MENU

01:16
Заборону на подвірний забій тварин можуть відкласти до 2017 року

На два роки пропонує відкласти введення заборони на подвірний забій тварин на реалізацію народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін. Відповідний законопроект він зареєстрував у парламенті 17 грудня.

Нагадаймо, що згідно із Законом «Про безпечність та якість харчових продуктів», з 1 січня 2015 року забороняється реалізація на ринках необробленого молока та домашнього сиру, а також туш або частин туш тварин подвірного забою. Згідно закону, селяни повинні здавати молоко на спеціальні пункти, а тварин — на бійні, зареєстровані ветеринарною службою.

Включення цих законодавчих норм обумовлено міжнародними зобов‘язаннями України. Натомість, на думку Сергія Капліна, Кабінетом Міністрів України «не було здійснено необхідних заходів для відносно „безболісного“ впровадження цих вимог».

«З початку 2015 року селяни, що мають велику рогату худобу, можуть бути поставлені у надзвичайно важкі умови збуту продукції власного виробництва. Держава до цього часу не забезпечила наявність мережі боєнь, забійно-санітарних пунктів, пунктів закупівлі молока та молочних продуктів», — наголошує народний депутат.

Відтак, згідно зареєстрованого ним законопроекту «Про внесення зміни до пункту 1 розділу XI „Прикінцеві положення“ Закону України „Про безпечність та якість харчових продуктів“ щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою», пропонується відкласти заборону продажу на ринках молока та сирів домашнього виробництва та туш парнокопитних та інших копитних подвірного забою на 2 роки — до 1 січня 2017 року.

За цей час Уряд повинен затвердити та почати реалізацію державної програми відкриття пунктів закупівлі молока та боєнь (забійно-санітарних пунктів) тварин, що утримуються в господарствах населення, щорічно передбачаючи її фінансування з державного бюджету.

Категорія: Новини уряду, управлінь та організацій | Переглядів: 466 | Додав: evgeniu | Теги: законопроект, Мінагрополітики України, закон, подвірний забій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar