MENU

15:37
«Метінвест» Ахметова продав «Уманьферммаш» київській будівельній фірмі

Потужний виробник сільгоспмашин з Умані, що на Черкащині, більше не належить компанії Рината Ахметова. Група «Метінвест» продала контрольний пакет акцій підприємства київському ВАТ «Фірма Буд». Новий власник обіцяє не змінювати профіль заводу та інвестувати в його розвиток.

ПАТ «Уманьферммаш» продавали протягом трьох років. «Метінвест», поглинувши в 2010 році Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча, взявся розпродувати його непрофільні активи, серед яких опинився завод в Умані.

І ось в липні цього року компанія «Ілліч-Сталь», що є структурною частиною групи «Метінвест», вийшла зі складу акціонерів «Уманьферммашу». До недавнього часу «Ілліч Сталь» контролювала майже 92% акцій машинобудівного підприємства, залишаючись фактично його одноосібним власником.

Покупцем стало київське ВАТ «Фірма Буд», для якої сільгоспмашинобудування також є непрофільним. Сторони деталей угоди розголошувати не стали. В прес-службі «Метінвесту» лише повідомили, що «рішення про продаж ПАТ "Уманьферммаш" було прийняте в зв’язку з відсутністю економічної доцільності володіння і розвитку непрофільних активів».

Новим власником став заслужений будівельник України, академік Академії будівництва України Євген Загірняк. Як відомо з відкритих джерел, у 1993 році він організував у столиці асоціацію ремонтно-будівельних підприємств «Київрембуд», президентом якої є досі. В Києві йому підконтрольна низка будівельних фірм, у тому числі ТОВ «Клен», створене на базі ремонтно-будівельного управління Дарницького району. Спеціалізується воно на виконанні фасадних, покрівельних і малярських робіт. Серед його об'єктів — Київський оперний театр, будівлі Києво-Печерської Лаври, музей Тараса Шевченка, Центральний залізничний вокзал та інші. В списку клієнтів значиться й «Уманьферммаш».

В коментарі «Деловой столице», Євген Загірняк запевнив, що «Уманьферммаш» не змінюватиме профіль та продовжить випускати сільгосптехніку. Навіть більше — «Фірма Буд» розраховує залучити інвестора для розвитку машинобудівного виробництва.

Сподіваються на це і заводі. Як розповів його генеральний директор Анатолій Ліпкан, власник гарантував сприяння в запровадженні нових технологій. На сьогодні завод працює над тим, щоб зробити виробництво «компактнішим» та підвищити його ефективність. Так, на основний майданчик буде перенесено ливарний цех, що знаходиться на іншому кінці міста.

«Уманьферммаш» за підсумками минулого року зайняв перше місце серед вітчизняних виробників дискових борін. Також підприємство випускає іншу ґрунтообробну техніку, агрегати для збирання цукрових буряків, причепи та напівпричепи для тракторів, обладнання для тваринництва і переробної промисловості. З 2004 року, після придбання контролю над «Уманьферммашем» Маріупольським металургійним комбінатом імені Ілліча, завод освоїв виробництво машин та механізмів для металургійної та гірничо-видобувної галузей.

Близько 80% продукції підприємство реалізує в Україні, ще 20% — в країнах близького зарубіжжя. В 2013 році поставлено на експорт продукції на 22,2 мільйона гривень. З них 19,4 мільйона припало на Росію. Торік завод скоротив чистий дохід на 27,6% проти 2012 року — до 107,06 мільйона гривень, чистий збиток склав 16,7 мільйона гривень проти чистого прибутку 1,59 мільйона гривень роком раніше. 

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 561 | Додав: evgeniu | Теги: «Метінвест», ВАТ «Фірма Буд», продаж, Уманьферммаш | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar