажі соняшника і ріпаку всі посередники на внутрішньому ринку будуть продавати без ПДВ.

«В разі прийняття законопроекту діяльність посередників буде економічно недоцільною. На практиці переробні підприємства працюють по цій схемі вже давно. Сьогодні вони неохоче купують насіння соняшнику в посередників. Причиною є існуючий порядок оподаткування ПДВ, а саме відсутність механізму ідентифікації першого посередника. З досвіду нашої компанії можу сказати, що переробники намагаються самотужки виходити на виробників», ? сказав Віталій Яроменко.

Він додав, що в основному з ринку вийдуть ті посередники, хто займався виключно соняшником і ріпаком.

«Крім цього, нині не існує механізму перевірки порядкового номеру посередників. Якщо ти купуєш у другого посередника, то ПДВ тобі не перераховується. Але перевірити це неможливо. Це свідчить про недосконалість закону. Над законодавчою базою в цій сфері ще треба працювати», ? зазначив пан Яроменко.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 506 | Додав: evgeniu | Теги: соняшник, олія, посередник, ріпак, Проект Закону №4136а | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar